«Βαρόμετρο» η κάλπη για την πορεία της οικονομίας

«Βαρόμετρο» η κάλπη για την πορεία της οικονομίας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:12 Δημιουργία 26/05/19, 09:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Τέσσερα χρόνια μετά το 2015, το έτος των εκλογικών αναμετρήσεων και ανατροπών, οι Έλληνες πολίτες προσφεύγουν στις κάλπες, το αποτέλεσμα των οποίων θα σηματοδοτήσει τους συσχετισμούς της επομένης πολιτικής περιόδου.

Η σημερινή «μάχη» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αποκτά σημαντικές διαστάσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, βλέποντας να χάνει δημοσκοπικά, επέστρεψε στην πολιτική των επιδομάτων, εγκαταλείποντας επί της ουσίας τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις και υποχρεώσεις, με αποκλειστικό σκοπό την πολιτική του επιβίωση.

Από την πλευρά τους, οι δανειστές δεν έχουν κρύψει την ενόχληση τους για τις παροχές της κυβέρνησης Τσίπρα, την οποία και περιμένουν στη... «γωνία».

Πριν τις ευρωεκλογές, οι πιστωτές ήθελαν να αποφύγουν μια νέα σύγκρουση με την Ελλάδα. Ωστόσο, το θέμα θα μπει ξανά στην ατζέντα του Eurogroup της 13ης Ιουνίου. Τότε, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν κυρώσεις.

Εκτιμάται ότι οι πιστωτές θα αναστείλουν την ελάφρυνση χρέους, που υποσχέθηκαν στους Έλληνες το φθινόπωρο και θα αρνηθούν να δεχτούν την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, όπως ζητεί η Αθήνα».

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δίνουν «ραντεβού» στο Euroworking Group της 3ης Ιουνίου, προκειμένου να συζητήσουν για τις επιπτώσεις των εξαγγελιών του Αλέξη Τσίπρα ως προς τους στόχους για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022.

Το θέμα είναι, αν τα σενάρια περί δημοσιονομικού «κενού», που διακινούνται στις Βρυξέλλες, θα αποτυπωθούν και στην έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, που θα δοθεί την Τετάρτη 5 Ιουνίου στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κάποιες μάλιστα πληροφορίες θέλουν τους δανειστές να ζητούν από την Αθήνα ισοδύναμα τουλάχιστον 550 εκατ. ευρώ,

Είναι σχεδόν σίγουρο, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ότι στην έκθεση πέρα από τις παρατηρήσεις του κουαρτέτου πάνω στα προαπαιτούμενα της 3ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης , θα υπάρχει ολόκληρο κεφάλαιο με σχόλια για τις παροχές, που εξήγγειλε πριν από τις ευρωεκλογές ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Αρκετοί εκτιμούν μία αύξηση της έντασης ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές, μετά τις εκλογές και μάλιστα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει καθαρά, με μεγάλη διαφορά.

Μία κλιμάκωση της έντασης θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας. Για παράδειγμα, τα κράτη μέλη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) μπορούν να ασκήσουν βέτο στα σχέδια της Ελλάδας για πρόωρη αποπληρωμή των πιο ακριβών δανείων του ΔΝΤ. Θα μπορούσαν επίσης να μπλοκάρουν περαιτέρω επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που έχει αγοράσει η ΕΚΤ.

Όλα αυτά θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν το κλίμα στις αγορές και να αυξήσουν το κόστος χρηματοδότησης, αν και οι συνέπειες περιορίζονται από το μεγάλο «μαξιλάρι» ρευστότητας της Ελλάδας (€27 δισ.) και τις χαμηλές χρηματοδοτικές ανάγκες.

Αν σου άρεσε κάνε