«Καμπανάκι» για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών από το Δημ. Συμβούλιο

«Καμπανάκι» για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών από το Δημ. Συμβούλιο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 15:31 Δημιουργία 24/06/19, 15:28

«Καμπανάκι» για το διευρυμένο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών χτυπά το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο στην τριμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία.

Ειδικότερα, επισημαίνει το έλλειμμα των 3,68 δισ. στο πρώτο τρίμηνο, που ήταν αυξημένο κατά 431 εκατ. σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2018. Όπως επισημαίνει, η επιδείνωση αυτή οφείλεται στην αύξηση των ελλειµµάτων των ισοζυγίων αγαθών και δευτερογενών εισοδηµάτων κατά €703 και €251 εκατ. αντίστοιχα, οι οποίες µερικώς µόνο αντισταθµίστηκαν από την αύξηση των πλεονασµάτων των ισοζυγίων υπηρεσιών και πρωτογενών εισοδηµάτων κατά €460 εκατ. και €64 εκατ. αντίστοιχα.

Την ίδια ώρα, το Δημοσιονομικό Συμβούλιο τονίζει ότι η βελτίωση στην αγορά εργασίας συνεχίζεται και εντός των πρώτων µηνών του 2019, το εποχικά διορθωµένο ποσοστό ανεργίας βελτιώθηκε περαιτέρω κατά δύο µονάδες στο 18,1%, σε σύγκριση µε το αντίστοιχο περσινό.

Τονίζει επίσης, πως με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, δεν διαφαίνονται ενδείξεις για ενδεχόµενες αρνητικές επιπτώσεις στην αύξηση της απασχόλησης ως συνέχεια της αύξησης του κατώτατου µισθού και ηµεροµισθίου και της παράλληλης κατάργησης της ηλικιακής διάκρισης για την αµοιβή των εργαζοµένων κάτω των 25 ετών. «Ωστόσο, ίσως είναι πρόωρο να συµπεράνει κανείς ότι, όλως αντιθέτως, δεν υπάρχουν κανενός είδους αρνητικές επιπτώσεις» σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Αν σου άρεσε κάνε