Ασφαλιστικό: Η ΝΔ «ξηλώνει» το νόμο Κατρούγκαλου

Ασφαλιστικό: Η ΝΔ «ξηλώνει» το νόμο Κατρούγκαλου

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:25 Δημιουργία 30/05/19, 08:10
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Για εκ βάθρων αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος δεσμεύεται η ΝΔ, κάνοντας λόγο για κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, τη στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ της χρεώνει σχέδια για «ασφαλιστικό Πινοσέτ».

Το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, που προετοιμάζεται για τις εθνικές εκλογές μετά το θρίαμβο στις ευρωκάλπες, προτείνει ένα ολοκληρωμένο σύστημα τριών πυλώνων, με κεντρική στόχευση τη σταδιακή και σε βάθος χρόνου μείωση κατά 25% των ασφαλιστικών εισφορών μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών, αυξάνοντας έτσι το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, μειώνοντας το κόστος των επιχειρήσεων και οδηγώντας στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

Το σύστημα αυτό εφαρμόζεται, με διάφορες παραλλαγές, σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες, από την Σουηδία και την Ολλανδία, μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νέα Ζηλανδία, ενώ αποτελεί και θεμελιώδη επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρώτος και βασικός πυλώνας του συστήματος θα εδράζεται στον ΕΦΚΑ και θα είναι, όπως και σήμερα, υποχρεωτικός, δημόσιος, καθολικός και αναδιανεμητικός.

Ο δεύτερος πυλώνας, θα αφορά τους νέους ασφαλισμένους και μόνο το μέρος της σημερινής επικουρικής σύνταξης, με το δικαίωμα σε αυτούς να επιλέξουν μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού συνταξιοδοτικού ταμείου, το οποίο βέβαια θα τελεί υπό αυστηρό κρατικό έλεγχο και εποπτεία από την Τράπεζα της Ελλάδας.

Ο δε τρίτος πυλώνας θα είναι συμπληρωματικός και θα αφορά, όπως και σήμερα, την ιδιωτική ασφάλιση.

Με την εφαρμογή αυτού του συστήματος θα διασφαλίζεται, για μεν του σημερινούς συνταξιούχους ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση στο μέλλον, ενώ για τους σημερινούς εργαζόμενους ότι θα λάβουν σύνταξη, μειώνοντας παράλληλα το δυσβάσταχτο βάρος των ασφαλιστικών εισφορών.

Το σχέδιο

Το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για το Ασφαλιστικό, όπως το έχει αναπτύξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, περιλαμβάνει τρεις κύριους πυλώνες και βάζει στο κάδρο και τα ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία. Επίσης «προϋποθέτει» την κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου.

Σύμφωνα με το σχέδιο της ΝΔ που παρουσίασε ο κ.Μητσοτάκης, ο νόμος Κατρούγκαλου καταργείται, διατηρείται η εθνική σύνταξη αλλά το σύστημα γίνεται πιο ανταποδοτικό. «Όποιος κοπιάζει μια ζωή ως εργαζόμενος θα παίρνει μεγαλύτερη σύνταξη», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ.Μητσοτάκης.

Επίσης οι εισφορές για κύρια σύνταξη από 20%, που είναι σήμερα, θα μειωθούν σταδιακά εντός τετραετίας στο 15%, ενώ διατηρείται η εισφορά του 7% διατηρείται. Τα χρήματα θα μπαίνουν στον ατομικό λογαριασμό του κάθε ασφαλισμένου και από κει και πέρα ο ίδιος θα επιλέγει αν τα χρήματά του θα πηγαίνουν στο δημόσιο ή σε ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία. Μάλιστα, όποιος επιθυμεί, θα μπορεί προαιρετικά να επιλέγει συμπληρωματική ιδιωτική ασφάλιση με γενναία φορολογικά κίνητρα.

Ο κ.Μητσοτάκης τόνισε ότι στο νέο αυτό ασφαλιστικό σύστημα θα υπάρξουν ειδικές πρόνοιες για τους νυν συνταξιούχους καθ’ όλη την περίοδο μετάβασης από το παλιό στο νέο πλαίσιο

Αν σου άρεσε κάνε