Επιμένει ο Στουρνάρας κατά των προεκλογικών παροχών του ΣΥΡΙΖΑ

Επιμένει ο Στουρνάρας κατά των προεκλογικών παροχών του ΣΥΡΙΖΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 19:51 Δημιουργία 16/05/19, 19:46

Τους Financial Times επέλεξε ο Γιάννης Στουρνάρας πως «πλατφόρμα» απάντησης στην κυβέρνηση για τις προεκλογικές παροχές που ψηφίστηκαν χθες στη Βουλή, με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος να προειδοποιεί εκ νέου για τις επιπτώσεις που θα έχουν τα μέτρα της κυβέρνησης στην οικονομία.

«Ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Ελλάδας, σχολιάζουν οι FT, «έχει προειδοποιήσει ότι το πακέτο προεκλογικών παροχών που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ την επόμενη εβδομάδα, θα μπορούσε να εκτροχιάσει το δημοσιονομικό στόχο που έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση και πιστωτές. Η προειδοποίηση του Γιάννη Στουρνάρα, έρχεται ενώ το Κοινοβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη μερικά βιαστικά προετοιμασμένα μέτρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει ότι θα τονώσουν τη δημοτικότητά της ενόψει των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου».

Στις δηλώσεις του προς τους Financial Times o κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το πρώτο τρίμηνο του έτους δείχνουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα μειώθηκε κατά 0,5% του ΑΕΠ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Προέβλεψε επίσης ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί καθώς η είσπραξη των φόρων θα επιβραδύνεται ενόψει των εθνικών εκλογών του Οκτωβρίου: «Δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για παροχές», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, προσθέτοντας: Η κυβέρνηση είναι απίθανο να συνεχίζει να συλλέγει φόρους με τον ίδιο ρυθμό που το έπραττε πέρυσι, ενώ θα πρέπει να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο όγκο συνταξιοδοτικών αιτημάτων που καλύπτουν την περίοδο της κρίσης».

Οι Financial Times αναφέρονται επίσης στις δηλώσεις του κ. Στουρνάρα στο ΑΜΠΕ σύμφωνα με τις οποίες τα κυβερνητικά στοιχεία για τους πρώτους τρείς μήνες του έτους, έδειξαν ότι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος πάνω από τον στόχο του 3.5% του ΑΕΠ δεν είναι πιθανή.

«Αντιμετωπίζουμε μία κατάσταση στη οποία η κυβέρνηση μπορεί να εισαγάγει αργότερα μέσα στο έτος, αντίθετα μέτρα προκειμένου να ανατρέψει την τάση και να διασφαλίσει ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος μπορεί να επιτευχθεί», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.

Αν σου άρεσε κάνε