Κρίσιμο μετεκλογικό «ραντεβού» στο EWG της 3ης Ιουνίου

Κρίσιμο μετεκλογικό «ραντεβού» στο EWG της 3ης Ιουνίου

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:11 Δημιουργία 23/05/19, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Σε δημοσίευμα της περασμένης Τρίτης τo «Xrimaonline.gr» τόνιζε ότι μετά τις εκλογές, οι δανειστές περιμένουν στην… γωνία τον Αλέξη Τσίπρα.

Ενδεικτικό δε το χθεσινό άρθρο της γερμανικής Handelsblatt, σύμφωνα με το οποίο: «Αμέσως πριν τις ευρωεκλογές οι πιστωτές θέλουν να αποφύγουν μια νέα σύγκρουση με την Ελλάδα. Ωστόσο, το θέμα θα μπει ξανά στην ατζέντα του Eurogroup της 13ης Ιουνίου. Τότε οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν κυρώσεις. Εκτιμάται ότι οι πιστωτές θα αναστείλουν την ελάφρυνση χρέους που υποσχέθηκαν στους Έλληνες το φθινόπωρο και θα αρνηθούν να δεχθούν την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ που ζητά η Αθήνα».

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δίνουν «ραντεβού» στο Euroworking Group της 3ης Ιουνίου, προκειμένου να συζητήσουν για τις επιπτώσεις των εξαγγελιών του Αλέξη Τσίπρα στους στόχους για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022.

Το θέμα είναι αν τα σενάρια περί δημοσιονομικού «κενού», που διακινούνται στις Βρυξέλλε, αποτυπωθούν και στην έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, που θα δοθεί την Τετάρτη 5 Ιουνίου στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Είναι σχεδόν σίγουρο, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ότι στην έκθεση πέρα από τις παρατηρήσεις του κουαρτέτου πάνω στα προαπαιτούμενα της 3ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, θα υπάρχει ολόκληρο κεφάλαιο με σχόλια για τις παροχές που εξήγγειλε πριν από τις ευρωεκλογές ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Αρκετοί εκτιμούν μία αύξηση της έντασης ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές μετά τις εκλογές και μάλιστα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει καθαρά, με μεγάλη διαφορά.

Μία κλιμάκωση της έντασης θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας. Για παράδειγμα, τα κράτη μέλη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) μπορούν να ασκήσουν βέτο στα σχέδια της Ελλάδας για πρόωρη αποπληρωμή των πιο ακριβών δανείων του ΔΝΤ. Θα μπορούσαν επίσης να μπλοκάρουν περαιτέρω επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που έχει αγοράσει η ΕΚΤ.

Όλα αυτά θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν το κλίμα στις αγορές και να αυξήσουν το κόστος χρηματοδότησης, αν και οι συνέπειες περιορίζονται από το μεγάλο «μαξιλάρι» ρευστότητας της Ελλάδας (€27 δισ.) και τις χαμηλές χρηματοδοτικές ανάγκες.

Τα μέτρα αυξάνουν την αβεβαιότητα όσον αφορά τα βραχυπρόθεσμα δημοσιονομικά αποτελέσματα, σημειώνει η Fitch. Όπως αναφέρει, το πρωτογενές πλεόνασμα του 4,4% του ΑΕΠ που πέτυχε η κυβέρνηση το 2018, αρκετά πάνω από το στόχο του 3,5%, έχει δημιουργήσει περιθώριο για δημοσιονομική χαλάρωση. Ο αντίκτυπος, προσθέτει, θα εξαρτηθεί επίσης και από τη βραχυπρόθεσμη ώθηση στην ανάπτυξη, η οποία θα μπορούσε να υπερβεί την πρόβλεψη του οίκου αξιολόγησης για 2,3% φέτος και 2,2% την επόμενη χρονιά.

Η Fitch επισημαίνει ωστόσο ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει σημειώσει ακόμα ότι σκοπεύει να μειώσει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος για την περίοδο 2020-2022 στο 2,5% από 3,5%. Στις 16 Μαϊου ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, ανέφερε ότι τα μέτρα θα συζητηθούν στην επόμενη συνάντηση στις 13 Ιουνίου και ότι το Eurogroup αναμένει ότι οι δεσμεύσεις θα γίνουν σεβαστές.

Αν σου άρεσε κάνε