Μέχρι το τέλος του 2019 η Ελλάδα σε investment grade

Μέχρι το τέλος του 2019 η Ελλάδα σε investment grade

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:29 Δημιουργία 25/06/19, 08:04
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Διεθνή funds, κορυφαίοι, ξένοι επενδυτές και τράπεζες έχουν βάλει και πάλι την Ελλάδα στο «ραντάρ» τους με επίκεντρο την αγορά ομολόγων, καθώς πιστεύουν ότι μία φιλική προς τις αγορές κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας , εκτός των άλλων, θα φέρει σύντομα την ελληνική οικονομία σε «investment grade».

Και μάλιστα θεωρούν ότι αυτό θα επιτευχθεί αρκετά πιο γρήγορα, εάν η επομένη των εκλογών βγάλει ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση Ν.Δ.

Κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν η χθεσινή εκτίμηση του Ευάγγελου Μυτιληναίου ότι έως το τέλος του 2019 η Ελλάδα θα είναι σε «investment grade» (επενδυτική βαθμίδα).

Μία από τις μεγαλύτερες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι ότι θα επαναφέρει σύντομα την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα( investment grade), με στόχο η χώρα να δανείζεται σχεδόν με ακόμη χαμηλότερα επιτόκια από τα σημερινά καθώς και την ένταξή της στο όποιο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Η επιστροφή της Ελλάδος στην κατηγορία investment grade ή επενδυτική βαθμίδα θα σηματοδοτούσε την πραγματική επιστροφή στην κανονικότητα.

Ας εξηγήσουμε το γιατί. Έχει πολύ μεγάλη σημασία η βαθμολογία της χώρας να είναι τουλάχιστον ΒΒΒ- ,δηλαδή 3 βαθμίδες υψηλότερα από την σημερινή υψηλότερη βαθμολογία ΒΒ- της Fitch,…διότι θα αποτελεί σφραγίδα πιστοποίησης ότι η οικονομία πραγματικά και όχι με τρικ ή λογιστικά έχει επανέλθει στην κανονικότητα.

Οι οίκοι αξιολόγησης τον Αύγουστο αναμένεται να αναβαθμίσουν την Ελλάδα σε ΒΒ ή 2 βαθμίδες κάτω από investment grade,ενώ εάν έχουν γίνει εκλογές και έχει αναδειχθεί κυβέρνηση της Ν.Δ μπορεί οι αναβαθμίσει να είναι σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Όπως αναφέρει με κάθε ευκαιρία ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «είναι κρίσιμο για την επόμενη κυβέρνηση να αποκαταστήσει γρήγορα την εμπιστοσύνη των αγορών, να μειώσει το κόστος δανεισμού της Ελλάδας και να επαναφέρει τα ελληνικά ομόλογα σε επίπεδο υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης (investment grade). Έχουμε σχέδιο που θα μας επιτρέψει να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο μέσα σε 18 μήνες.»

Όμως ίσως η αναβάθμιση σε «επενδυτική βαθμίδα» έλθει αρεκτά γρήγορα, εντός των επόμενων 6 μηνών.

Κάτι τέτοιο θα διευκολύνει και τα σχέδια του Κυριάκου Μητσοτάκη για την έκδοση 10ετούς ομολόγου, ή ακόμη και έκδοση 15ετούς ομολόγου.

Αν σου άρεσε κάνε