Εκλογές: Αγωνία για την οικονομία

Εκλογές: Αγωνία για την οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:15 Δημιουργία 20/05/19, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Τέσσερα χρόνια μετά το 2015, το έτος των εκλογικών αναμετρήσεων και ανατροπών, εισερχόμαστε στην τελική ευθεία για τις κάλπες, που θα σηματοδοτήσουν τους συσχετισμούς της επομένης πολιτικής περιόδου.

Η πρώτη εκλογική αναμέτρηση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μετά από τέσσερα ολόκληρα έτη, που θεωρητικά και μόνο γίνεται εκτός μνημονίου, αποκτά νέες διαστάσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέποντας να χάνει δεν δίστασε να αλλάξει την οικονομική πολιτική, να επιστρέψει στις παροχές, να εγκαταλείψει επί της ουσίας τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις και υποχρεώσεις με αποκλειστικό σκοπό την πολιτική του επιβίωση.

Οι αγορές ανησυχούν, μήπως οι τελευταίοι μήνες της διακυβέρνησης Τσίπρα αποδειχθούν οδυνηροί, όσο το πρώτο εξάμηνο του 2015, που οδήγησε τη ώρα ένα βήμα πριν την έξοδο από το ευρώ.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσιεύματα της περασμένης Κυριακής, η Άγκελα Μέρκελ δεν έκρυψε την ενόχληση της για τις παροχές της κυβέρνησης Τσίπρα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στο Σιμπίου στις 8-9 Μαΐου, στην οποία του έθιξε το ζήτημα των νέων μέτρων που μόλις είχε εξαγγείλει.

Αυτό που θορύβησε ιδιαίτερα τη γερμανική πλευρά, ήταν το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε προχωρήσει μονομερώς στη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα των ετών έως και το 2022 από το συμφωνηθέν 3,5% του ΑΕΠ.

Πάντως, το Βερολίνο μετά και τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών, δείχνει κατανόηση, τουλάχιστον μέχρι και τις εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τις εξαγγελίες Τσίπρα, οι ακροδεξιοί της AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) προκάλεσαν συζήτηση στη γερμανική Βουλή και υποστήριξαν ότι, αν διαπιστωθεί αθέτηση των υποχρεώσεων της Αθήνας, θα πρέπει να επιστρέψει την τελευταία δόση που έλαβε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (15 δισ. ευρώ), αλλά και να καταργηθούν οι διευκολύνσεις στην αποπληρωμή των δανείων της από τον EFSF.

Την ανησυχία του για τις παροχές του Αλέξη Τσίπρα εξέφρασε ο επικεφαλής του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, επισήμανε ότι οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν πως ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ είναι πιθανόν να μην επιτευχθεί.

Στο ίδιο μήκος κύματος όμως βρέθηκε και ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση να έχουν σημαντικό δημοσιονομικό αντίκτυπο.

Επιφυλάξεις εξέφρασαν Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών για την πρόταση Τσίπρα για τεχνητή μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος, άλλα και για τις παροχές.

Στην παρούσα φάση πάντως, τα κράτη μέλη δεν θέλησαν να συζητήσουν ενδελεχώς τις παροχές Τσίπρα, και το θέμα μετατίθεται για μετά τις ευρωεκλογές, στο Eurogroup της 13ης Ιουνίου, όποτε αναμένεται και η τρίτη έκθεση μεταμνημονιακής αξιολόγησης των θεσμών.

Αν σου άρεσε κάνε