Στη ΝΔ σχεδιάζουν θερινή έξοδο στις αγορές

Στη ΝΔ σχεδιάζουν θερινή έξοδο στις αγορές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:02 Δημιουργία 19/06/19, 07:30
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζονται για την επομένη ημέρα των εκλογών. Εκτός από τα πρώτα νομοσχέδια που γράφουν στην Πειραιώς, σχεδιάζουν και τη θερινή έξοδο στις αγορές, για να εξαργυρώσουν το θετικό κλίμα, που επικρατεί στα ομόλογα με τις αποδόσεις να καταγράφουν ράλι, αλλά και τις προσδοκίες για άσκηση φιλοεπενδυτικής πολιτικής από τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Xrimaonline.gr», στην Πειραιώς σχεδιάζουν την έκδοση 10ετούς ομολόγου, ενώ υπάρχουν και σκέψεις για έκδοση 15ετούς.

Το θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων μετά τις δηλώσεις Ντράγκι, που θυμίζουν ημέρες «whatever it takes», δημιουργεί εύφορο έδαφος για έξοδο στις αγορές εντός του θέρους.

Άλλωστε, οι οίκοι αξιολόγησης τον Αύγουστο αναμένεται να αναβαθμίσουν την Ελλάδα σε ΒΒ ή 2 βαθμίδες κάτω από investment grade.

Τον Αύγουστο του 2019 και συγκεκριμένα στις 2 Αυγούστου η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί από την Fitch κατά 1 κλίμακα σε ΒΒ, την υψηλότερη βαθμολογία που έχει πάρει η χώρα τα τελευταία χρόνια και δύο κλίμακες χαμηλότερα από την κατηγορία investment grade – επενδυτική βαθμίδα – στο πλαίσιο της επαναξιολόγησης της πορείας της ελληνικής οικονομίας.

Οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης ετοιμάζονται να αναβαθμίσουν με πιο γρήγορους ρυθμούς την ελληνική οικονομία και να φέρουν την Ελλάδα πιο γρήγορα σε «επενδυτική βαθμίδα», μετά τη διαφαινόμενη επικράτηση της Ν.Δ στις κάλπες της 7ης Ιουλίου.

Μια νέα κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας θα ήταν θετική για την εμπιστοσύνη των αγορών και θα οδηγήσει σε μείωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων και σε ευνοϊκότερες οικονομικές συνθήκες, οι οποίες, με τη σειρά τους, θα στηρίξουν περαιτέρω την οικονομική ανάπτυξη.

Έως τώρα οι διαχειριστές των ξένων οίκων προέβλεπαν ότι, επειδή η Ελλάδα έχει αργό αναπτυξιακό βηματισμό, θα αργήσει τουλάχιστον άλλα δύο χρόνια να επανέλθει στην επενδυτική βαθμίδα (investment grade) των οίκων αξιολόγησης, ώστε να επανέλθουν στα ελληνικά ομόλογα τα τεράστια επενδυτικά funds της παγκόσμιας αγοράς ομολόγων, που επενδύουν μόνο σε υψηλής ποιότητας χρεόγραφα.

Το νέο σενάριο που τιμολογείται ήδη από τους επενδυτές προβλέπει ότι θα αλλάξει ακριβώς αυτή η πορεία προς την πλήρη επάνοδο στη διεθνή αγορά: μια νέα κυβέρνηση, που θα έχει την τόλμη να προχωρήσει σε όλα τα μέτρα που χρειάζονται για να τονωθεί η επιχειρηματικότητα και η επενδυτική δραστηριότητα, θα μπορέσει πολύ γρήγορα να απελευθερώσει το δυναμισμό της οικονομίας, ώστε ο ρυθμός ανάπτυξης να κινηθεί γρήγορα προς το 3% ή και στο 4% και ο μακροπρόθεσμος ρυθμός ανάπτυξης να φθάσει ή να ξεπεράσει το 2% και να φύγουν από το προσκήνιο οι τελευταίες αμφιβολίες για τη δυνατότητα της χώρας να αντέξει το υψηλό χρέος της μακροπρόθεσμα.

Ο Κ. Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να επαναφέρει σύντομα την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα( investment grade) με στόχο η Ελλάδα να δανείζεται σχεδόν με μισά επιτόκια από τα σημερινά και την ένταξή της χώρας στο όποιο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Η επιστροφή της Ελλάδος στην κατηγορία investment grade ή επενδυτική βαθμίδα, σημαίνει πραγματική επιστροφή στην κανονικότητα.

Η επιστροφή στην κανονικότητα θα έρθει επί κυβέρνησης ΝΔ καθώς οι οίκοι αξιολόγησης θα αποτιμήσουν την πρόοδο της οικονομίας.

Έχει πολύ μεγάλη σημασία η βαθμολογία της Ελλάδος να είναι τουλάχιστον ΒΒΒ- δηλαδή 3 βαθμίδες υψηλότερα από την σημερινή υψηλότερη βαθμολογία ΒΒ- της Fitch…γιατί θα αποτελεί σφραγίδα πιστοποίησης ότι η ελληνική οικονομία πραγματικά και όχι με τρικ ή λογιστικά έχει επανέλθει στην κανονικότητα.

Αν σου άρεσε κάνε