Η εμπιστοσύνη έρχεται, τα capital controls φεύγουν…

Η εμπιστοσύνη έρχεται, τα capital controls φεύγουν…

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 13:58 Δημιουργία 28/06/19, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Η Ελλάδα μπαίνει τώρα στην τελική ευθεία για άρση των capital controls, τέσσερα χρόνια μετά την επιβολή τους.

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ, μιλώντας χθες στον ΣΚΑΙ , άφησε να εννοηθεί ότι τους επομένους μήνες, ίσως και πριν το τέλος του 2019, σε συνεργασία με την Τράπεζα τα Ελλάδος, θα καταργηθούν πλήρως τα Capital controls.

Να θυμίσουμε ότι ο διοικητής της ΤτΕ από τα τέλη του 2018 είχε αποκαλύψει ότι τα Capital controls θα καταργηθούν πλήρως εντός του 2019 μιλώντας σε εκδήλωση που έγινε στη Γενεύη.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, τα capital controls σχετίζονται με την εμπιστοσύνη. Προϋπόθεση για να περιοριστούν είναι να μην επιδεινωθεί περαιτέρω το διεθνές κλίμα.

Με δεδομένο το θετικό κλίμα που υπάρξει στις αγορές ενόψει της επικράτησης της κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να επανέλθει και η εμπιστοσύνη, βασική προϋπόθεση για πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών.

Βαρύ τίμημα σε ύφεση και σε τεράστιο κενό επενδύσεων και αποταμίευσης, πλήρωσε η ελληνική Οικονομία μετά την επιβολή των capital controls.

Μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Παρασκευής 26 Ιουνίου 2015 σχετικά με τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη συμφωνία με τους εταίρους, επικράτησε πανικός με μεγάλες ουρές στα βενζινάδικα και στα ΑΤΜ. Η εικόνα επιδεινώθηκε το πρωί του Σαββάτου ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας το 50% των 5.000 ΑΤΜ της χώρας τέθηκε εκτός λειτουργίας λόγω έλλειψης μετρητών.

Οι αναλήψεις μετρητών προσέγγισαν το 1 δισ. ευρώ. Αναλυτές σημείωναν ότι αν δεν προχωρούσε η ΕΚΤ στη χορήγηση πρόσθετης ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, τότε η κυβέρνηση δεν θα είχε άλλη επιλογή από την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls), στο πρότυπο της Κύπρου. Επιβλήθηκαν το βράδυ της Κυριακής 28 Ιουνίου με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε τα ξημερώματα της 29ης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Οι τράπεζες προχώρησαν σε αργία έως τις 20 Ιουλίου και το Χρηματιστήριο Αθηνών παρέμεινε κλειστό ως τις 3 Αυγούστου.

Οι πολίτες δεν μπορούσαν να πάρουν από τις τράπεζες περισσότερα από 60 ευρώ την ημέρα. Αν μια ημέρα δεν εισέπρατταν το ποσό, δεν είχαν το δικαίωμα να λάβουν την επομένη το διπλάσιο. Δεν μπορούσαν να μεταφέρουν χρήματα στο εξωτερικό, να αγοράζουν μετοχές, ομόλογα ή αμοιβαία κεφάλαια, να ανοίξουν νέους τραπεζικούς λογαριασμούς, να πραγματοποιήσουν από καταστήματα του εξωτερικού ηλεκτρονικές αγορές έργων τέχνης, κοσμημάτων, ειδών ένδυσης, υπόδησης, οικιακού εξοπλισμού, ηλεκτρονικών ειδών, καλλυντικών κ.ά. Παράλληλα, οι περισσότερες εμπορικές συναλλαγές θα έπρεπε να περάσουν από το κατώφλι της Επιτροπής Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.

Ποιες ήταν οι επιπτώσεις των capital controls στην οικονομία

Η μειωμένη ρευστότητα, το αυξημένο κόστος, αλλά και η γραφειοκρατική διαδικασία στην οποία υποβάλλονταν οι ελληνικές επιχειρήσεις προκειμένου να πραγματοποιήσουν εισαγωγές προϊόντων ή πρώτων υλών. Οι επιπτώσεις αυτές αποτελούσαν καθημερινό βαρίδι για τις επιχειρήσεις. Oι εξαγωγές μειώθηκαν από 26,2 δισ. ευρώ σε 21,9 δισ. και οι εισαγωγές από 47,1 σε 36,4 δισ. ευρώ σε μια διετία. Επλήγησαν κυρίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πολλαπλσιάστηκαν τα λουκέτα, έχασαν τη δουλειά τους χιλιάδες άνθρωποι, εξαϋλώθηκε η μετοχική αξία των τραπεζών (40 δισ. ευρώ), υπέστησαν ζημιά το Δημόσιο και οι μικρομέτοχοί τους και επωμίστηκαν μεγάλο βάρος οι φορολογούμενοι, μειώθηκαν οι εισπράξεις από τη ναυτιλία, δέχθηκε πλήγμα το Χρηματιστήριο Αθηνών κ.ά.

Αν σου άρεσε κάνε