Εσωτερική στάση πληρωμών για να βγουν τα πλεονάσματα

Εσωτερική στάση πληρωμών για να βγουν τα πλεονάσματα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 07:28 Δημιουργία 21/05/19, 07:15
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Ενώ πρωθυπουργός και κυβέρνηση προσπαθούν να μας πείσουν ότι επιστρέφουμε στην κανονικότητα, το Δημόσιο «ξεχνά» να πληρώσει τις οφειλές του προς τους ιδιώτες, με στόχο να φουσκώσουν τα πλεονάσματα, έτσι ώστε να δώσουν τα προεκλογικά επιδόματα προς εξαγορά ψήφων.

Την ίδια ώρα, περισσότερα από 2 δισ. -βεβαιωμένα αλλά μη καταβληθέντα- χρωστούν οι δημόσιοι φορείς σε φορολογούμενους και προμηθευτές. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, που θα έπρεπε να είχαν μηδενιστεί στις 20 Αυγούστου 2018,

Περισσότερο από ένα χρόνο αναμένουν χιλιάδες επιχειρήσεις να λάβουν τα χρωστούμενα από την εφορία, ενώ την ίδια στιγμή το ελληνικό Δημόσιο ξεχνάει να πληρώσει τους προμηθευτές.

Το χειρότερο μάλιστα είναι ότι το Δημόσιο έχει πάρει από το 2015 μέχρι και σήμερα το ποσό των 6 δισ. ευρώ για να αποπληρώσει τις οφειλές του.

Στα τέλη του 2014 οι οφειλές του Δημοσίου ανέρχονταν στα 3,8 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα τα χρέη, τα οποία θα έπρεπε να έχουν μηδενιστεί, ξεπερνούν τα 2,2 δισ. ευρώ.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση την περίοδο 2015-2019 δημιούργησε νέα χρέη ύψους 4, 5 δισ. ευρώ.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε εσωτερική στάση πληρωμών, αποτέλεσμα της συνειδητής επιλογής της, προκειμένου, μαζί με την υπερφορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, να πετύχει αχρείαστα υπερπλεονάσματα, διαλύοντας τη μεσαία τάξη και στερώντας ρευστότητα από την οικονομία.

Και όπως φαίνεται, ο μηδενισμός των οφειλών θα καθυστερήσει καθώς το υπουργείο Οικονομικών πριν από λίγες μέρες κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή με την οποία ορίζει ως νέα προθεσμία για την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων την 31η Μαΐου 2019. Είχαν προηγηθεί άλλες πέντε προθεσμίες για τον μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που παρήλθαν άπρακτες.

Παρά το πρωτογενές πλεόνασμα που διανέμει το Κράτος, μήνα με τον μήνα αυξάνονται αντί να μειώνονται τα χρέη του Δημοσίου. Τον Μάρτιο ανήλθαν συνολικά σε 2,207 δισ. ευρώ, έναντι 2,145 δισ. τον Φεβρουάριο και 2,062 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, από 2,031 δισ. τον Δεκέμβριο του 2018.

Τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δείχνουν ότι η μόνη υπηρεσία του Δημοσίου που πληρώνει τις υποχεώσεις της και δεν σωρεύει νέα χρέη είναι η ΑΑΔΕ, που μείωσε τις εκκρεμείς επιστροφές φόρου σε 417 εκατ. ευρώ.

Αντιθέτως αυξάνονται τα χρέη κάθε μήνα από το υπόλοιπο Δημόσιο, στα 1,790 δισ. τον Μάρτιο από 1,665 δισ. τον Φεβρουάριο και 1,514 δισ. τον Ιανουάριο.

Αν και δεν παρατίθενται στοιχεία για το ύψος των εκκρεμών υποχρεώσεων του δημοσίου προς συνταξιούχους εν αναμονή, τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη των Ταμείων έφταναν τον Μάρτιο στα 622 εκατ. ευρώ, από 636 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο. Τον μήνα Μάρτιο έγιναν πληρωμές 57,7 εκατ. ευρώ για εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, έναντι πληρωμών 54,6 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο και μόλις 4,6 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο.

Με τους ρυθμούς αυτούς, θα χρειάζονταν περίπου 2 χρόνια πάντως για να εισπράξουν τις συντάξεις και τα εφάπαξ τους όλοι όσοι τα αναμένουν ήδη επί μήνες ή και χρόνια.

Αν σου άρεσε κάνε