Πανούσης: Θα αγγίξει τα 50 δισ. η αγορά «κόκκινων» δανείων τα επόμενα 2-3 χρόνια

Πανούσης: Θα αγγίξει τα 50 δισ. η αγορά «κόκκινων» δανείων τα επόμενα 2-3 χρόνια

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 20:40 Δημιουργία 25/06/19, 20:12

«Θα διαμορφωθεί μια αγορά άνω των 50 δισ. σε κόκκινα δάνεια υπό διαχείριση εκτός τραπεζικού συστήματος μέσα στα 2-3 επόμενα χρόνια, αγορά την οποία θα κληθούν να διαχειριστούν οι εταιρείες διαχείρισης δανείων», επισήμανε ανώτατο στέλεχος της Eurobank.

Ο Τάσος Πανούσης, γενικός διευθυντής διαχείρισης προβληματικών δανείων λιανικής τραπεζικής της Eurobank και διευθύνων σύμβουλος της Eurobank FPS, τόνισε πως το ύψος των δανείων που βρίσκονται εκτός τραπεζικού συστήματος είναι σήμερα περίπου 20 δισ. όμως με δεδομένα τα πλάνα που οι ελληνικές τράπεζες έχουν υποβάλει πρόσφατα στον SSM, πάνω από 30 δισ. θα βγουν σε πωλήσεις/τιτλοποιήσεις έως το 2021. Άρα θα δημιουργηθεί μια αγορά που θα ξεπεράσει τα 50 δισ. σε δάνεια υπό διαχείριση τα 2-3 επόμενα χρόνια.

Όπως ανέφερε ο κ.Πανούσης μιλώντας στο συνέδριο της Capital Link μέχρι σήμερα 18 εταιρίες έχουν αδειοδοτηθεί και εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) αλλά υπάρχουν και άλλες προς αδειοδότηση, απασχολώντας περί τα 2.000 άτομα αλλά ο αριθμός τους αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια.

Ερωτηθείς γιατί οι εταιρίες διαχείρισης και όχι οι τράπεζες μπορούν να λύσουν πιο αποδοτικά το πρόβλημα των κόκκινων δανείων ο κ.Πανούσης είπε ότι οι τράπεζες διέπονται από ένα πολύ δεσμευτικό κανονιστικό πλαίσιο εποπτείας (ΕΒΑ rules). Επίσης, οι τράπεζες έχουν ως κύριο σκοπό τους να χρηματοδοτούν την οικονομία και να δέχονται καταθέσεις και όχι να "κυνηγούν" τα κόκκινα δάνεια. Υπάρχει επίσης πάντα ο ηθικός κίνδυνος (moral hazard) και ο φόβος να μολυνθεί το ενήμερο χαρτοφυλάκιο.

Αν σου άρεσε κάνε