Ο εργασιακός… μεσαίωνας του ΣΥΡΙΖΑ

Ο εργασιακός… μεσαίωνας του ΣΥΡΙΖΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:28 Δημιουργία 20/06/19, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Στο Μέγαρο Μαξίμου επιχειρούν να κατηγορήσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι προτίθεται να φέρει στην Ελλάδα τον… εργασιακό Μεσαίωνα!

Την ίδια ώρα προσπαθούν να ... κρύψουν τόσο την πλήρη ανατροπή στην αγορά εργασίας με την επικράτηση των ευέλικτων μορφών εργασίας, όσο και τη γενιά των φτωχών εργαζομένων των 320 ευρώ, που οι ίδιοι δημιούργησαν μετά το 2015.

Από τον Ιανουάριο του 2015 επήλθε πλήρης ανατροπή στην αγορά εργασίας. Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης (μερική και εκ περιτροπής) -στις νέες προσλήψεις- κυριάρχησαν απόλυτα έναντι της πλήρους απασχόλησης.

Έτσι, το 60% πλήρης απασχόληση και 40% μερική απασχόληση που ίσχυε μέχρι το 2015, σήμερα ανετράπη πλήρως σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2019, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 1.130.113 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 865.054.

Ωστόσο για μια φορά ακόμα, υπερισχύουν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης. Από τις προσλήψεις του 5μηνου το 49.61% αφορά θέσεις πλήρους απασχόλησης και το 50.39% θέσεις μερικής απασχόλησης.

Μαζί με τη δυσάρεστη αυτή εξέλιξη, δημιουργήθηκε -για πρώτη φορά- στη χώρα μας και η γενιά των “φτωχών” εργαζόμενων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ), ο 1 στους 3 μισθωτούς στην Ελλάδα απασχολείται πλέον με μερική απασχόληση.

Δηλαδή, από το σύνολο των 2,03 εκατ. μισθωτών εργαζομένων στη χώρα μας, οι 613.119 εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης και αμείβονται με μέσο καθαρό μισθό 317,6 ευρώ.

Επιπλέον από την 1/1/2018, όλοι οι μισθοί μειώθηκαν λόγω της κατάργησης της έκπτωσης 1,5% στην παρακράτηση φόρου.

Ακόμη και ενώ αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός η αύξηση θα κατευθυνθεί στην εφορία!

Το 1/3 των μισθωτών λαμβάνουν αμοιβή που έχει σαν συνέπεια να χαρακτηρίζονται επίσημα ως εργαζόμενοι φτωχοί.

Σε αυτές τις συνθήκες εξαθλίωσης, για τους 650.000 μισθωτούς που μαζί με τους ανέργους ανέρχονται σε 1.900.000, η κυβέρνηση προετοιμάζει το παραμύθι της αύξησης του κατώτατου μισθού σε μια προσπάθεια να βρει κοινωνικά ερείσματα.

Η αποκλιμάκωση της ανεργίας συντελείται πολύ αργά, με ευέλικτες μορφές απασχόλησης και χαμηλούς μισθούς. Δηλαδή με μισθούς 317 ευρώ -ένας στους τρεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ- και αντικατάσταση θέσεων πλήρους απασχόλησης, με θέσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης.

Αν σου άρεσε κάνε