BBG: Μην εφησυχάζετε με το ράλι

BBG: Μην εφησυχάζετε με το ράλι

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 12:44 Δημιουργία 29/05/19, 12:41

Μην εφησυχάζετε χάρη στο ράλι. Αυτό είναι το μήνυμα, που εκπέμπει το Bloomberg σε ανάλυσή του για την πορεία του ελληνικού τραπεζικού κλάδου, τονίζοντας ότι η μείωση των επισφαλειών σημειώνει «επώδυνα αργή πρόοδο».

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ίδια ανάλυση, οι μετοχές των δύο μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών -Πειραιώς και Εθνικής- έχουν υπερδιπλασιασθεί. Οι πρόωρες εκλογές και η πιθανότητα αλλαγής κυβέρνησης πυροδότησαν το πρόσφατο ράλι -όμως η αισιοδοξία των επενδυτών ίσως να είναι πρώιμη.

«Στην ουσία, τίποτε δεν έχει αλλάξει από πέρυσι. Τότε, οι επενδυτές ανησυχούσαν ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα υποχρεώσουν τις τράπεζες, που λυγίζουν υπό το βάρος των επισφαλών δανείων, να συγκεντρώσουν κεφάλαια. Η μερική ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών από τότε δεν αποτελεί σημάδια ότι θα εφαρμοσθούν πράγματι τα απαιτούμενα διορθωτικά μέτρα», τονίζει το πρακτορείο.

Σύμφωνα με το BBG, η πρόοδος στη μείωση των επισφαλών δανείων παραμένει επώδυνα αργή και η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας παραμένει εύθραυστη, αφήνοντας τις τράπεζες ευάλωτες σε μεταβολές της εμπιστοσύνης.

Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, που μειώθηκαν κατά 12,7 δισ. ευρώ το 2018, περίπου στα 82 δισ. ευρώ, συνεχίζουν να αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ του χαρτοφυλακίου δανείων, αναφέρει το BBG, επικαλούμενο στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι κοντά στο 3%.

«Οι ελληνικές τράπεζες δεν θα είναι σε θέση να λειτουργήσουν σωστά, παρά μόνον όταν αυτό το "βουνό" μειωθεί σημαντικά», υπογραμμίζεται.

Αν σου άρεσε κάνε