Στην αρχή νέου ανοδικού κύκλου η Ελλάδα

Στην αρχή νέου ανοδικού κύκλου η Ελλάδα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:53 Δημιουργία 08/07/19, 08:05
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Στην αρχή ενός νέου ανοδικού κύκλου εισέρχεται η Ελλάδα, η οικονομία, η αγορά ομολόγων και το ΧΑ, με καταλύτη την μεγάλη εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας και τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης με ορίζοντα τετραετίας.

Το καθαρό αποτέλεσμα της κάλπης της 7ης Ιουλίου πυροδοτεί νέο στοίχημα στο «μέτωπο» της οικονομίας και των αγορών.

Ενώ στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις συζητούσαμε το κατά πόσο η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ, σήμερα οι αγορές προσδοκούν πως μια η νέα κυβέρνηση, που είναι φιλική προς τις αγορές και την επιχειρηματικότητα και θα ενισχύσει το αναπτυξιακό προφίλ της οικονομίας.

Ήδη με τις πρώτες ενδείξεις επικράτησης της Ν.Δ άλλαξε εντυπωσιακά το βασικό σενάριο που υιοθετούσαν οι διαχειριστές των ξένων κεφαλαίων για την Ελλάδα, καθώς ενσωματώνεται στους υπολογισμούς η προοπτική επιτάχυνσης της ανάπτυξης, που θα βελτιώσει σημαντικά τις αποτιμήσεις μετοχών και ομολόγων.

Διεθνή funds, μεγάλοι διεθνείς επενδυτές και διεθνείς τράπεζες έχουν βάλει και πάλι την Ελλάδα στο ραντάρ τους με τις πρώτες ενδείξεις που είχαν για πολιτική αλλαγή

Μάλιστα αναφέρονται, για παράδειγμα στις κινήσεις του μεγάλου αμερικανικού fund HIG Capital, το οποίο διαχειρίζεται συνολικά κεφάλαια 30 δισ. δολαρίων και το οποίο ξεκίνησε με μεγάλες επενδύσεις στον τουριστικό τομέα.

Οι επενδυτές και οι αγορές έχουν πάρει θέση για την επομένη ημέρα περιμένοντας πολιτική αλλαγή στη χώρα, στηριζόμενοι στις δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας για αλλαγή της οικονομικής πολιτικής μόλις αναλάβει την διακυβέρνηση.

Προσφάτως ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μιλώντας ως αυριανός πρωθυπουργός σε μεγάλα διεθνή μέσα, κάλεσε τους διεθνείς επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα, αναλύοντας λεπτομερώς την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει. Μία πολιτική φιλική προς τις αγορές, τις επενδύσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις, που θα ξεκινήσει με τη μείωση των φόρων, από τον πρώτο μήνα κιόλας της ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία.

Η αίσθηση που υπάρχει στους διαχειριστές εγχωρίων και διεθνών funds, μετά τις εκλογές, οι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης θα επανεξετάσουν την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, προχωρώντας στις αναβαθμίσεις που είχαν «παγώσει» το προηγούμενο διάστημα.

Έως τώρα οι διαχειριστές των ξένων οίκων προέβλεπαν ότι, ακριβώς επειδή η Ελλάδα έχει αργό αναπτυξιακό βηματισμό, θα αργήσει τουλάχιστον άλλα δύο χρόνια να επανέλθει στην επενδυτική βαθμίδα (investment grade) των οίκων αξιολόγησης, ώστε να επανέλθουν στα ελληνικά ομόλογα τα τεράστια επενδυτικά funds της παγκόσμιας αγοράς ομολόγων, που επενδύουν μόνο σε υψηλής ποιότητας χρεόγραφα.

Το νέο σενάριο που τιμολογείται ήδη από τους επενδυτές προβλέπει ότι θα αλλάξει ακριβώς αυτή η πορεία προς την πλήρη επάνοδο στη διεθνή αγορά: μια νέα κυβέρνηση, που έχει την τόλμη να προχωρήσει σε όλα τα μέτρα που χρειάζονται για να τονωθεί η επιχειρηματικότητα και η επενδυτική δραστηριότητα, θα μπορέσει πολύ γρήγορα να απελευθερώσει το δυναμισμό της οικονομίας, ώστε ο ρυθμός ανάπτυξης να κινηθεί γρήγορα προς το 3% ή και στο 4% και ο μακροπρόθεσμος ρυθμός ανάπτυξης να φθάσει ή να ξεπεράσει το 2% και να φύγουν από το προσκήνιο οι τελευταίες αμφιβολίες για τη δυνατότητα της χώρας να αντέξει το υψηλό χρέος της μακροπρόθεσμα.

Ο Κ. Μητσοτάκης α δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να επαναφέρει σύντομα την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα( investment grade) με στόχο η Ελλάδα να δανείζεται σχεδόν με μισά επιτόκια από τα σημερινά και την ένταξή της χώρας στο όποιο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Η επιστροφή της Ελλάδος στην κατηγορία investment grade ή επενδυτική βαθμίδα, σημαίνει πραγματική επιστροφή στην κανονικότητα.

Η επιστροφή στην κανονικότητα θα έρθει επί κυβέρνησης ΝΔ καθώς οι οίκοι αξιολόγησης θα αποτιμήσουν την πρόοδο της οικονομίας.

Έχει πολύ μεγάλη σημασία η βαθμολογία της Ελλάδος να είναι τουλάχιστον ΒΒΒ- δηλαδή 3 βαθμίδες υψηλότερα από την σημερινή υψηλότερη βαθμολογία ΒΒ- της Fitch…γιατί θα αποτελεί σφραγίδα πιστοποίησης ότι η ελληνική οικονομία πραγματικά και όχι με τρικ ή λογιστικά έχει επανέλθει στην κανονικότητα.

Οι οίκοι αξιολόγησης τον Αύγουστο αναμένεται να αναβαθμίσουν την Ελλάδα σε ΒΒ ή 2 βαθμίδες κάτω από investment grade,ενώ εάν έχουν γίνει εκλογές και έχει αναδειχθεί κυβέρνηση της Ν.Δ μπορεί οι αναβαθμίσει να είναι σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Τον Αύγουστο του 2019 και συγκεκριμένα 2 Αυγούστου από την Fitch θα αναβαθμιστεί η Ελλάδα κατά 1 κλίμακα σε ΒΒ την υψηλότερη βαθμολογία που έχει πάρει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και δύο κλίμακες χαμηλότερα από την κατηγορία investment grade – επενδυτική βαθμίδα – στο πλαίσιο της επαναξιολόγησης της πορείας της ελληνικής οικονομίας.

Αν σου άρεσε κάνε