Παραδίδουν… δημοσιονομικό χάος

Παραδίδουν… δημοσιονομικό χάος

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 11:38 Δημιουργία 06/06/19, 07:30
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Σε μεγάλο κίνδυνο βρίσκεται η δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας, σύμφωνα με την τρίτη μεταμνημονιακή έκθεση της Κομισιόν, η οποία προειδοποιεί ότι ενδεχομένως δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι του 2019.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, αφήνοντας ένα δημοσιονομικό χάος, μία δημοσιονομική «βόμβα» της τάξεως του 5,5 δισ. ευρώ.

Δημοσιονομικό κόστος που μπορεί να φθάσει συνολικά τα 4,4-5,5 δισ. τη διετία 2019-2020 έχουν οι έχουν οι παροχές Τσίπρα. H κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το συνολικό κόστος των μέτρων στη διετία θα είναι μόλις 2,3 δισ..

Aναλυτικός πίνακας ανεβάζει τον λογαριασμό στα 4,4-5,5 δισ. σε επίπεδο διετίας, καθώς βλέπει:

- Δημοσιονομικό κόστος 1,1%-1,4% του ΑΕΠ φέτος (2,1-2,6 δισ.)

- Δημοσιονομικό κόστος 1,2%-1,5% του ΑΕΠ το 2020 (2,3 - 2,9 δισ.).

Οι θεσμοί αμφισβητούν ότι θα υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος που προβλέπει η κυβέρνηση, δηλαδή το 0,6% του ΑΕΠ.

Το υπουργείο Οικονομικών εμμένει στην πρόβλεψή του ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης για το 2019 θα διαμορφωθεί στο 4,1% του ΑΕΠ, υπερβαίνοντας έτσι τον στόχο κατά 0,6 μονάδες και δημιουργώντας αντίστοιχο δημοσιονομικό χώρο. Με δεδομένο ότι τα ψηφισθέντα μέτρα έχουν κοστολογηθεί στο 0,6 % του ΑΕΠ, το υπουργείο Οικονομικών είναι βέβαιο ότι ο στόχος του 2019 θα επιτευχθεί.

Η Επιτροπή κάνει σαφές ότι υπάρχει κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού και μεγάλη καθυστέρηση στις μεταρρυθμίσεις τις οποίες αναλύει μία προς μία: από την αργή μείωση των κόκκινων δανείων, έως τον "εκτροχιασμό" στον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και στην αδυναμία αποπληρωμής των οφειλών προς ιδιώτες.

Έντονη κριτική ασκείται για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να εκκαθαρίσει το υπόλοιπο. Ωστόσο, ανήλθε σε 1,4 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου, δηλαδή ήταν κατά 0,3 δισ. ευρώ χαμηλότερο από την αξία του στο τέλος Αυγούστου 2018. Δηλαδή δεν μειώθηκε ούτε... ευρώ από το τέλος Δεκεμβρίου.

"Ο ρυθμός μείωσης έχει επιβραδυνθεί σημαντικά, καθώς συνεχίζουν να δημιουργούνται νέες οφειλές ιδίως στους τομείς των Ταμείων, και των νοσοκομείων.

Οι τράπεζες

Σχετικά με το Χρηματοπιστωτικό σύστημα, η έκθεση αναφέρει ότι το σχέδιο μείωσης των NPLs έχει σημειώσει περιορισμένη πρόοδο. Η πρόταση για μετατόπιση των κακών περιουσιακών στοιχείων μαζί με τις αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις σε ένα SPV δεν έχει ακόμη προχωρήσει. Το σχέδιο δράσης για την αφερεγγυότητα των νοικοκυριών πρέπει να αναθεωρηθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2019. Επίσης θα απαιτηθεί στενή παρακολούθηση όσον αφορά την έγκαιρη υλοποίηση της πλατφόρμας για την υποβολή και την επεξεργασία των αιτήσεων για τον νέο Ν. Κατσέλη.

Αν σου άρεσε κάνε