Μεταποίηση: Πτωτικά, αλλά όχι κάτω των 50 μονάδων το Μάιο

Μεταποίηση: Πτωτικά, αλλά όχι κάτω των 50 μονάδων το Μάιο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 12:14 Δημιουργία 03/06/19, 11:09

Σημαντική κάμψη σημείωσε ο κλάδος της μεταποίησης στην Ελλάδα γιο Μάιο, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της Markit που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα.

Ειδικότερα, ο σχετικός PMI διαμορφώθηκε στις 54,2 μονάδες έναντι 56,6 μονάδων που ήταν η προκαταρκτική μέτρηση της Markit.

Σημειώνεται πως κάθε μέτρηση κάτω των 50 μονάδων φανερώνει συρρίκνωση των δραστηριοτήτων του κλάδου.

Η πρόσφατη τιμή του κύριου δείκτη PMI επέκτεινε την τρέχουσα περίοδο ανάπτυξης σε δύο έτη. Παρότι ο ρυθμός αύξησης της παραγωγής εξασθένησε καταγράφοντας χαμηλό τριών μηνών, παρέμεινε, σε γενικές γραμμές, έντονος και αισθητά πάνω από την τάση που έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας.

Ανεπιβεβαίωτα στοιχεία υπέδειξαν ότι η συνεχής αύξηση της παραγωγής ήταν αποτέλεσμα της μεγαλύτερης ζήτησης από το εσωτερικό και το εξωτερικό. Ταυτόχρονα, οι εταιρείες του μεταποιητικού τομέα υπέδειξαν έντονη ανάπτυξη των νέων εργασιών τον Μάιο.

Μολονότι ο αντίστοιχος εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης έκλεισε ελαφρώς χαμηλότερα από την πρόσφατη υψηλή τιμή του Απριλίου, παρέμεινε υψηλότερα από την επί μακρόν καταγραφόμενη μέση τιμή στην ιστορία της έρευνας.

Μέλη του πάνελ ανέφεραν ότι η αύξηση προήλθε από τη μεγαλύτερη ζήτηση από το εσωτερικό και το εξωτερικό, καθώς οι νέες παραγγελίες εξαγωγών αυξήθηκαν με έντονο ρυθμό και για εικοστό συνεχή μήνα.

Οι τιμολογιακές πιέσεις εξασθένησαν τον Μάιο, ενώ ο ρυθμός αύξησης του κόστους εισροών επιβραδύνθηκε καταγράφοντας τον ασθενέστερο ρυθμό από τον Ιούλιο του 2016. Παρόλ’ αυτά, μέλη του πάνελ υπέδειξαν ότι η σταθερή αύξηση των τιμών ήταν αποτέλεσμα του υψηλότερου κόστους πρώτων υλών και μεταφορικών.

Ως εκ τούτου, η μεγαλύτερη ζήτηση έδωσε τη δυνατότητα στις εταιρείες να μετακυλήσουν το υψηλότερο κόστος εισροών στους πελάτες τους, μέσω της αύξησης των τιμών εργοστασίου για τέταρτο συνεχή μήνα.

Εν τω μεταξύ, τα επίπεδα απασχόλησης αυξήθηκαν περαιτέρω τον Μάιο. Η έντονη αύξηση του εργατικού δυναμικού αποδόθηκε γενικά στις μεγαλύτερες απαιτήσεις παραγωγής, και ο ρυθμός αύξησης παρέμεινε μεταξύ των ταχύτερων που έχουν καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας. Κατά συνέπεια, οι εταιρείες υπέδειξαν μειωμένη πίεση στο εργατικό δυναμικό τους, καθώς ο όγκος των αδιεκπεραίωτων εργασιών υποχώρησε ελαφρώς.

Η έντονη αύξηση των νέων παραγγελιών οδήγησε σε περαιτέρω συρρίκνωση των αποθεμάτων προμηθειών, καθώς τα αποθέματα χρησιμοποιήθηκαν για να καλύψουν τις απαιτήσεις παραγωγής.

Επιπρόσθετα, η αγοραστική δραστηριότητα αυξήθηκε με έντονο ρυθμό. Τέλος, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη μεταξύ των κατασκευαστών παρουσίασε ιδιαίτερα θετική εικόνα τον Μάιο.

Τα υψηλά επίπεδα αισιοδοξίας συνδέθηκαν με την απόκτηση νέων πελατών και τη μεγαλύτερη ζήτηση από τους πελάτες του εξωτερικού.

Η Siân Jones, οικονομολόγος της IHS Markit, η οποία καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI, είπε:

«Ο ελληνικός μεταποιητικός τομέας ενισχύθηκε περαιτέρω τον Μάιο. Η αύξηση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών παρέμεινε έντονη, καθώς τα επίπεδα απασχόλησης εξακολούθησαν να αυξάνονται.

Η ζήτηση από το εσωτερικό και το εξωτερικό υπέδειξε ανθεκτικότητα, καθώς οι νέες παραγγελίες εξαγωγών αυξήθηκαν έντονα.

Εν τω μεταξύ, η αύξηση του κόστους εισροών εξασθένησε καταγράφοντας τον βραδύτερο ρυθμό από τον Ιούλιο του 2016. Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι η ενισχυμένη ζήτηση των πελατών επέτρεψε στους κατασκευαστές να αυξήσουν τις τιμές χρέωσης για τέταρτο συνεχή μήνα.

Οι προσδοκίες των παραγωγών αγαθών σχετικά με την παραγωγή ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξες, καθώς οι εταιρείες προβλέπουν περαιτέρω αύξηση της παραγωγής μέσα στο επόμενο έτος.

Επί του παρόντος, η IHS Markit προβλέπει αύξηση 3% της βιομηχανικής παραγωγής μέσα στο 2019, ενώ το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να μειωθεί στο 18,3% μέχρι το τέλος του έτους».

Αν σου άρεσε κάνε