Ξεκίνησε η πλατφόρμα για τις 120 δόσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία

Ξεκίνησε η πλατφόρμα για τις 120 δόσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 14:14 Δημιουργία 22/05/19, 14:11

Την Τετάρτη ξεκίνησε η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, μέσω της οποίας θα γίνεται η υποβολή αίτησης για τη ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε 120 δόσεις.

Την πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων εγκαινίασε σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και αμέσως μετά άνοιξε για το κοινό.

Όπως εκτιμάται, η ρύθμιση θα καλύψει περίπου 1.300.000 ασφαλισμένους, ορισμένοι εκ των οποίων είναι εγκλωβισμένοι και δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν εξαιτίας των οφειλών τους προς τα ταμεία.

Στη νέα ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν τα νομικά και φυσικά πρόσωπα που έχουν οφειλές προς τους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, δηλαδή προς όλα τα πρώην ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ, όπως είναι τα χρέη προς τον πρώην ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ), το πρώην ΙΚΑ, το πρώην ΕΤΑΑ και τον πρώην ΟΓΑ.

Τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας εγκανίασαν το πρωί η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, στα γραφεία της διοίκησης του ΕΦΚΑ.

Όπως ανέφερε η υπουργός Εργασίας, η πλατφόρμα θα ενημερώνει τον ασφαλισμένο για το πώς διαμορφώνεται η νέα οφειλή του, μετά το κούρεμα των προσαυξήσεων και το κούρεμα της βασικής οφειλής, που προβλέπεται για πρώτη φορά. «Το νέο ποσό της μειωμένης οφειλής θα μπορεί να αποπληρώνεται σε έως 120 δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ. Οι προσαυξήσεις κουρεύονται κατά 85% και, εάν επιλέξουν και το κούρεμα της βασικής οφειλής, θα έχουν μείωση κατά περίπου 65% της συνολικής οφειλής τους» διευκρίνισε η υπουργός.

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, ο ασφαλισμένος θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει, αν δεν θέλει το «κούρεμα» της βασικής οφειλής και θέλει να την αποπληρώσει ολόκληρη, προκειμένου να έχει υψηλότερη ανταποδοτική σύνταξη στο μέλλον.

Αν σου άρεσε κάνε