«Ανάσα» στην οικονομία με το βλέμμα σε αυτοδυναμία της ΝΔ

«Ανάσα» στην οικονομία με το βλέμμα σε αυτοδυναμία της ΝΔ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 07:51 Δημιουργία 27/05/19, 07:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η «απάντηση» της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς τόσο στην «ετυμηγορία» της κάλπης όσο και στην ανακοίνωση του Αλέξη Τσίπρα περί διεξαγωγής εθνικών εκλογών μέσα στον προσεχή Ιούνιο.

Οι έκτακτες εξελίξεις δίνουν «ανάσα» στην επενδυτική κοινότητα, δεδομένου ότι μειώνουν τον πολιτικό κίνδυνο, που είχε ενταθεί λόγω της ενισχυμένης αβεβαιότητας κατά τη διάρκεια μίας μακράς προεκλογικής περιόδου.

Αναλυτές, εξάλλου, τονίζουν ότι σε περίπτωση παράτασης της πολιτικής αστάθειας έστω και μέχρι τον Οκτώβριο, εγκυμονούσαν μεγάλοι κίνδυνοι για την ανάπτυξη, για τις επενδύσεις αλλά και για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας.

Το τοπίο για την επόμενη ημέρα ξεκαθαρίζει, η πολιτική αλλαγή θεωρείται δεδομένη και πλέον το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται κατά κύριο λόγο στη δυναμική, που έχει αναπτύξει η ΝΔ για να σχηματίσει κυβέρνηση αυτοδυναμίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέποντας να χάνει, δεν δίστασε να αλλάξει την οικονομική πολιτική, να επιστρέψει στις παροχές, να εγκαταλείψει επί της ουσίας τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις και υποχρεώσεις, με αποκλειστικό σκοπό την πολιτική του επιβίωση.

Οι αγορές ανησυχούσαν, μήπως οι τελευταίοι μήνες της διακυβέρνησης Τσίπρα θα μπορούσαν αποδειχθούν οδυνηροί, όσο το πρώτο εξάμηνο του 2015, όταν η χώρα οδηγήθηκε ένα βήμα πριν την έξοδο από το ευρώ.

Αυτές οι ανησυχίες μειώνονται σημαντικά με τη μείωση του χρόνου της προεκλογικής περιόδου.

Αν η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ήταν σχετικά χαμηλή, δεν θα πηγαίναμε σε πρόωρες εκλογές, καθώς τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε αβεβαιότητα ως προς τη δυνατότητα της ΝΔ να σχηματίσει αυτοδυναμία στις γενικές εκλογές και θα σήμανε μια πολύ θερμή προεκλογική περίοδο.

Η καθαρή νίκη δημιουργεί προϋποθέσεις για αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ, γεγονός που κρίνεται θετικό για την οικονομία από τους επενδυτές και τις αγορές.

Η απόφαση του πρωθυπουργού για άμεσες εκλογές δεν ήταν σύμφωνη με την άποψη του υπουργού Οικονομικών Ε. Τσακαλώτου ο οποίος επιμένει στην άποψη που είχε το οικονομικό επιτελείο από την αρχή, πως «όσο πιο αργά, τόσο πιο καλά» για τον χρόνο διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών.

Όμως η οικονομία δεν μπορούσε να αντέξει μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, και μάλιστα την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε καθαρά από τη Ν.Δ, και η κυβέρνηση έως τον Οκτώβριο θα συνέχιζε την παροχολογία οδηγώντας τη χώρα σε βέβαιο δημοσιονομικό εκτροχιασμό .

Εν αντιθέσει με ότι συνέβη σε άλλες χώρες που μπήκαν σε μνημόνιο, όπως η Πορτογαλία ή η Κύπρος, η Ελλάδα δεν κατόρθωσε να επιτύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και να αποκαταστήσει την πρόσβασή της στις αγορές.

Η χώρα να βρίσκεται ακόμη σε κρίση αλλά έχει τη δυνατότητα να την ξεπεράσει γρήγορα αν υλοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, κάτι που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση της Ν.Δ.

Οι αγορές εδώ και μήνες ψηφίζουν υπέρ των πρόωρων εκλογών για να ξεκαθαρίσει η πολιτική αβεβαιότητα και να κλείσει άμεσα ο εκλογικός κύκλος που μόνο κακό κάνει στην οικονομία.

Οι αγορές «στέκονται», ισορροπούν και μόνο από το γεγονός ότι βλέπουν ότι έρχεται νέα κυβέρνηση, κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Χαρακτηριστική είναι η έκθεση της HSBC σύμφωνα με την οποία «το προβάδισμα της ΝΔ μειώνει τον πολιτικό κίνδυνο».

Ένας υπερβολικά μακρύς προεκλογικός κύκλος, ιδίως αν κυριαρχήσει ακραία αντιπαράθεση, δημιουργεί ανησυχίες όσον αφορά την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων που δεν μπορεί να καθυστερήσουν.

Τους επόμενους μήνες δεν υπάρχει η πολυτέλεια η οικονομική πολιτική να χάσει πολύτιμο χρόνο χωρίς να αντιμετωπίζονται ευθέως τα σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία της οικονομίας.

Αν σου άρεσε κάνε