Ρίχνουν δημοσιονομική «βόμβα» αποχωρώντας...

Ρίχνουν δημοσιονομική «βόμβα» αποχωρώντας...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 07:31 Δημιουργία 04/06/19, 07:15
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Οι τελευταίοι μήνες διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι θα είναι βλαπτικοί για την οικονομία, όπως ήταν και οι πρώτοι του 2015, όταν ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ανέλαβαν την εξουσία.

Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να αφήσει «κληρονομιά», μία δημοσιονομική «βόμβα» τουλάχιστον 4,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που δημοσιεύεται αύριο, Τετάρτη, γίνεται λόγος, για δημοσιονομικό κενό της τάξεως του 1% του ΑΕΠ όσον αφορά το τρέχον έτος (1,9 δισ.) και 1,5% για το 2020 (2,85 δισ.) έναντι του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%.

Η κακή πορεία του Προϋπολογισμού και η επίπτωση του πακέτου παροχών του Ζαππείου περιορίζουν το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα στο 3% του ΑΕΠ και της επόμενης χρονιάς στο 2,5%.

Είναι σχεδόν σίγουρο, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ότι στην έκθεση πέρα από τις παρατηρήσεις του κουαρτέτου πάνω στα προαπαιτούμενα της 3ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, θα υπάρχει ολόκληρο κεφάλαιο με σχόλια για τις παροχές που εξήγγειλε πριν από τις ευρωεκλογές ο πρωθυπουργός.

Αρκετοί εκτιμούν ότι εάν δεν είχαν ανακοινωθεί οι πρόωρες εθνικές εκλογές, θα ανέβαινε η ένταση ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές.

Οι θεσμοί αμφισβητούν ότι θα υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος που προβλέπει η κυβέρνηση, δηλαδή το 0,6% του ΑΕΠ, και υπολογίζουν επιπλέον κόστος –και όχι όφελος– από τη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Εφόσον επιβεβαιωθεί η πληροφορία ότι η έκθεση των θεσμών βλέπει υστέρηση έναντι του στόχου, η ευθύνη θα πέσει μεν στην παρούσα κυβέρνηση, αλλά τη λύση θα κληθεί να δώσει η επόμενη.

Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, αλλάζει τον προγραμματισμό της κυβέρνησης και μεταθέτει για μετά τις εθνικές εκλογές βασικές υποχρεώσεις του οικονομικού επιτελείου αλλά και συζητήσεις που είχαν ξεκινήσει πάνω σε κρίσιμα ζητήματα με τους θεσμούς.

Όπως είναι για παράδειγμα το θέμα για το αφορολόγητο ποσό και το σενάριο πολιτικής να μην εφαρμοστεί η προνομοθετημένη μείωση από το 2020 ή το σχέδιο με τον ειδικό λογαριασμό (escrow account) για τα πλεονάσματα η ακόμη το πακέτο θετικών μέτρων που είχε εξαγγείλει από το Ζάππειο Μέγαρο ο Πρωθυπουργός και θα ενσωματώνονταν στον προϋπολογισμό του 2020(η νέα κλίμακα εισφορά αλληλεγγύης με τους μηδενικούς συντελεστές φορολόγησης ως το 2020, η μείωση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 11%, η μείωση ΕΝΦΙΑ για τους κατοίκους νησιών με πληθυσμό έως 1.000 κατοίκους, κ.ά).

Αν σου άρεσε κάνε