Στην επόμενη κυβέρνηση τα «κλειδιά» για την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

Στην επόμενη κυβέρνηση τα «κλειδιά» για την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 13:45 Δημιουργία 12/06/19, 13:40

Δεν εκκρεμεί απόφαση για την ενεργοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Δεν υπάρχει επίσημο αίτημα για πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, οπότε δεν είναι «κατάλληλη στιγμή για να συζητηθεί».

Αυτά είναι μεταξύ άλλων τα μηνύματα, που έστειλαν οι Βρυξέλλες μία μέρα πριν το αυριανό Eurogroup, όπου είναι «εξαιρετικά απίθανο» να συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα, όπως δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.

Όπως εξήγησε, η τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συζητηθεί στο Euroworking Group μετά τις εκλογές, τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το Eurogroup της Πέμπτης αναμένεται να είναι «μακρύ», καθώς είναι προγραμματισμένο να συζητηθούν τα ζητήματα εμβάθυνσης της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, τα οποία πρέπει να συμφωνηθούν ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουνίου.

Ειδικότερα, πρόκειται για θέματα που αφορούν την τραπεζική ένωση και τον προϋπολογισμό της ευρωζώνης, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, θα παρουσιαστεί και μια έκθεση για το ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων (EDIS). Στο τελευταίο αυτό ζήτημα δεν αναμένεται κάποια απόφαση, αλλά στόχος είναι να μείνει «ζωντανό», προκειμένου να κατατεθούν νέες προτάσεις από την επόμενη Επιτροπή.

Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό της ευρωζώνης, ο Ευρωπαίος παράγοντας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί συμφωνία «μέχρι το τέλος της ημέρας ή της νύχτας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν κράτη-μέλη που επιθυμούν να υπάρξουν παραπάνω κονδύλια εκτός πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, ωστόσο το θέμα προσκρούει σε αντιρρήσεις. «Θα ξεκινήσει μικρό και θα μπορεί να μεγαλώσει», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Τέλος, η πηγή των Βρυξελλών δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει αναφορά της Επιτροπής στο θέμα του προϋπολογισμού της Ιταλίας, αλλά διευκρίνισε ότι «η όποια παρέμβαση θα είναι σύντομη». Το ίδιο θα ισχύει και για όποια άλλα θέματα θελήσει να θέσει η Επιτροπή αναφορικά με τις ανακοινώσεις της περασμένης εβδομάδας.

Αν σου άρεσε κάνε