Eurogroup: Απολογισμός της τραγικής 4ετίας και μηνύματα για τη νέα πολιτική εποχή

Eurogroup: Απολογισμός της τραγικής 4ετίας και μηνύματα για τη νέα πολιτική εποχή

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 10:50 Δημιουργία 08/07/19, 09:51

TAGS

Την επομένη κιόλας του εκλογικού αποτελέσματος, που σηματοδοτεί την είσοδο της χώρας σε μία νέα πολιτική εποχή, τα «βλέμματα» στρέφονται στο δημοσιονομικό «μέτωπο», που αποτελεί και μία από τις βασικές προκλήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Αφότου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει ορκιστεί και θα μας έχει ενημερώσει με ποιους θα κυβερνήσει, στις Βρυξέλλες οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης θα «κοσκινίζουν» τα επίμαχα σημεία της τρίτης μεταμνημονιακής έκθεσης της Κομισιόν, που είδε το φως της δημοσιότητας τον περασμένο μήνα.

Σημειώνεται πως η έκθεση δεν συνδέεται με τη λήψη απόφασης ως προς την την ενεργοποίηση της δεύτερης δεσμίδας των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Η απόφαση για τα εν λόγω μέτρα συνδέεται με την τέταρτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί το ερχόμενο φθινόπωρο. Εντούτοις, η Ελλάδα θα βρεθεί στην ατζέντα του σημερινού Eurogroup, με τους Ευρωπαίους ΥΠΟΙΚ να εκπέμπουν τα «σωστά μηνύματα» - όπως διαμηνύουν οι Βρυξέλλες - στη νέα κυβέρνηση.

Οι δανειστές θέτουν πολύ ψηλά τον πήχη προσδοκιών για το κυβερνητικό έργο του κ. Μητσοτάκη, πρόκειται άλλωστε για εκτίμηση, την οποία κάνουν και χρηματιστηριακοί αναλυτές, παρατηρώντας με ιδιαίτερη προσοχή την εικόνα τόσο στη Λεωφόρο Αθηνών όσο και στην εγχώρια αγορά ομολόγων.

Ο κ. Μητσοτάκης, τον οποίο η αγορά είχε προεξοφλήσει προεκλογικά ως τον νέο πρωθυπουργό που θα φέρει τη μεγάλη πολιτική αλλαγή στη χώρα, έχει δεσμευτεί για ένα κυβερνητικό έργο που θα κάνει την Ελλάδα αυτοδύναμη, στηριζόμενο σε μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις. Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι η ανάπτυξη. Και οι θεσμοί, όπως ακριβώς και οι traders, εκτιμούν ότι η Δεξιά θα δημιουργήσει ένα φιλικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις, ενώ θα τηρήσει ένα προφίλ πειθαρχίας όσον αφορά το κρίσιμο, δημοσιονομικό πεδίο.

Είναι σίγουρο πως οι θεσμοί θα διαμηνύσουν να αρθεί το αδιέξοδο ως προς την υλοποίηση κορυφαίων έργων, όπως είναι το project του Ελληνικού, για το οποίο ο κ. Μητσοτάκης έχει αναλάβει την υπόσχεση ότι θα το ξεμπλοκάρει μέσα σε μόλις επτά ημέρες.

Ουσιαστικά, οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις θα αποτελέσουν το «αντίδοτο» στις πιέσεις των δανειστών για λήψη έκτακτων δημοσιονομικών μέτρων, εάν διαπιστωθεί απόκλιση ως προς τους δημοσιονομικούς στόχους.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθούν τα «καμπανάκια» της ΤτΕ για τις προκλήσεις της επόμενης μέρας, καθώς και οι προβλέψεις της για φέτος, οι οποίες είναι κατώτερες των στόχων.

Συγκεκριμένα, η Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι το πλεόνασμα θα κινηθεί στο 2,9% του ΑΕΠ έναντι στόχου για 3,5%. Παράλληλα, διατηρεί στο 1,9% την πρόβλεψη για την φετινή άνοδο του ΑΕΠ.

Τονίζει δε ότι οι κίνδυνοι, που εγκυμονούν, αφορούν την «οπισθοδρόμηση των μεταρρυθμίσεων ή την ακύρωσή τους, τις δικαστικές αποφάσεις με δημοσιονομικές επιπτώσεις, καθώς και την πρόσφατη επεκτατική δέσμη δημοσιονομικών μέτρων».

Περίοδος χάριτος και έξοδος στις αγορές

Πάντως, πληροφορίες του Xrimaonline.gr αναφέρουν ότι το Eurogroup θα εκπέμψει μηνύματα σε μία γενική βάση, έτσι ώστε να τονίσει στη νέα κυβέρνηση ότι θα ήταν καταστροφικό οποιοδήποτε πισωγύρισμα σε πολιτικές του παρελθόντος.

Ωστόσο, οι δανειστές, οι οποίοι έχουν γέφυρες επικοινωνίας με τον κ. Μητσοτάκη, θα δώσουν στη ΝΔ περίοδο χάριτος έως στις 13 Σεπτεμβρίου, όπου θα υπάρξει το προγραμματισμένο Eurogroup στο Ελσίνκι, ενώ στις 5 Σεπτεμβρίου, είναι προγραμματισμένη η πρώτη συνεδρίαση του EuroworkingGroup.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πρώτη άφιξη των θεσμών στην Αθήνα στο πλαίσιο της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης έχει προγραμματιστεί αμέσως μετά το Eurogroup στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Έως τότε η κυβέρνηση της ΝΔ θα έχει ξεδιπλώσει ένα σημαντικό μέρος από την πολιτική της και μάλλον θα έχει προλάβει να βγει στις αγορές.

Στην Πειραιώς ετοιμάζονται για την καλοκαιρινή έξοδο στις αγορές, προκειμένου να εξαργυρώσουν το θετικό κλίμα που επικρατεί στα ομόλογα, αλλά και τις προσδοκίες των αγορών για φιλοεπενδυτική πολιτική από τη νέα κυβέρνηση.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του «xrimaonline.gr», η ΝΔ στήνει την έκδοση 10ετούς ομολόγου, ενώ υπάρχουν και σκέψεις για έκδοση 15ετούς.

Εάν οι αγορές επιβραβεύσουν τη ΝΔ, τότε θα είναι δύσκολο στους δανειστές και στους γραφειοκράτες των Βρυξελλών να βάλουν το μαχαίρι στο λαιμό της νέας κυβέρνησης.

Αν σου άρεσε κάνε