Πως «διαβάζει» η αγορά τις πολιτικές εξελίξεις

Πως «διαβάζει» η αγορά τις πολιτικές εξελίξεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 07:34 Δημιουργία 03/06/19, 07:15
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Οι ραγδαίες εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ θα μπορούσαν να προκαλέσουν έναν προβληματισμό στις αγορές και την οικονομία, καθώς δημιουργούν την εντύπωση ότι η ηγεσία του Κινήματος δεν θα στηρίξει μία κυβέρνηση της ΝΔ, σε περίπτωση που το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν κατακτήσει την αυτοδυναμία.

Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι το ράλι στο χρηματιστηριακό ταμπλό την εβδομάδα, που ακολούθησε την αναμέτρηση της 26ης Μαϊου, σημειώθηκε, καθώς η επενδυτική κοινότητα προεξόφλησε «γαλάζια» αυτοδυναμία στις κάλπες της 7ης Ιουλίου.

Πάντως, το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα αφορά μία ακόμη ιστορική - πέρα του θριάμβου στις ευρωεκλογές - επικράτηση της ΝΔ, η οποία «σβήνει» τον ΣΥΡΙΖΑ από τον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας.

Την ίδια ώρα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα της πρώτης δημοσκόπησης για τις εθνικές εκλογές, πέντε εβδομάδες πριν την καθοριστική ημέρα, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπερτερεί έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με προβάδισμα 9 μονάδων,

Επιστρέφοντας στα... αμιγώς χρηματιστηριακά, η άνοδος της αγοράς από την περασμένη Δευτέρα κατά περίπου 14% και των κεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών στα 9 δισ. ευρώ αποδίδεται, σύμφωνα με ξένους αναλυτές, στην προσδοκία για γρήγορη αλλαγή στο προφίλ ρίσκου της χώρας μας με την ανάληψη της εξουσίας από τη ΝΔ.

Μάλιστα, το ΧΑ αναρριχήθηκε σε υψηλά έτους, με τους αναλυτές να «βλέπουν» στην επόμενη φάση ανόδου τις 850-900 μονάδες.

Οι μεγαλύτερες, όμως, προσδοκίες εκφράζονται για την πορεία των αποδόσεων στην αγορά ομολόγων.

Την προηγούμενη Παρασκευή το 10ετές υποχώρησε κάτω από το 3% για πρώτη φορά ιστορικά, αγγίζοντας το 2,9%. Ακόμα πιο ισχυρή δε ήταν η πτώση της απόδοσης του 5ετούς, η οποία διαμορφώθηκε στο 1,8%, δηλαδή σε νέο ιστορικό χαμηλό.

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η Ελλάδα υπολείπεται 3 βαθμίδες από την Ιταλία, που διαθέτει επενδυτική βαθμίδα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης ετοιμάζονται να αναβαθμίσουν την ελληνική οικονομία μετά την επικράτηση της Ν.Δ και να φέρουν την Ελλάδα σε «επενδυτική βαθμίδα» εντός του 2020.

Αν σου άρεσε κάνε