Μέσα στον Ιούλιο οι πρώτες «ζυμώσεις» για το πλεόνασμα

Μέσα στον Ιούλιο οι πρώτες «ζυμώσεις» για το πλεόνασμα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 14:25 Δημιουργία 10/07/19, 14:02

Οι πρώτες «ζυμώσεις» της κυβέρνησης Μητσοτάκη με Ευρωπαίους παράγοντες θα ξεκινήσουν ήδη μέσα στον Ιούλιο και μάλιστα θα αφορούν τα κρίσιμα δημοσιονομικά ζητήματα.

Ένα από αυτά είναι τα σενάρια γύρω από τα πλεονάσματα, καθώς ο πρωθυπουργός έχει επισημάνει τη σπουδαιότητας της χαλάρωσης του στόχου 3,5%, έχοντας προαναγγείλει την επαναδιαπραγμάτευσή του με τις Βρυξέλλες.

Από την πλευρά τους, οι θεσμοί τονίζουν ότι ο στόχος του 3,5% αποτελεί δέσμευση του 2018 και δεν αλλάζει. Ωστόσο, ο Γάλλος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί τηρεί μία πιο ουδέτερη στάση επί του ζητήματος.

Ειδικότερα, μιλώντας στην παρουσίαση των εκτιμήσεων της Επιτροπής για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομικών ανέφερε ότι υπάρχουν οι δεσμεύσεις από τη συμφωνία του 2018 και «κάθε πρόταση διαφοροποίησης της πρέπει να συζητιέται. Περνάμε σε μια νέα φάση με νέα κυβέρνηση και πρέπει να σεβαστούμε τη δημοκρατική διαδικασία», ανέφερε, σημειώνοντας ότι δεν θα ήθελε να προβεί σε «εικασίες».

Επιπλέον, ο ίδιος ανακοίνωσε ότι είχε σήμερα συνομιλία με τον νέο υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον οποίο όπως είπε γνωρίζει καλά, λόγω της προηγούμενης κυβερνητικής και κοινοβουλευτικής του εμπειρίας. Όπως συμπλήρωσε, απηύθυνε συγχαρητήρια και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υπάρξει «θετική και εποικοδομητική συνεργασία», ενώ ανέφερε ότι θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τη νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα ή στις Βρυξέλλες μέσα στον μήνα.

Εξάλλου, ο Γάλλος επίτροπος υπογράμμισε πως η Επιτροπή δεν ήταν ποτέ υπέρμαχος της λιτότητας στην Ελλάδα και επανέλαβε πως θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό της. «Καταφέραμε μαζί την έξοδο από το πρόγραμμα και πλέον πρέπει να οικοδομήσουμε την πορεία επιτυχίας της ελληνικής οικονομίας από κοινού», κατέληξε ο Μοσκοσβισί.

Επίσης αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση της Επιτροπής ότι το δεύτερο τρίμηνο σημειώθηκε «μικρή επιβράδυνση» της ανάπτυξης από το 1,5% στο 1,3%, εξαιτίας της υποχώρησης των εξαγωγών και της μείωσης της δημόσιας κατανάλωσης. Ωστόσο είπε πως οι επενδύσεις δείχνουν σημάδια ανάκαμψης ενώ παρατηρείται μέτρια αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης. «Τα μέτρα του Μαΐου 2019 θα δώσουν κάποια βραχυπρόθεσμη ώθηση στην οικονομία, υπό την προϋπόθεση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο Γάλλος αξιωματούχος.

Αν σου άρεσε κάνε