Οι «βόμβες» Τσίπρα στα χέρια της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Οι «βόμβες» Τσίπρα στα χέρια της κυβέρνησης Μητσοτάκη

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 17:10 Δημιουργία 09/07/19, 16:53

Στα χέρια της κυβέρνησης Μητσοτάκη περνά η «καυτή πατάτα» των δημοσιονομικών, με το χαρτοφυλάκιο του νέου υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα να είναι γεμάτο με «νάρκες» των προκατόχων του και να απαιτεί ανάληψη δράσεων εδώ και τώρα.

Τα νεότερα επί του δημοσιονομικού μετώπου κατέφτασαν από τις Βρυξέλλες με το «χαίρετε» της νέας κυβέρνησης. Στο κείμενο συστάσεων της Κομισιόν, που έλαβε την Τρίτη την έγκριση της Συνόδου του Ecofin, περιλαμβάνεται πλήρης καταγραφή των δημοσιονομικών κινδύνων που περιλαμβάνεται και στην 3η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, ενώ εκπέμπονται προειδοποιητικά μηνύματα για καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις.

Η Κομισιόν καλεί την Αθήνα να συμμορφωθεί με τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις, δίνοντας έναν «οδηγό» για τη γενικότερη πολιτική, που καλείται πλέον να εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση, προκειμένου να μην ενεργοποιηθούν κυρώσεις.

Η Επιτροπή επαναλαμβάνει την εκτίμησή της για δημοσιονομική απόκλιση από το φετινό στόχο του 3,5% για το πλεόνασμα λόγω των προεκλογικών δώρων του Αλέξη Τσίπρα. Επενδύσεις, εξαγωγές, κόκκινα δάνεια και ανεργία είναι τα σημεία, που καλείται να προσέξει πολύ η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, «παρά την παγκόσμια αβεβαιότητα και τις αντίξοες συνθήκες, για το 2020 προβλέπεται οικονομική ανάπτυξη σε όλα τα κράτη μέλη ενώ το επίπεδο ανεργίας δεν ήταν ποτέ τόσο χαμηλό».

«Στο πλαίσιο αυτό, οι συστάσεις ανά χώρα αφορούν κυρίως την εφαρμογή ουσιαστικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την προώθηση επενδυτικών στρατηγικών και υπεύθυνων δημοσιονομικών πολιτικών», σημειώνεται.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, το Συμβούλιο συνιστά να λάβει μέτρα το 2019 και το 2020 προκειμένου:

1. Να επιτύχει βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη και να αντιμετωπίσει τις υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες, συνεχίζοντας και ολοκληρώνοντας τις μεταρρυθμίσεις σύμφωνα με τις μεταπρογραμματικές δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στο πλαίσιο τoυ Eurogroup στις 22 Ιουνίου 2018.

2. Να επικεντρώσει την επενδυτική οικονομική πολιτική στους τομείς των βιώσιμων μεταφορών και της εφοδιαστικής, της περιβαλλοντικής προστασίας, της ενεργειακής απόδοσης, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των έργων διασύνδεσης, των ψηφιακών τεχνολογιών, της έρευνας και ανάπτυξης, της εκπαίδευσης, των δεξιοτήτων, της απασχολησιμότητας, της υγείας και της ανάπλασης των αστικών περιοχών, λαμβάνοντας υπόψη τις περιφερειακές ανισότητες και την ανάγκη διασφάλισης της κοινωνικής ένταξης.

Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση της Επιτροπής τον περασμένο Φεβρουάριο, η οποία συνδέεται με τις σημερινές συστάσεις του Συμβουλίου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα εμφανίζει υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες. Οι ανισορροπίες που εντοπίστηκαν αφορούσαν ιδίως το υψηλό δημόσιο χρέος, την αρνητική καθαρή διεθνή επενδυτική θέση, το μεγάλο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών και το ακόμη υψηλό ποσοστό ανεργίας.

Εξάλλου, η γνώμη που δημοσίευσε σήμερα το Συμβούλιο σχετικά με το πρόγραμμα σταθερότητας της Ελλάδας για το 2019, αναφέρεται και στον αντίκτυπο των πρόσφατων μέτρων της προηγούμενης κυβέρνησης κυρίως σε ό,τι αφορά την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.

Ειδικότερα, σημειώνεται ότι «το πρόγραμμα σταθερότητας και οι εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής του 2019 δεν περιλαμβάνουν τα νέα μόνιμα μέτρα που ανακοινώθηκαν και εγκρίθηκαν λίγο μετά την ημερομηνία υποβολής και την καταληκτική ημερομηνία, αντιστοίχως. Η Επιτροπή εκτιμά ότι ο δημοσιονομικός αντίκτυπος των εν λόγω μέτρων θα υπερβεί το 1,0 % του ΑΕΠ το 2019 και τα επόμενα έτη».

Επιπλέον, περιλαμβάνεται η εκτίμηση ότι «η έγκριση αυτών των νέων μέτρων θέτει σε κίνδυνο την επίτευξη του συμφωνηθέντος στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα, όπως παρακολουθείται βάσει του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας».

«Τα νέα μέτρα αναμένεται να μειώσουν το διαρθρωτικό ισοζύγιο, εγείροντας ανησυχίες ως προς την επίτευξη του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού στόχου το 2020», υπογραμμίζει η σύσταση.

Ωστόσο, καταγράφεται πως «το φθινόπωρο του 2019, θα πραγματοποιηθεί επαναξιολόγηση που θα περιλαμβάνει αναθεώρηση του εφαρμοστέου δείκτη αναφοράς για τον ρυθμό αύξησης των καθαρών δαπανών το 2020».

Τέλος, σε ό,τι αφορά το χρέος, σημειώνεται πως «παρότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται να παραμείνει σε καθοδική πορεία, ενδέχεται να τεθεί σε κίνδυνο η συμμόρφωση με την τιμή αναφοράς για τη μείωση του χρέους». «Αυτό θα πρέπει να επαναξιολογηθεί το φθινόπωρο ως αποτέλεσμα των εν λόγω νεοεγκριθέντων μέτρων», επισημαίνεται στο κείμενο των συστάσεων.

Αν σου άρεσε κάνε