Εκτός ατζέντας των επόμενων Eurogroup η Ελλάδα

Εκτός ατζέντας των επόμενων Eurogroup η Ελλάδα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 12:58 Δημιουργία 12/06/19, 12:40

TAGS

Στάση αναμονής για το πολιτικό τοπίο που θα υπάρχει στην Ελλάδα μετά από τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου τηρούν οι Ευρωπαίοι δανειστές, με τα ελληνικά ζητήματα να βρίσκονται εκτός ατζέντας από τη αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Κομισιόν τον οποίο επικαλούνται ανταποκριτές στις Βρυξέλλες, απέκλεισε το ενδεχόμενο να συζητηθεί η Ελλάδα, κάτι που θεωρούνταν πιθανό, δεδομένων των τελευταίων πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα και μετά τους προβληματισμούς που έχει προκαλέσει στις Βρυξέλλες το πακέτο παροχών και φοροελαφρύνσεων της κυβέρνησης.

​Οι ανησυχίες αποτυπώνονταν και στην εξαμηνιαία έκθεσή της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που επεσήμανε ότι «η υιοθέτηση αυτών των νέων μέτρων θέτει σε κίνδυνο την επίτευξη του συμφωνηθέντος στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα (σ.σ. 3,5%)».

Από την πλευρά, πάντως, της κυβέρνησης διαμηνύεται ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, καθώς τα μέτρα είναι κοστολογημένα.

Το θέμα της Ελλάδος μετατίθεται, πλέον, για το Eurogroup του Ιουλίου, το οποίο είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στις 8 Ιουλίου, την επομένη δηλαδή των πρόωρων εθνικών εκλογών.

Βασικό θέμα της αυριανής συνεδρίασης των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης είναι η προετοιμασία των αποφάσεων που θα λάβουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις 21 Ιουνίου σχετικά με την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Το σημαντικότερα θέμα στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης είναι η δημιουργία ενός ξεχωριστού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, ο οποίος θα χρηματοδοτεί τις δημόσιες επενδύσεις σε περιόδους κρίσεων.

Αν σου άρεσε κάνε