Αναμονή στο Eurogroup για τα προεκλογικά μέτρα, με «καρφιά» στην Αθήνα

Αναμονή στο Eurogroup για τα προεκλογικά μέτρα, με «καρφιά» στην Αθήνα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 21:14 Δημιουργία 16/05/19, 20:44

Τη στάση αναμονής αλλά και τις προειδοποιήσεις των Ευρωπαίων δανειστών προς την ελληνική κυβέρνηση για τα προεκλογικά μέτρα του Αλέξη Τσίπρα έκανε σαφή ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, μετά από την ολοκλήρωση των συζητήσεων που είχαν σήμερα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου, ο Σεντένο επιβεβαίωσε ότι οι υπουργοί ενημερώθηκαν στο πλαίσιο της συζήτησης για τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

«Θα συζητήσουμε τον Ιούνιο. Περιμένουμε από την Ελλάδα να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της, ώστε ν προσελκύσει τ ενδιαφέρον των επενδυτών« είπε ο Πορτογάλος αξιωματούχος, για να προσθέσει πως «περιμένουμε από την Ελλάδα να τηρήσει τα όσα έχουν συμφωνηθεί για τα δημοσιονομικά».

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM είπε ότι υπάρχει ανησυχία για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στην Ελλάδα, γιατί δεν προωθούν την ανάπτυξη και οι στόχοι μπορεί να μην επιτευχθούν. «Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με ελληνικές Αρχές. αλλά υπάρχουν ανησυχίες», υποστήριξε.

Ακόμα, τόνισε πως σύμφωνα με προκαταρκτική ανάλυση του ESM οι προεκλογικές παροχές φέρνουν «σημαντική απόκλιση από το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα φέτος και του χρόνου».

Ο Ρέγκλινγκ σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα δεν αμφισβήτησε τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος για φέτος, τον οποίον μάλιστα επιτυγχάνει, αλλά μένει να δούμε τα πρόσφατα νομοθετημένα μέτρα θα είναι συμβατά για το 2020

Επαναφέροντας τις απειλές για τον αντίκτυπο που θα έχουν οι προεκλογικές παροχές στο σχέδιο πρόωρης αποπληρωμής του δανείου του ΔΝΤ, υποστήριξε πως ότι συνεχίζει να στηρίζει την αποπληρωμή των ακριβών δανείων του Ταμείου από την Ελλάδα αλλά μένει να δούμε αν το νέο πακέτο των μέτρων θα επηρεάσει τα μέλη του EFSF και ESM στην τελική έγκριση για την αποπληρωμή.

Αν σου άρεσε κάνε