Την πλήρη άρση των capital controls ζητά ο Κορκίδης

Την πλήρη άρση των capital controls ζητά ο Κορκίδης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:58 Δημιουργία 28/06/19, 09:55

Την πλήρη άρση των capital controls από την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά από τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου ζητά την Παρασκευή ο Βασίλης Κορκίδης.

Σε σχετική δήλωση του, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής αναφέρει τα εξής:

«Η επιχειρηματική κοινότητα επιθυμεί την πλήρη άρση των capital controls, που αποτελεί και βασική προϋπόθεση, προκειμένου η χώρα να λάβει την επενδυτική διαβάθμιση. Το σίγουρο είναι πως, η ελληνική οικονομία δεν βρίσκεται ακόμα σε ασφαλή τροχιά αναπτυξιακής μεγέθυνσης, την οποία η χώρα έχει απελπιστικά ανάγκη. Κατά τη γνώμη μου, με τη παρούσα κατάσταση, δεν αναμένεται υψηλότερη ανάπτυξη το 2019, δεδομένου του δυσμενούς φορολογικού και ρυθμιστικού περιβάλλοντος για επενδύσεις και ανάπτυξη στην Ελλάδα. Τα μερίδια εξαγωγών της ελληνικής οικονομίας, δυστυχώς, παραμένουν σχετικά χαμηλά και θα πρέπει να αυξηθούν, εάν η Ελλάδα επιθυμεί να επιτύχει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης.

Τα ποσοστά των εισαγωγών και εξαγωγών θα αρχίσουν να αυξάνονται στην Ελλάδα μόνο, εάν η χώρα μπορέσει να αυξήσει τον αριθμό των εξωστρεφών επιχειρήσεων της στον μεσαίο και υψηλής τεχνολογίας τομέα. Για να το επιτύχουμε όμως αυτό, πρέπει να σταματήσει η φυγή ανθρώπινου κεφαλαίου και να βελτιωθεί η εικόνα του Έλληνα επιχειρηματία διεθνώς, ώστε να ανακτηθεί η εμπορική φήμη και αξιοπιστία, που επί τέσσερα χρόνια, μας στέρησαν τα capital controls».

Ο ίδιος σημείωσε ακόμη ότι η μειωμένη ρευστότητα, το αυξημένο κόστος, αλλά και η γραφειοκρατική διαδικασία στην οποία υποβάλλονται οι ελληνικές επιχειρήσεις, προκειμένου να πραγματοποιήσουν εισαγωγές προϊόντων ή πρώτων υλών είναι οι βασικές επιπτώσεις των capital controls, που συμπληρώνουν τέσσερα χρόνια από την επιβολή τους.

Αν σου άρεσε κάνε