ΟΟΣΑ: Χαμηλότερη ανάπτυξη, «αιχμή» για παροχές και «κίτρινη κάρτα» για ιδιωτικοποιήσεις

ΟΟΣΑ: Χαμηλότερη ανάπτυξη, «αιχμή» για παροχές και «κίτρινη κάρτα» για ιδιωτικοποιήσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 13:51 Δημιουργία 21/05/19, 13:46

Χαμηλώνει τον πήχη προσδοκιών τόσο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας όσο και της πορείας των επενδύσεων για φέτος και για το 2020 ο ΟΟΣΑ, αφήνοντας παράλληλα αιχμή για τα προεκλογικά «δώρα» του Αλέξη Τσίπρα, κάνοντας λόγο για «υπονόμευση της δημοσιονομικής αξιοπιστίας».

Επίσης, στη νέα έκθεσή του για τις οικονομικές προοπτικές των κρατών-μελών, ο Οργανισμός προειδοποιεί για τους κινδύνους από τις δικαστικές «βόμβες», καθώς και από και την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Ακόμη, σηκώνει «κίτρινη κάρτα» στην κυβέρνηση Τσίπρα για την κωλυσιεργία της ως προς τις ιδιωτικοποιήσεις, για την αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ χαρακτηρίζει «γενναιόδωρα» τα κριτήρια ένταξης στο νέο νόμο Κατσέλη.

Πιο αναλυτικά, στο «μέτωπο» των εκτιμήσεων, ο ΟΟΣΑ «βλέπει» ανάπτυξη 2,1% φέτος και 2% το 2020, τυη στιγμή που η κυβέρνηση κάνει λόγο για ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,3% και τα δύο χρόνια.

Ως προς τις επενδύσεις, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η αύξηση θα περιοριστεί φέτος στο 1,2% και το 2020 θα φθάσει το 8,4%, ενώ το ΥΠΟΙΚ προβλέπει στο Πρόγραμμα Σταθερότητας αύξηση των επενδύσεων κατά 3,9% το 2019 και 12,9% το 2020.

Για τις παροχές

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, οι παροχές Τσίπρα «θα περιορίσουν τα φορολογικά έσοδα, κυρίως μειώνοντας επιλεγμένους συντελεστές ΦΠΑ και αυξάνοντας τις δαπάνες, κυρίως για συντάξεις, από το 2019».

«Εκτός από τα μέτρα αυτά, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την επιθυμία της να συζητήσει με τους Ευρωπαίους εταίρους τη δυνατότητα μείωσης του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2,5% το 2020 και να χρησιμοποιήσει τα μεγάλα συσσωρευμένα μαξιλάρια διαθεσίμων, για να καλύψει τη διαφορά», τονίζει ο ΟΟΣΑ.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, «τα μελλοντικά δημοσιονομικά μέτρα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στις επενδύσεις στις υποδομές και τις δεξιότητες, στην καταπολέμηση της φτώχειας και στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και των ελέγχων των δημοσίων δαπανών». Επιπλέον, υπογραμμίζει πως «η διατήρηση της δημοσιονομικής αξιοπιστίας προϋποθέτει ότι θα συνεχιστεί η επίτευξη των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων».

Επίσης, στην έκθεση αναφέρεται ότι ο προϋπολογισμός διατηρεί στο 3,5% του ΑΕΠ τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, «αλλά υπάρχουν κίνδυνοι στη διαχείριση των δαπανών, εξαιτίας ληξιπρόθεσμων οφειλών και πιέσεων για μισθολογικές δαπάνες του Δημοσίου κυρίως λόγω δικαστικών αποφάσεων». Επιπλέον, σχολιάζει ότι το περυσινό πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4,2% του ΑΕΠ ήταν πάνω από τον στόχο παίρνοντας ώθηση από τον ΦΠΑ των τουριστικών δαπανών και την υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Τα SOS

-Αποκλίσεις από την τρέχουσα μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική θα ναρκοθετούσαν τα οφέλη στη δημοσιονομική αξιοπιστία.

-Καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, της ανταγωνιστικότητας και της υγείας των τραπεζών θα δημιουργούσαν καθοδικά ρίσκα για την προβλεπόμενη ανάκαμψη των επενδύσεων.

-Πτώση του τουρισμού που σχετίζεται με άτακτο Brexit θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο απότομη επιβράδυνση στις εξαγωγές.

-Τα μελλοντικά δημοσιονομικά μέτρα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στις επενδύσεις στις υποδομές και τις δεξιότητες, στην καταπολέμηση της φτώχειας και στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και των ελέγχων των δημοσίων δαπανών.

-Τα μέτρα αυτά, μαζί με μεγαλύτερη πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις για να ενισχυθεί η Δημόσια Διοίκηση, να αναπτυχθεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και να ιδιωτικοποιηθούν κρατικά περιουσιακά στοιχεία του τομέα της ενέργειας, θα βελτίωναν την ανταγωνιστικότητα και θα μείωναν τα εμπόδια στην ανάπτυξη, στηρίζοντας παράλληλα τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους.

- Θα χρειαστούν βαθύτερα μέτρα, ώστε να συνεχιστεί η πρόοδος στο πεδίο της μείωσης των μη εξυπηρετουμένων δανείων. Επιπλέον μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες για να στηριχθούν η παραγωγικότητα και οι επενδύσεις, να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον και να αυξηθούν οι δεξιότητες.

Αν σου άρεσε κάνε