«Τορπιλίζουν» την επένδυση του Ελληνικού στο παρά πέντε της κάλπης

«Τορπιλίζουν» την επένδυση του Ελληνικού στο παρά πέντε της κάλπης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 12:39 Δημιουργία 04/07/19, 12:33

Μέχρι και τις τελευταίες μέρες της θητείας της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σαμποτάρει το κορυφαίο project του Ελληνικού, τη στιγμή που οι επενδυτές περιμένουν «γαλάζια» παρέμβαση, ώστε οι «μπουλντόζες» να μπουν στην περιοχή.

Μόλις λίγα 24ωρα πριν την προσφυγή στις εθνικές κάλπες, ο ΣΥΡΙΖΑ «τορπιλίζει» την ανάπτυξη του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό, προϋπολογισμού 8 δισ. ευρώ, υπογράφοντας την ΚΥΑ, που αφορά το Πάρκο, χωρίς τη συναίνεση της Lamda Development και κατά παράβαση των όσων έχουν συμφωνηθεί με κείμενα που έχουν την ισχύ νόμου.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή της, η Lamda ξεκαθαρίζει: «Η ΚΥΑ υιοθετεί θέσεις του υπουργείου Πολιτισμού που δημιουργούν απροσπέλαστα εμπόδια τόσο στην έναρξη όσο και στην ομαλή εξέλιξη του έργου, μη λαμβάνοντας υπ’ όψιν τόσο τον ειδικό νόμο που αφορά την επένδυση (Ν. 4062/12) όσο και τις ειδικές προβλέψεις των συμβάσεων που κυρώθηκαν από τη Βουλή (Ν. 4422/17), καθώς και τους όρους του Προεδρικού Διατάγματος, βάσει των οποίων έχει εγκριθεί ο σχεδιασμός του έργου».

Σύμφωνα με τη Lamda, η ΚΥΑ απαιτεί «καταχρηστικά και αδικαιολόγητα»: α) Γνωμοδότηση του υπουργείου Πολιτισμού για όλες τις μελέτες που αφορούν ψηλά κτήρια, ειδικά κτήρια, ειδικές κατασκευές, έργα υποδομής κ.ά. β) Έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού σε όλες τις μελέτες για κάθε είδους έργο, σε ακαθόριστη ακτίνα γύρω από τα μνημεία του Πάρκου.

Και η εισηγμένη συμπληρώνει: «ουσιαστικά ακυρώνουν τη συστηματική και οργανωμένη προσπάθεια ετών και δημιουργούν σοβαρά γραφειοκρατικά προσκόμματα, επιβαρύνοντας υπέρμετρα το χρονοδιάγραμμα και τον προϋπολογισμό του έργου. Ουσιαστικά, πριν από την έναρξη κάθε επιμέρους ανάπτυξης απαιτείται ξεχωριστή έγκριση από το υπουργείο Πολιτισμού.

Η αυτονόητη αβεβαιότητα θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υλοποίηση αυτής καθαυτής της επένδυσης. Η εταιρεία βρίσκεται για μια ακόμη φορά αντιμέτωπη με αιφνιδιαστική ανατροπή των συμφωνημένων, σε αντίθεση με το πνεύμα των επανειλημμένων συζητήσεων στις συνεδριάσεις του ΚΣΔ το τελευταίο δεκαήμερο». Καταλήγοντας, η Lamda επισημαίνει ότι «έπειτα από τεσσεράμισι έτη προσπαθειών και συνεννοήσεων, η απόφαση που εκδόθηκε καθιστά την επένδυση μετέωρη για αόριστο διάστημα, πέρα από το ότι στέλνει εξαιρετικά δυσμενή μηνύματα σε κάθε σοβαρή επένδυση».

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Σταθάκης απαντώντας στην Lamda, πέρασε στην αντεπίθεση, κατηγορώντας την για κωλυσιεργία μηνών, καθώς και ότι βρίσκεται σε συμφωνία με τη ΝΔ για να αλλάξει τη σύμβαση υπέρ των συμφερόντων της.

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, οι αλλαγές που υποστηρίζει ο επενδυτής ότι προέκυψαν ξαφνικά χθες, «δεν είναι παρά η εκ νέου διατύπωση των προβλέψεων του νομικού πλαισίου και του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος».

Αν σου άρεσε κάνε