Μειωμένος ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ 11% και 22% στις φορολογικές παρεμβάσεις

Μειωμένος ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ 11% και 22% στις φορολογικές παρεμβάσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 16:55 Δημιουργία 10/07/19, 16:41

Μέχρι τις 10 Αυγούστου προσανατολίζεται να καταθέσει το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο το υπουργείο Οικονομικών, με τον Χρήστο Σταϊκούρα να έχει επισημάνει πως ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Μάλιστα, όπως γράψαμε και χθες, Τρίτη στο «Xrimaonline.gr», το πρώτο νομοσχέδιο θα προβλέπει μεταξύ άλλων μείωση του ΕΝΦΙΑ και βελτιώσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων, προκειμένου περισσότερες επιχειρήσεις να μπορέσουν να ενταχθούν σε αυτή.

Ειδικότερα, οι παρεμβάσεις στη φορολογία, όπως προβλέπουν οι προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης της ΝΔ, είναι οι εξής:

-Μείωση ΕΝΦΙΑ 30% με 2ετή ορίζοντα

- Έκπτωση φόρου ίση με το 40%-50% της δαπάνης για ενεργειακή, λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων

- Αναστολή του φόρου επί του κέρδους στις αγοραπωλησίες ακινήτων (φόρος υπεραξίας), για τρία χρόνια και επανεξέτασή του από μηδενικής βάσης τον τέταρτο χρόνο.

- Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια.

- Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα από 22% στο 9% για εισοδήματα μέχρι € 10.000 χωρίς μείωση του αφορολόγητου και δημιουργία νέας προοδευτικής φορολογικής κλίμακας με χαμηλότερο ανώτατο φορολογικό συντελεστή. Σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

- Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

- Βελτίωση της ειδικής ρύθμισης των 120 δόσεων για όσους χρωστούν μέχρι € 3.000 στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και εισαγωγή πλαισίου για ευνοϊκή μεταχείριση των συνεπών φορολογούμενων και δανειοληπτών.

- Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από 13% σε 11% και από 24% σε 22% εντός της 4ετίας.

- Σταδιακή καθιέρωση υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης μεταξύ των επιχειρήσεων (B2B).

- Υιοθέτηση συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης των διακινούμενων φορτίων.

- Υποχρεωτική καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης για τους προμηθευτές του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (B2G).

Αν σου άρεσε κάνε