Σε παγίδα στασιμότητας η ελληνική οικονομία

Σε παγίδα στασιμότητας η ελληνική οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 05/06/19, 08:45
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Ο πρωθυπουργός στοιχημάτιζε ότι μετά την… έξοδο από τα μνημόνια, η οικονομία θα εκτοξευτεί σαν ελατήριο.

Η πραγματικότητα τον διαψεύδει πανηγυρικά. Χωρίς επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις και υπό το βάρος των «ματωμένων» πλεονασμάτων, η ελληνική οικονομία βρίσκεται στη λεγόμενη «παγίδα στασιμότητας».

Μετά από μία μεγάλη πτώση του ΑΕΠ, η ανάπτυξη που ήλθε, είναι ισχνή και στάσιμη για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ επιβεβαιώνουν τον εγκλωβισμό της ελληνικής οικονομίας στην «παγίδα» της χαμηλής ανάπτυξης, ενώ στο κενό πέφτει το «αφήγημα» του Αλέξη Τσίπρα για τα περί... «εκτίναξης σαν ελατήριο».

Η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε ένα φαύλο κύκλο υπερφορολόγησης και χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης. Και χρειάζεται ένα επενδυτικό σοκ η πραγματοποίηση του οποίου αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά στοιχήματα της νέας κυβέρνησης της Ν.Δ.

Στο 1,3% διαμορφώθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του 2019, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Πρόκειται για το δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο επιβράδυνσης της ανάπτυξης, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης συν 1,3% είναι ο χαμηλότερος τα τελευταία 8 τρίμηνα.

Τα στοιχεία για το ΑΕΠ αποδεικνύουν ότι η ελληνική οικονομία εμφανίζει έντονα σημάδια «κόπωσης» καθώς δεν αυξάνονται οι εισροές ξένων επενδυτικών κεφαλαίων και η καταναλωτική δαπάνη υποχωρεί μέσα σε ένα ασφυκτικό φορολογικό περιβάλλον.

Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 0,1% σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2018, παρά τα λεφτά που έδωσε η κυβέρνηση στους συνταξιούχους και ήλπιζε ότι θα πέσουν στην κατανάλωση.

Εκτός από την καταναλωτική δαπάνη περιορίζονται και οι εξαγωγές, ενώ την ίδια ώρα αυξάνονται σημαντικά οι εισαγωγές, εξελίξεις που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ελληνική οικονομία.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση στοχεύει σε ανάπτυξη 2,3% για το 2019, επίδοση την οποία αμφισβητούν τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος όσο και ο ΙΟΒΕ.

Αυτή την περίοδο η ελληνική οικονομία απαιτεί ρυθμούς ανάπτυξης τουλάχιστον 3%, αριθμός ο οποίος για να επιτευχθεί θα πρέπει ετησίως να γίνονται επενδύσεις άνω των 40 δισ. ευρώ.

Οι επενδυτικές ανάγκες της χώρας, για να στηριχθεί πραγματική οικονομική μεγέθυνση 3%-4% ετησίως, εκτιμώνται σε περίπου 210 δισ. ευρώ για την πενταετία 2018-2022, δηλαδή να γίνονται 42 δισ. ευρώ επενδύσεις ετησίως. Οι προβλεπόμενες ροές χρηματοδότησης για την ίδια περίοδο περιορίζονται περίπου στα 100 δισ. ευρώ, δημιουργώντας ένα αθροιστικό χρηματοδοτικό κενό της τάξης των 110 δισ. ευρώ.

Αν σου άρεσε κάνε