Τα «καμπανάκια» του Eurogroup πριν την μεγάλη πολιτική αλλαγή

Τα «καμπανάκια» του Eurogroup πριν την μεγάλη πολιτική αλλαγή

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 13:48 Δημιουργία 12/06/19, 13:09
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Το αυριανό Eurogroup στις Βρυξέλλες έχει «φόντο» μία σειρά από «καυτά» ζητήματα όσον αφορά το κεφάλαιο «Ελλάδα», το οποίο ωστόσο δεν βρίσκεται επίσημα στην ατζέντα.

Αυτή τη φορά η Ιταλία και ο δημοσιονομικός «πονοκέφαλος» που προκαλεί στην ΕΕ, θα απασχολήσει τους Ευρωπαίους ΥΠΟΙΚ, αλλά με μία «σύντομη αναφορά», όπως λένε πηγές από τις Βρυξέλλες, ενώ ζητήματα εμβάθυνσης της οικονομικής και νομισματικής ένωσης θα βρεθούν στο επίκεντρο.

Το ελληνικό ζήτημα θα παραμείνει στο περιθώριο και των επόμενων συμβουλίων, καθώς η χώρα είναι προ των πυλών μίας μεγάλης πολιτικής αλλαγής ενόψει των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου. Μάλιστα, το επόμενο Eurogroup θα διεξαχθεί στις 8 Ιουλίου, μία μέρα μετά τις κάλπες, που σημαίνει πως το ουσιαστικό πρώτο ραντεβού της επόμενης κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους ΥΠΟΙΚ θα γίνει το Σεπτέμβριο.

Είναι ευκολονόητο πως μέχρι να ξεκαθαρίσει τελείως το πολιτικό πεδίο, οι θεσμοί θα τηρούν στάση αναμονής, εντούτοις αυτό δεν σημαίνει ότι οι ίδιοι –και – αύριο δεν θα φροντίσουν να στείλουν τα κατάλληλα προειδοποιητικά μηνύματα στην Αθήνα, έτσι ώστε να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος.

Πώς θα μπορούσαν άλλωστε να μην το κάνουν, όταν ο κίνδυνος για δημοσιονομικό εκτροχιασμό παραμονεύει, συνεπώς η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να είναι ενήμερη από την πλευρά των δανειστών για το τι μέλλει γενέσθαι.

Προς το παρόν η συμμετοχή του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο αυριανό Eurogroup παραμένει υπό ερωτηματικό, αλλά και πάλι αυτό δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με τη στάση των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ ως προς την κυβέρνηση Τσίπρα, απερχόμενη πια καθώς έχει παραιτηθεί.

Τα μηνύματα του Eurogroup θα βασίζονται στην 3η μεταμνημονιακή έκθεση της Κομισιόν για τη χώρα μας, η οποία αποτέλεσε το «όχημα», πάνω στο οποίο πάτησε το νέο επικοινωνιακό αφήγημά του ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αυτό της κινδυνολογίας, σε περίπτωση που στην κάλπη επικρατήσει η ΝΔ και μαζί της οι «ακραίοι και συντηρητικοί κύκλοι της Ευρώπης».

Στο πλαίσιο αυτό, οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ αναμένεται να κουνήσουν το δάχτυλο στην Αθήνα για το κόστος του πακέτου Ζαππείου, που ξεπερνά το 1% του ΑΕΠ και λόγω του οποίου η Κομισιόν εγείρει αμφιβολίες σχετικά με την επίτευξη του στόχου 3,5% για το πλεόνασμα του 2019. Τα «καμπανάκια» θα ηχήσουν μεταξύ άλλων για τις καθυστερήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις και σε άλλες μεταρρυθμίσεις, όπως η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, η μείωση των κόκκινων δανείων, αλλά και η αντιμετώπιση των προβλημάτων της ΔΕΗ.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση των θεσμών για την ακύρωση του μέτρου της μείωσης του αφορολόγητου, η οποία ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή, αλλά και το μήνυμά τους σχετικά με την κατάργηση των αντιμέτρων για τη μεσαία τάξη.

Πρόκειται για μία αλλαγή της τελευταίας στιγμής, στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση Τσίπρα μέσω ψήφισης σχετικής τροπολογίας, καθώς η διατήρησή τους θα άνοιγε «τρύπα» 2 δισ. ευρώ στον Προϋπολογισμό του 2020.

Το ερώτημα, όμως, είναι, αν αυτή η «όπισθεν» αρκεί, καθώς η Κομισιόν κάνει λόγο για δημοσιονομικό κενό ύψους 2,8 δισ. ευρώ. Που σημαίνει πως αν και στην αξιολόγηση του ερχόμενου Σεπτεμβρίου οι θεσμοί επιμείνουν στην ίδια εκτίμηση, τότε θα πρέπει να αναζητηθούν ισοδύναμα. Άρα, η «καυτή πατάτα» περνάει στα χέρια της κυβέρνησης της ΝΔ.

Σημειώνεται πως οι ανησυχίες της Κομισιόν ενισχύθηκαν, μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την ανάπτυξη του α΄ τριμήνου, η οποία επιβραδύνθηκε στο 1,3% έναντι 1,9% για το σύνολο του 2018 και 2,6% στο α΄ τρίμηνο του περυσινού έτους. Σε συνδυασμό με τις προβλέψεις για υποχώρηση της τουριστικής κίνησης φέτος, η Κομισιόν θεωρεί πως πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην τόνωση της ανάπτυξης.

Την ίδια μάλιστα ώρα, η Pimco χαρακτηρίζει πολύ αισιόδοξο τον στόχο 2,3% για την ανάπτυξη φέτος, ενώ μόλις χθες ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε πως ο στόχος 3,5% για το πλεόνασμα του 2019 είναι ανέφικτος.

Από την πλευρά, πάντως, της κυβέρνησης διαμηνύεται ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, καθώς τα μέτρα είναι κοστολογημένα.

Αν σου άρεσε κάνε