Η οικονομία αιχμάλωτη στα παιχνίδια της κάλπης

Η οικονομία αιχμάλωτη στα παιχνίδια της κάλπης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 12:36 Δημιουργία 17/05/19, 08:45
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

«Καμπανάκια» στην κυβέρνηση κτυπούν τόσο οι δανειστές όσο και οι οικονομικοί φορείς της χώρας.

Την κυβέρνηση το μόνο που την ενδιαφέρει είναι το μετεκλογικό σκηνικό και τη θέση που θα έχουν σε αυτό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ. Πώς θα χάσουν με το δυνατό μικρότερη διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία στην κάλπη της επομένης Κυριακής.

Η κυβέρνηση εγκλωβισμένη στις μικροπολιτικές της σκοπιμότητες , ρίχνει το βάρος της στο πώς θα χάσει με την μικρότερη διαφορά . Αδιαφορεί για την πορεία της οικονομίας, των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων.

Η μεγαλύτερη ανησυχία προκαλείται από τα γεγονός ότι η κυβέρνηση για να περάσει στην… αντεπίθεση προχωρεί σε προεκλογικά δώρα, τα οποία ενδεχομένως και να εκτροχιάσουν δημοσιονομικά την οικονομία.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για την απόφαση της κυβέρνησης να ανακοινώσει το νέο πακέτο δημοσιονομικών μέτρων, και σημείωσαν πως περιμένουν ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στους εταίρους. Η συζήτηση για τα νέα μέτρα παίρνει παράταση για το Eurogroup του Ιουνίου, με τους Ευρωπαίους να τονίζουν πως τώρα είναι πολύ κρίσιμο για την Ελλάδα να μην χάσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος προειδοποιεί και πάλι για τον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού, λόγω των παροχών και ελαφρύνσεων που ήδη εγκρίθηκαν από τη Βουλή (13η σύνταξη, μείωση ΦΠΑ), επικαλούμενος ως βασικό επιχείρημα το γεγονός ότι η φετινή «σοδειά» των φορολογικών εσόδων αποκλείεται να είναι τόσο... πλούσια όσο εκείνη του 2018.

Όπως τονίζει ο κ. Στουρνάρας, τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του α' τριμήνου έδειξαν ότι τα φορολογικά έσοδα μειώθηκαν κατά 0,5% του ΑΕΠ, δηλαδή περισσότερο από 900 εκατ. ευρώ, σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Προβλέπει, μάλιστα, ότι αυτή η τάση αποδυνάμωσης των φορολογικών εσόδων θα συνεχισθεί, ενόψει των εθνικών εκλογών του Οκτωβρίου, προφανώς λόγω της παραδοσιακής χαλάρωσης των φοροεισπρακτικών μηχανισμών σε προεκλογικές περιόδους.

Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος πλήττει την οικονομία.

Εν αντιθέσει με ότι συνέβη σε άλλες χώρες που μπήκαν σε μνημόνιο, όπως η Πορτογαλία ή η Κύπρος, η Ελλάδα δεν κατόρθωσε να επιτύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και να αποκαταστήσει την πρόσβασή της στις αγορές.

Η χώρα να βρίσκεται ακόμη σε κρίση αλλά έχει τη δυνατότητα να την ξεπεράσει γρήγορα αν υλοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, κάτι που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση της Ν.Δ.

Οι αγορές εδώ και μήνες ψηφίζουν υπέρ των πρόωρων εκλογών για να ξεκαθαρίσει η πολιτική αβεβαιότητα και να κλείσει άμεσα ο εκλογικός κύκλος που μόνο κακό κάνει στην οικονομία.

Οι αγορές «στέκονται», ισορροπούν και μόνο από το γεγονός ότι βλέπουν ότι έρχεται νέα κυβέρνηση, κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Χαρακτηριστική είναι η έκθεση της HSBC σύμφωνα με την οποία «το προβάδισμα της ΝΔ μειώνει τον πολιτικό κίνδυνο».

Ένας υπερβολικά μακρύς προεκλογικός κύκλος, ιδίως αν κυριαρχήσει ακραία αντιπαράθεση, δημιουργεί ανησυχίες όσον αφορά την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων που δεν μπορεί να καθυστερήσουν.

Τους επόμενους μήνες δεν υπάρχει η πολυτέλεια η οικονομική πολιτική να χάσει πολύτιμο χρόνο χωρίς να αντιμετωπίζονται ευθέως τα σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία της οικονομίας.

To «ρήγμα» ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση είναι αγεφύρωτο, την ώρα που η ελληνική οικονομία απαιτεί ένα ελάχιστο επίπεδο πολιτικής συναίνεσης.

Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η ευρωπαϊκή και η παγκόσμια οικονομία εισέρχονται σε μια περίοδο αποδυνάμωσης των ρυθμών ανάπτυξης, ενώ πολλοί ανησυχούν ακόμα και για τον κίνδυνο μικρής ύφεσης. Με εξαίρεση τα δημοσιονομικά, η έξοδος από το μνημόνιο βρήκε την οικονομία μας αδύναμη σε πολλούς από τους βασικούς τομείς, ελαχιστοποιώντας έτσι τις πιθανότητες σε εύλογο χρονικό διάστημα, να ανακάμψει στα προ κρίσης επίπεδα.

Αν σου άρεσε κάνε