ΕΕ: «Ψαλιδίζει» την ανάπτυξη και προειδοποιεί για την «κληρονομιά» του ΣΥΡΙΖΑ

ΕΕ: «Ψαλιδίζει» την ανάπτυξη και προειδοποιεί για την «κληρονομιά» του ΣΥΡΙΖΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 13:06 Δημιουργία 10/07/19, 12:18

Νέα κακά μαντάτα από την Κομισιόν, λίγες μέρες αφότου η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανέλαβε το «τιμόνι» της χώρας. Στον απόηχο της χθεσινής έκθεσης του Ecofin, σήμερα η Επιτροπή στέλνει εκ νέου προειδοποιητικό μήνυμα για το πακέτο Ζαππείου του Αλέξη Τσίπρα, «ψαλιδίζοντας» την ανάπτυξη για το 2019, παρουσιάζοντας τις θερινές προβλέψεις της.

Η Κομισιόν χαρακτηρίζει «εύθραυστη» την ανάπτυξη για φέτος, επισημαίνοντας πως τα «βαρίδια» για την ελληνική οικονομία είναι η ιδιωτική κατανάλωση και οι εξαγωγές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΕ, το ΑΕΠ αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,1% έναντι εκτίμησης για ανάπτυξη στο 2,2% προηγουμένωνς. Σταθερή στο 2,2% παραμένει η πρόβλεψη για το 2020.

Στη σχετική έκθεση η Κομισιόν αναφέρει ότι το ελληνικό ΑΕΠ «μειώθηκε περαιτέρω το πρώτο τρίμηνο του 2019» (σε ετήσια βάση), ενώ σημειώνει ότι τα πρόσφατα «μέτρα» που έλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση «αναμένεται να δώσουν μια βραχυπρόθεσμη ώθηση στην οικονομία».

«Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ ήταν 0,2% το πρώτο τρίμηνο του 2019, το οποίο αντιστοιχεί σε ένα ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 1,3% σε σχέση με 1,5% το προηγούμενο τρίμηνο", υπογραμμίζει η έκθεση, σχολιάζοντας ότι η εν λόγω επιβράδυνση αποδεικνύει "τον εύθραυστο χαρακτήρα της ανάκαμψης της Ελλάδα».

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η ανάπτυξη κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους βασίστηκε κυρίως «στην ανάκαμψη των επενδύσεων, συγκεκριμένα στον κατασκευαστικό τομέα και στις επενδύσεις σε είδη εξοπλισμού».

«Η ιδιωτική κατανάλωση ανέκτησε τις απώλειες της από το προηγούμενο τρίμηνο προκαλώντας έτσι μια σχετική αύξηση της εγχώριας ζήτησης», επισημαίνει η έκθεση της Επιτροπής, αξιολογώντας, ωστόσο, ότι ο τομέας των εξαγωγών και η μειωμένη δημόσια κατανάλωση «φρέναραν» την ανάπτυξη. «Και οι δύο αυτοί παράγοντες υποδηλώνουν ότι κάποιοι από τους κινδύνους που είχαν επισημανθεί στην προηγούμενη πρόβλεψη έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται», υπογραμμίζει.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εκτιμά πως η ιδιωτική κατανάλωση «θα ανακάμψει το υπόλοιπο του έτους» και επομένως πρόκειται να αντισταθμίσει κάποιες από τις «δυσμενείς εξελίξεις» που αναμένονται από τον τομέα των εξαγωγών. «Πέρα από τη θετική επίδραση της αύξησης των κατώτατων μισθών στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, που μπορεί να είναι πιο έντονη το δεύτερο τρίμηνο, τα δημοσιονομικά μέτρα του Μαΐου, θα μπορούσαν να συμβάλουν περαιτέρω στην ιδιωτική κατανάλωση», αναφέρει.

Συνολικά, σύμφωνα με την Επιτροπή, ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ προβλέπεται να φτάσει στο 2,1% το 2019 και 2,2% το 2020 καθώς αναμένεται «αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων». Σε ό,τι αφορά τους ενδεχόμενους κινδύνους για την ελληνική οικονομία, η Επιτροπή σημειώνει ότι σχετίζονται τόσο με εξωτερικούς όσο και με εσωτερικούς παράγοντες και συγκεκριμένα με την «ισχυρότερη από την αναμενόμενη αποδυνάμωση του διεθνούς περιβάλλοντος και την υποεκτέλεση του προϋπολογισμού».

Τέλος, αναφορικά με τον πληθωρισμό, η Επιτροπή κάνει λόγο για «ήπια πίεση στις τιμές» με τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται στο 0,6% το Μάιο, ενώ προβλέπει πως θα διαμορφωθεί στο 0,8% το 2019 και το 2020. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τον πληθωρισμό, αν και ο όποιος αντίκτυπος «θα μπορούσε να αντισταθμιστεί από την αύξηση της κατανάλωσης».

Αν σου άρεσε κάνε