Βαρύς ο πέλεκυς για τη μεσαία τάξη επί ΣΥΡΙΖΑ

Βαρύς ο πέλεκυς για τη μεσαία τάξη επί ΣΥΡΙΖΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 07:58 Δημιουργία 18/06/19, 07:30
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Παρά τις τελευταίες προεκλογικές υποσχέσεις για τη λήψη μέτρων υπέρ της μεσαίας τάξης, ο λογαριασμός που πλήρωσε αυτή επί των ημερών διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν μεγάλος, ως αποτέλεσμα μίας συνειδητής κυβερνητικής απόφασης, όπως έχουν παραδεχθεί οι κκ. Τσακαλώτος και Xουλιαράκης.

Έκθεση του ΟΟΣΑ με τίτλο «Consumption Tax Trends 2018» αποκάλυψε ότι στην τριετία 2015-2017 η αύξηση φόρων στην Ελλάδα ήταν η μεγαλύτερη στον κόσμο, διπλάσια σχεδόν από την 2η χώρα που ήταν το Μεξικό. Το 2016 ήρθε 2η στην αύξηση των φόρων πίσω από την Ισλανδία και 1η στην αύξηση των φόρων στο εισόδημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Ειδικά στους έμμεσους φόρους η αύξηση είναι θηριώδης. Μαζί με την Ιαπωνία και τον Λουξεμβούργο, ήταν οι μόνες χώρες που αύξησαν τον ΦΠΑ με αποτέλεσμα να έχει πλέον τον 3ο υψηλότερο συντελεστή. Στα καύσιμα, το σύνολο των φόρων ανέρχεται στο ιλιγγιώδες 65,7% της λιανικής τιμής.

Στην τελευταία τετραετία η Ελλάδα κατέγραψε αρκετές ακόμη πρωτιές:

  1. Πρωταθλήτρια κόσμου στις αυξήσεις φόρων φόρους η Ελλάδα τη διετία 2015-16. Σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ (Σεπ. 2018) μόνο στην Ελλάδα αυξήθηκαν τόσο πολύ οι φόροι, άμεσοι και έμμεσοι.
  2. Πρωταθλήτρια και στις περικοπές κρατικών δαπανών στη διετία 2015-2016 η Ελλάδα: Ως ποσοστό του ΑΕΠ, μειώθηκαν περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα.
  3. Ρεκόρ φόρων και ύφεσης: Σύμφωνα με την ίδια έκθεση του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που κατάφερε να επιβάλει τόσο μεγάλες αυξήσεις στη φορολογία, ενώ είχε τόσο χαμηλή ανάπτυξη.
  4. Έκτη η Ελλάδα στους φόρους ακινήτων: αν και η χώρα μας δεν είχε “παράδοση” δεκαετιών ή αιώνων σε φόρους περιουσίας όπως άλλες ευρωπαϊκές, ο ΟΟΣΑ την κατατάσσει στις πρώτες θέσεις στην φορολογίας ακινήτων.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως έχει γράψει το «xrimaonline.gr» ότι

Πρωθυπουργός και κυβέρνηση ανακάλυψαν (!) και αύξησα 29 φόρους, με αποτέλεσμα οι Έλληνες να δουλεύουν 203 ημέρες, μόνο για να πληρώσουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις προς το κράτος!

Μάλιστα, υπό το βάρος της υπερφορολόγησης τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο αυξάνονται με ρυθμό πέντε φορές υψηλότερο σε σχέση με τις παλαιές οφειλές που εισπράττονται.

Ενδεικτικά τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, που καταγράφουν πως η Ελλάδα παίρνει... χρυσό μετάλλιο ως προς τις αυξήσεις φόρων.

Στο 39,4% του ΑΕΠ αυξήθηκαν τα συνολικά φορολογικά έσοδα της Ελλάδας το 2017 από 38,8% το 2016, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ (Revenue Statistics 2018).

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι φόροι επί εισοδημάτων και κερδών αντιστοιχούσαν το 2017 στο 9% του ΑΕΠ και αποτελούσαν το 22,8% του συνόλου των κρατικών εσόδων. Την ίδια ώρα οι φόροι σε αγαθά κι υπηρεσίες έφτασαν στο 15,4% του ΑΕΠ ή στο 39,1% του συνόλου των φόρων. Πρόκειται για επιβαρύνσεις, που ούτε οι πλούσιες χώρες της ευρωζώνης, όπως η Γερμανία (26,2% εσόδων), η Γαλλία (24,4% εσόδων) ή η Ολλανδία (29,1% εσόδων), μπορούν να προσεγγίσουν.

Το 2017, οι φόροι στην Ελλάδα πήραν… φωτιά, ανεβαίνοντας στο 39,4% του ΑΕΠ (+2,8 μονάδες σε 3 χρόνια) ενώ ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ ανεβαίνει και αυτός σε 34,2% (ή +0,6 μονάδες από το 2014). Η «ψαλίδα» όμως μεταξύ Ελλάδας και των άλλων χωρών έχει πλέον ανοίξει στις 5,2 μονάδες, δηλαδή 3 μονάδες περισσότερες από το 2014.

Ειδικά το 2017, οι θεωρούμενοι ως πιο «άδικοι» έμμεσοι φόροι (επειδή πιέζουν ιδιαίτερα το εισόδημα των πιο πτωχών που έχουν ανελαστικές βιοτικές δαπάνες και καταναλώνουν όλα όσα έχουν) αυξήθηκαν υπέρμετρα εις βάρος των άμεσων φόρων. Οι φόροι επί των εισοδημάτων και των κερδών διαμορφώθηκαν στο 9% του ΑΕΠ και αποτελούσαν το 22,8% του συνόλου των κρατικών εσόδων, ενώ οι φόροι σε αγαθά κι υπηρεσίες έφτασαν στο 15,4% του ΑΕΠ ή στο 39,1% του συνόλου των φόρων.

Όσον αφορά τη συμμετοχή των έμμεσων φόρων στο σύνολο των φορολογικών εσόδων η Ελλάδα κερδίζει και εδώ θλιβερή πρωτιά που αντανακλά τις μεγάλες αδικίες σε βάρος των εισοδηματικά ασθενέστερων.

Φόροι, φόροι, φόροι…

Στα χρόνια της κυβέρνησης Τσίπρα έχουν υπάρξει 29 φορολογικές αυξήσεις και επιβολή νέων φόρων.

Μερικοί από αυτούς είναι:

-Ο ΦΠΑ αυξήθηκε από 23% σε 24%.

-Ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής για τον φόρο εισοδήματος αυξήθηκε από 42% σε 45%.

-Ο φόρος αλληλεγγύης αυξήθηκε από 2,8% σε 10%.

-Τα εταιρικά κέρδη φορολογούνται με συντελεστή 29% αντί για 26%, τα μερίσματα με 15% αντί για 10%.

-Ο φόρος βενζίνης αυξήθηκε από την κυβέρνηση Τσίπρα κατά τρία λεπτά ανά λίτρο, και στο ντίζελ οκτώ λεπτά ανά λίτρο.

Όμως οι φορολογικές αυξήσεις δεν έφεραν περισσότερα έσοδα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος χρησιμοποιεί πολλή φαντασία για να σκεφτεί νέους φόρους. Όπως η επιβολή 10% ειδικό φόρο επί της συνδρομητικής τηλεόρασης.

Εκτός από τον φόρο προστιθέμενης αξίας, τα σταθερά τηλέφωνα και τα τέλη Διαδικτύου χρεώνονται με επιπλέον 5%.

Φόρος στον καφέ αύξηση την τιμή του κιλού μέχρι και τέσσερα ευρώ και η τιμή ενός ποτηριού καφέ αυξήθηκε περίπου 20 λεπτά του ευρώ.

Επειδή πολλοί καπνιστές μετακινούνται σε ηλεκτρονικά τσιγάρα για λόγους υγείας ή λόγω των υψηλών φόρων καπνού, το Υπουργείο Οικονομικών συγκεντρώνει και τα χρήματα εκεί: το υγρό φορολογείται με ένα ευρώ ανά 10 χιλιοστόλιτρα.

Από την 1η Ιανουαρίου 2018, ο υπουργός Οικονομικών Οικονομικών επέβαλε φόρους στην αγορά κινητών τηλεφώνων, tablet, φορητών υπολογιστών και προσωπικών υπολογιστών με ειδικό φόρο 2%.

Από το 2018, ο πρωθυπουργός Τσίπρας φορολόγησε και τους τουρίστες με «φόρο διανυκτέρευσης».

Ανάλογα με την κατηγορία του ξενοδοχείου, η χρέωση είναι μέχρι τέσσερα ευρώ την ημέρα.

Αν σου άρεσε κάνε