Αγορές και επενδυτές «ψηφίζουν» πολιτική αλλαγή

Αγορές και επενδυτές «ψηφίζουν» πολιτική αλλαγή

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:54 Δημιουργία 24/05/19, 08:30
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Στις 5 Απριλίου 2019 το «xrimaonline.gr» σε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ σημείωνε ότι διεθνή funds, κορυφαίοι, ξένοι επενδυτές και τράπεζες βάζουν και πάλι την Ελλάδα στο «ραντάρ» τους, ποντάροντας σε πολιτική αλλαγή με επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας.

Xθες ο δισεκατομμυριούχος βασικός μέτοχος της Eurobank, Πρεμ Γουάτσα, σε δηλώσεις του στο Bloomberg κατέστησε σαφές ότι τάσσεται υπέρ της πολιτικής αλλαγής στην Ελλάδα.

Διεθνή funds, κορυφαίοι, ξένοι επενδυτές και τράπεζες βάζουν και πάλι την Ελλάδα στο «ραντάρ» τους, σύμφωνα με οικονομικούς παράγοντες.

Μάλιστα, οι ίδιοι παράγοντες αναφέρονται, για παράδειγμα, στις κινήσεις του μεγάλου αμερικανικού fund HIG Capital, το οποίο διαχειρίζεται συνολικά κεφάλαια 30 δισ. δολαρίων και το οποίο ξεκίνησε με μεγάλες επενδύσεις στον τουριστικό τομέα.

Οι επενδυτές και οι αγορές παίρνουν θέση για την επομένη ημέρα περιμένοντας πολιτική αλλαγή στη χώρα, στηριζόμενοι στις δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας για αλλαγή της οικονομικής πολιτικής μόλις αναλάβει την διακυβέρνηση.

Προσφάτως ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μιλώντας ως αυριανός πρωθυπουργός σε μεγάλα διεθνή μέσα, έχει καλέσει τους διεθνείς επενδυτές να επενδύσουν από τώρα στην Ελλάδα, αναλύοντας λεπτομερώς την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει. Μία πολιτική φιλική προς τις αγορές, τις επενδύσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις, που θα ξεκινήσει με τη μείωση των φόρων, από τον πρώτο μήνα κιόλας της ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία.

Μία από τις μεγαλύτερες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι ότι θα επαναφέρει σύντομα την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα( investment grade), με στόχο η χώρα να δανείζεται σχεδόν με μισά επιτόκια από τα σημερινά καθώς και την ένταξή της στο όποιο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Το investment grade δίνει αυτή την ώρα επιτόκια στο 2,4% στα 10ετή ομόλογα για την Κύπρο, ενώ το ελληνικό 10ετές κυμαίνεται κοντά στο 3,5%.

Η επιστροφή της Ελλάδος στην κατηγορία investment grade ή επενδυτική βαθμίδα θα σηματοδοτούσε την πραγματική επιστροφή στην κανονικότητα.

Ας εξηγήσουμε το γιατί. Έχει πολύ μεγάλη σημασία η βαθμολογία της χώρας να είναι τουλάχιστον ΒΒΒ- ,δηλαδή 3 βαθμίδες υψηλότερα από την σημερινή υψηλότερη βαθμολογία ΒΒ- της Fitch,…διότι θα αποτελεί σφραγίδα πιστοποίησης ότι η οικονομία πραγματικά και όχι με τρικ ή λογιστικά έχει επανέλθει στην κανονικότητα.

Οι οίκοι αξιολόγησης τον Αύγουστο αναμένεται να αναβαθμίσουν την Ελλάδα σε ΒΒ ή 2 βαθμίδες κάτω από investment grade,ενώ εάν έχουν γίνει εκλογές και έχει αναδειχθεί κυβέρνηση της Ν.Δ μπορεί οι αναβαθμίσει να είναι σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Όπως αναφέρει με κάθε ευκαιρία ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «είναι κρίσιμο για την επόμενη κυβέρνηση να αποκαταστήσει γρήγορα την εμπιστοσύνη των αγορών, να μειώσει το κόστος δανεισμού της Ελλάδας και να επαναφέρει τα ελληνικά ομόλογα σε επίπεδο υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης (investment grade). Έχουμε σχέδιο που θα μας επιτρέψει να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο μέσα σε 18 μήνες.»

Η επιστροφή στην κανονικότητα θα έρθει επί κυβέρνησης ΝΔ καθώς οι οίκοι αξιολόγησης θα αποτιμήσουν την πρόοδο της οικονομίας.

Αν και οι εκλογές σε μία χώρα αποτελούν πολιτικό ρίσκο για τις αγορές, για την Ελλάδα αποτελούν μία άκρως θετική εξέλιξη, αφού το πιθανότερο σενάριο είναι πως θα υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης στη χώρα, η οποία θα ακολουθήσει φιλικές προς την αγορά, τις επενδύσεις και τις επιχειρήσεις.

Η χώρα να βρίσκεται ακόμη σε κρίση αλλά έχει τη δυνατότητα να την ξεπεράσει γρήγορα αν υλοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, κάτι που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση της Ν.Δ.

Οι αγορές εδώ και μήνες ψηφίζουν υπέρ των πρόωρων εκλογών για να ξεκαθαρίσει η πολιτική αβεβαιότητα και να κλείσει άμεσα ο εκλογικός κύκλος που μόνο κακό κάνει στην οικονομία.

Οι αγορές «στέκονται», ισορροπούν και μόνο από το γεγονός ότι βλέπουν ότι έρχεται νέα κυβέρνηση, κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη έκθεση της HSBC σύμφωνα με την οποία «το προβάδισμα της ΝΔ μειώνει τον πολιτικό κίνδυνο».

Αν σου άρεσε κάνε