alexis-makron

Ο Μακρόν παρέπεμψε τον Τσίπρα στο Eurogroup για το χρέος

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 07/09/17, 18:18
Όπως ακριβώς έχει πράξει η Γερμανίδα καγκελάριος, όποτε ο Έλληνας πρωθυπουργός της έχει ζητήσει να παρέμβει στις διαπραγματεύσεις επί της ρύθμισης του ελληνικού χρέους, έτσι και ο Γάλλος πρόεδρος παρέπεμψε τον Αλέξη Τσίπρα-που περίμενε πως και πως μία βαρυσήμαντη δήλωση από το στόμα του-στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το "καυτό" ζήτημα της ελάφρυνσης... από τη στιγμή, που στο συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης κουμάντο κάνει πάντα ο σκληροπυρηνικός ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας.

Αν και έστειλε μήνυμα στο ΔΝΤ να μην προβάλλει νέους όρους και προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, την ώρα που τα σενάρια για επιπλέον ορέξεις του Ταμείου σχετικά με νέα δημοσιονομικά μέτρα φουντώνουν, εντούτοις ο Εμμανουέλ Μακρόν πέταξε το μπαλάκι για τη λύση του χρέους στο Eurogroup, υπό την ελπίδα μόνο πως η Γαλλία θα μπορέσει να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Σημειώνεται πως ο ίδιος προεκλογικά είχε ταχθεί υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους.

«Η λεγόμενη ελληνική κρίση ξεπερνιέται», είπε ο Εμμανουέλ Μακρόν και  ευχαρίστησε τον κ. Τσίπρα «για τις μεταρρυθμίσεις που θεσπίστηκαν και υλοποιούνται». Όπως τόνισε ο ίδιος, «βλέπουμε πρώτα θετικά σήματα και επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη».

«Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ήταν ένα πρώτο βήμα. Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις, το ΔΝΤ να λειτουργήσει καλή τη πίστει και να μην θέτει νέες απαιτήσεις, ενώ το Eurogroup να αναλάβει μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Ελπίζω ότι η Γαλλία θα σας βοηθήσει σε όλα αυτά και ότι οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν το 2018», σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Θελω να επαινέσω τις προσπάθειές σας ειδικά για την ολοκλήρωση των αξιολογήσεων. Πρέπει τώρα να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις", πρόσθεσε. 

Ο Μακρόν ξεκινώντας την τοποθέτησή του, επεσήμανε τις πολύ σημαντικές συζητήσεις που είχε τόσο με τον κ. Τσίπρα όσο και αυτές που είχαν οι υπουργοί των δύο χωρών μεταξύ τους.

«Ευχαριστώ για τη στήριξη και την συμπαράσταση που δείξατε για τους πληγέντες από τον τυφώνα Ιρμα», είπε.

«Συμφωνώ με όλα όσα είπαμε στη συνάντησή μας. Οι χώρες μας είναι συνδεδεμένες με ισχυρούς δεσμούς που χτίστηκαν στη διάρκεια της ιστορίας με την παράλληλη πορεία της τέχνης και της φιλοσοφίας» επισήμανε ο κ. Μακρόν και συμπλήρωσε: «Μεγαλώσαμε με τις ταινίες του Γαβρά και τα βιβλία του Καστοριάδη. Ελπίζω η γαλλική γλώσσα να ενδυναμωθεί στα ελληνικά σχολαία, που όμως ήδη κατέχει περίοπτη θέση».

Η ευρωπαϊκή ατζέντα και η δέσμευση

«Ελπίζω η Ευρώπη να παραμείνει ανοικτή στις ξένες επενδύσεις, προστατεύοντας όμως τις δικές της στρατηγικές επενδύσεις. Για το μεταναστευτικό δεν μπορέσαμε να προχωρήσουμε στη μεταρρύθμιση του καθεστώτος του ασύλου, ελπίζω όμως σε σημαντικά βήματα στους επόμενους μήνες.

Βλέπουμε την Ευρώπη να βγαίνει από την κρίση. Τώρα είναι που πρέπει να γυρίσει σελίδα και να κάνουμε καθοριστικά βήματα προς το μέλλον. Έχω αναλάβει δεσμεύσεις να εργαστώ γι' αυτό ενώπιον του γαλλικού λαού. Ελπίζω ότι το 2018 θα είναι ένα έτος προόδου και ένα έτος φιλόδοξο για την Ευρώπη. Σας διαβεβαιώνω ότι η Γαλλία θα μείνει στο πλευρό της Ελλάδος και στις δύσκολες και στις εύκολες στιγμές», είπε.

«Χθες το βράδυ πήρα την απόφαση να μην ακυρώσω το ταξίδι μου στην Ελλάδα, γιατί είχαμε ολοκληρώσει την σύσκεψη για τη διαχείριση κρίσης και γιατί μέσα στις 24 ώρες της επίσκεψής μου στην Ελλάδα, δεν θα είχα το χρόνο να μεταβώ στα νησιά που επλήγησαν από τον τυφώνα «Ίρμα». Οι κλιματολογικές συνθήκες δεν επιτρέπουν στο προεδρικό αεροσκάφος να πραγματοποιεί τέτοιου είδους ταξίδια από την Ευρώπη», απάντησε ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας σε ερώτηση Γάλλου δημοσιογράφου, γιατί επέλεξε να ταξιδέψει στο εξωτερικό, ενώ οι υπερπόντιες γαλλικές κτήσεις δοκιμάζονται σκληρά από τον κυκλώνα Ίρμα.

Το αφήγημα της ανάπτυξης και οι επενδύσεις

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γάλλο πρόεδρο, για ακόμη μια φορά το «αφήγημα» της ανάπτυξης, επικαλούμενος τα στοιχεία για το ΑΕΠ, τις εξαγωγές και τον τουρισμό.

«Συζητήσαμε ουσιαστικά και σε βάθος κρίσιμα θέματα για την Ευρώπη», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε: «Σε πείσμα ορισμένων που επένδυσαν στην πολυδιάσπαση της Ευρώπης, η Ελλάδα μπορεί να πει με σιγουριά ότι γυρίζει σελίδα. Μετά τις μεταρρυθμίσεις τα πρώτα τρίμηνα δείχνουν άνοδο του ΑΕΠ με αύξηση των εξαγωγών και της μεταποίησης ενώ καταγράφεται τρίτη χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό».

«Είμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι για την ανάπτυξη, αλλά αυτό δεν αρκεί. Στόχος είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Είμαστε αποφασισμένοι να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση και πιστεύουμε ότι αυτή είναι και η θέση των Θεσμών», είπε ο πρωθυπουργός.

«Ο χρόνος είναι κλειδί για την επιτυχία του προγράμματος και την έξοδο τον Αύγουστο του 2018. Η απόφαση του Eurogroup για τον αλγόριθμο που συνδέει το χρέος με το ΑΕΠ ήταν πολύ θετική και η Γαλλία συνέβαλε σε αυτό», σημείωσε ο ίδιος, τονίζοντας ακόμη πως συμφώνησαν με τον Μακρόν σε επενδύσεις.

«Θα'θελα να καλωσορίσω το γεγονός ότι ήρθαν μαζί με τον πρόεδρο Μακρόν μεγάλος αριθμός διευθυντικών στελεχών, 40 τον αριθμό, να χαιρετίσω την συμμετοχή στο λιμάνι Θεσσαλονίκης κονσόρτσιουμ εταιρειών στην οποία συμμετέχουν γαλλικές εταιρείες» τόνισε ο πρωθυπουργός και ανέφερε ως πιθανούς τομείς συνεργασίας «τις νέες τεχνολογίες, την ενέργεια, τις μεταφορές, τις υποδομές, τον τομέα των ακινήτων, την αμυντική τεχνολογία».

«Και ευχαριστώ την γαλλική κυβέρνηση για τη βοήθεια που μας παρέχει στην προσπάθειά μας να μεταρρυθμίσουμε τη δημόσια διοίκηση».

https://www.youtube.com/watch?v=0XYWTzFlEyo&feature=player_embedded

Αν σου άρεσε κάνε