5+1 αλλαγές στη φορολογία με κυβέρνηση ΝΔ

5+1 αλλαγές στη φορολογία με κυβέρνηση ΝΔ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:23 Δημιουργία 14/06/19, 07:30
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση της ΝΔ, εάν πράγματι το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη κερδίσει τη «μάχη» της 7ης Ιουλίου, είναι να δώσει αναπτυξιακή πνοή στην οικονομία μέσω της προσέλκυσης μεγάλων επενδύσεων.

Στην Πειραιώς πιστεύουν ότι για να έρθει κάποιος επενδυτή, θα πρέπει να εκπονήσει ένα σοβαρό business plan, το οποίο θα στηρίζεται σε ένα σταθερό, φιλοεπενδυτικό φορολογικό πλαίσιο, όπως δεσμεύεται να προσφέρει η ΝΔ.

Η μείωση φόρων και η δημιουργία ενός απλού και «καθαρού» φορολογικού συστήματος είναι ένα από τα βασικά εργαλεία του κ. Μητσοτάκη για την ανάταξη του κλίματος και την επίτευξη υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης, που θα οδηγήσουν και σε νέες θέσεις εργασίας.

Η «γαλάζια» παράταξη δεσμεύεται για μείωση μεσοσταθμικά του ΕΝΦΙΑ κατά 30% στα πρώτα δύο χρόνια διακυβέρνησης, μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη από το 29% στο 20% εντός δύο ετών, φορολόγηση στα μερίσματα από το 15% στο 5%, επαναφορά του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια στο 13%, κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί και αύξηση του ορίου υπαγωγής το ΦΠΑ από τις 10.000 ευρώ στις 25.000 ευρώ».

Επιπλέον, εφόσον μπορέσουν στη ΝΔ να πετύχουν τη μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% στο 2%, σκοπός τους, όπως αναφέρουν στελέχη του κόμματος, είναι να μειώσουν τους φορολογικούς συντελεστές στα φυσικά πρόσωπα στο 9%, καθώς και τις ασφαλιστικές εισφορές, ενώ παράλληλα προσβλέπουν σε μείωση του ΦΠΑ με δύο συντελεστές, χαμηλό στο 11% υψηλότερο στο 22%.

Πώς θα χρηματοδοτηθεί η μείωση της φορολογίας

Σε απάντηση στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι η μείωση της φορολογίας θα φέρει νέα εισπρακτικά μέτρα για να κλείσουν δημοσιονομικές «τρύπες», η ΝΔ τονίζει: θα εξοικονομήσουμε περίπου 2 δισ. ευρώ από τον εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ αν και αντιγράφει μέρος από το φορολογικό πρόγραμμα της ΝΔ, εντούτοις σκοπεύει να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμά του από το υπερπλεόνασμα, το οποίο ωστόσο ήταν αποτέλεσμα της σκληρής φορολογικής και ασφαλιστικής πολιτικής.

Οι 5+1 προτάσεις της Ν.Δ

  1. Η Ν.Δ. προτείνει τη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή στο 9% για εισοδήματα έως 10.000 από 22% που είναι σήμερα και ταυτόχρονα μείωση του ανώτατου συντελεστή που ανέρχεται στο 45%. Παράλληλα θα αλλάξουν όλα τα φορολογικά κλιμάκια και ενδεχομένως να φθάσουν τα 5 έως 7, έτσι ώστε να περιορισθεί το κόστος από τη διατήρηση του αφορολόγητου ορίου. Εκτός από τη διατήρηση του αφορολόγητου ορίου στο πρόγραμμα της Ν.Δ. περιλαμβάνονται και φορολογικά κίνητρα για τη στήριξη της οικογένειας και συγκεκριμένα επιπλέον αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.

2.Το σχέδιο της Ν.Δ. περιλαμβάνει τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη στο 20% την επόμενη διετία και τη μείωση της φορολογίας από το 2020 στα μερίσματα στο 5% από 10% σήμερα. Το κόστος στη διετία υπολογίζεται στα 700 εκατ. ευρώ (500 εκατ. ευρώ ο συντελεστής στα κέρδη και 200 στα μερίσματα). Με τον τρόπο αυτό η πραγματική φορολογική επιβάρυνση θα διαμορφωθεί στο 24%.

  1. Η Ν.Δ. προτείνει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για όλους εντός της πρώτης διετίας. Το κόστος του μέτρου ανέρχεται στα 850 εκατ. ευρώ.

Επίσης, η ΝΔ προτείνει την αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή για τα επόμενα τρία χρόνια.

  1. Η Ν.Δ. σχεδιάζει τη μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 22% και από το 13% στο 11%. Σημειώνεται ότι η μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα του ΦΠΑ κοστίζει περίπου 900 εκατ. ευρώ.
  2. Η Ν.Δ. σχεδιάζει τη σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
  3. Η Ν.Δ. προτείνει τη σταδιακή εντός δύο ετών κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
Αν σου άρεσε κάνε