Ο απόλυτος εμπαιγμός της μεσαίας τάξης

Ο απόλυτος εμπαιγμός της μεσαίας τάξης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 07:09 Δημιουργία 07/06/19, 07:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Πρώτα, το δίδυμο Χουλιαράκη-Τσακαλώτου κυνικά ομολόγησε ότι συνειδητά η κυβέρνηση υπερφορολογεί τους Έλληνες, βάζοντας στο «στόχαστρο» τη μεσαία τάξη, προκειμένου να στηρίξει τους αδύναμους.

Ως - ακόμα τότε - κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ανακάλυψε και αύξησε 2 φόρους(!) και αναδείχτηκε στον μεγαλύτερο «φορομπήχτη», φτάνοντας τους Έλληνες στα όρια τους.

Στη συνέχεια, γύρισαν τα «παραμύθι», υποστηρίζοντας μάλιστα ότι τα εισοδήματα τη μεσαίας τάξης αυξήθηκαν (!) από το 2015 και μετά, από τότε δηλαδή που ο Αλέξης Τσίπρας έλαβε το «τιμόνι» της εξουσίας.

Ωστόσο, ο ΟΟΣΑ δίνει αποστομωτική απάντηση, καθώς σε έκθεσή του τονίζεται ότι η ελληνική μεσαία τάξη έχει πιάσει πάτο... ως προς το σύνολο της Ευρώπης,

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, στην Ελλάδα, τα εισοδήματα της μεσαίας τάξης για ένα μονοπρόσωπο νοικοκυριό κυμαίνονται από 7.894 έως 21.050 δολάρια και είναι τα χαμηλότερα μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών του ΟΟΣΑ.

Ύστερα από την εκλογική τραγωδία της κυβέρνησης οι κκ. Τσίπρας και Δραγασάκης προσπάθησαν να μας πείσουν ότι θα στηρίξουν τώρα τη μεσαία τάξη, υποσχόμενοι μέτρα στήριξης.

Μέχρι και την τελευταία στιγμή της αποδρομής, εμπαίζουν... Η ίδια τακτική ακολουθήθηκε και για τη μη μείωση του αφορολόγητου. Ο ΣΥΡΙΖΑ την ψήφισε, στη συνέχεια αρνήθηκε να την άρει και τώρα ένα μήνα ακριβώς πριν τις εθνικές εκλογές, έχει φέρει προς ψήφιση τροπολογία ακύρωσης του μέτρου, υιοθετώντας την πρόταση της ΝΔ ενόψει της διάλυσης της Βουλής.

Η τροπολογία κατατέθηκε χθες, για να ψηφιστεί σήμερα, Παρασκευή και όλοι στην κυβέρνηση μιλούν για μια ελάφρυνση του ελληνικού λαού, αλλά κανείς για τα αντίμετρα, που κόβονται, προκειμένου να δοθεί ένα ακόμη προεκλογικό δώρο.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με την προωθούμενη ρύθμιση καταργούνται οι διατάξεις των άρθρων 10,11, 12 και 13 του νόμου 4472/2017, και έτσι για να μην μειωθεί το αφορολόγητο δεν θα καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ, δεν θα μειωθεί ο εισαγωγικός συντελεστής 22% στο 20% και δεν θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ κατά 30%.

«Η εν λόγω κατάργηση κρίνεται αναγκαία για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, προκειμένου οι φορολογούμενοι να εξακολουθήσουν να τυγχάνουν των ισχυουσών φορολογικών ελαφρύνσεων«, αναφέρει το κείμενο της τροπολογίας για το αφορολόγητο.

Στην πράξη, όμως, αν κάποιος βγάλει το κομπιούτερ και δει πόσα κερδίζει και πόσα χάνει, θα καταλάβει ότι για ακόμη μία φορά ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί σε μέτρα, που δεν έχουν να κάνουν σε τίποτα με την ελάφρυνση των πολιτών και ειδικά της μεσαίας τάξης, την οποία από την επομένη της συντριπτικής του ήττας στις κάλπες της πρώτης Κυριακής λέει πως έχει θέσει ψηλά στην ατζέντα της πολιτικής του,

Από τις προτεινόμενες διατάξεις επέρχεται απώλεια εσόδων από την κατάργηση της μείωσης της έκπτωσης φόρου επί του εισοδήματος, η οποία για το 2020 εκτιμάται σε 1,92 εκατ. ευρώ και για το 2021 και έπειτα σε 2,058 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, επέρχεται αύξηση εσόδων από την κατάργηση των φορολογικών αντίμετρων:

– 209 εκατ ευρώ για το έτος 2020 από την μείωση του ΕΝΦΙΑ

– 877 εκατ ευρώ για το 2020 και 997 από το 2021 και έπειτα από την κατάργηση του φόρου εισοδήματος

– 368 εκατ ευρώ για το 2020 και 613 από το 2021 και μετά από την κατάργηση της αύξησης του εισοδήματος ή σχολάζουσας κληρονομίας επι του οποίου επιβάλλεται η εισφορά αλληλεγγύης.

Αν σου άρεσε κάνε