Οι πρώτες προγραμματικές δηλώσεις Μητσοτάκη στο συνέδριο του Economist

Οι πρώτες προγραμματικές δηλώσεις Μητσοτάκη στο συνέδριο του Economist

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:44 Δημιουργία 12/07/19, 08:10

Την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη 16 και 17 Ιουλίου στο συνέδριο του Economist ο νέος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ουσιαστικά θα αναγνώσει τις πρώτες… προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.

Με ακροατές τους εκπροσώπους των δανειστών μας, αλλά και κορυφαία στελέχη διεθνών οίκων.

Η ομιλία Μητσοτάκη αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θα πρέπει να «πείσει» τόσο τους δανειστές οι οποίοι σε κάποιο βάθος χρόνου θα κληθούν να αποφασίσουν και τη μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, όσο και τους οίκους αξιολόγησης και τις αγορές.

H θεματολογία του συνεδρίου αναφέρεται στα εξής:

- Για την ελληνική οικονομία και αν εκπληρώνονται οι προσδοκίες μετά τις εκλογές. Mε κεντρικούς εισηγητές τον επικεφαλής του ESM Kλάους Pέγκλινγκ και ενώπιος ενωπίω τον νέο «τσάρο» τον κ. Χ. Σταϊκούρα.

- Για την επιστροφή της Eλλάδας στις αγορές και την προοπτική της, με τους «γνώριμούς μας» των κλιμακίων Nτέκλαν Kοστέλο (Kομσισόν), Nίκολα Tζιαμαρόλι (ESM) και Πϊτερ Nτόλμαν (ΔNT), αλλά και τους Kόλιν Έλλις και Zουλιέν Πετί, ανώτατα στελέχη της Moody's και της Goldman Sachs αντίστοιχα.

Ασφαλώς και οι επαφές της νέας κυβέρνησης με τους θεσμούς δεν αποτελούν αξιολόγηση, όπως κακώς γράφεται στον ελληνικό τύπο.

Όπως έχει γράψει το «xrimaonline.gr», μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου και αφού έχουν δώσει τον απαραίτητο χρόνο στη νέα Κυβέρνηση να ξεκινήσει τις εργασίες της και να πάρει τις αποφάσεις της, θα γίνει η πρώτη αποστολή στην Αθήνα για να προχωρήσει η μεταμνημονιακή εποπτεία και να οριστικοποιηθούν τα μεγέθη του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2020, αλλά και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής ( ΜΠΔΣ ) για το διάστημα 2020 -2023.

Έως τότε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ευελπιστεί ότι θα έχει ξεδιπλώσει ένα σημαντικό μέρος από την πολιτική της και μάλλον θα έχει προλάβει να βγει στις αγορές.

Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν ήδη προετοιμαστεί για την επομένη ημέρα. Εκτός από τα πρώτα νομοσχέδια που γράφουν στην Πειραιώς, σχεδιάζουν και την καλοκαιρινή έξοδο στις αγορές για να εξαργυρώσουν το θετικό κλίμα που υπάρχει στις αγορές ομολόγων και την υποχώρηση των αποδόσεων, αλλά και τις προσδοκίες των αγορών για φιλοεπενδυτική πολιτική από τη νέα κυβέρνηση.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του «xrimaonline.gr» στην Πειραιώς σχεδιάζουν την έκδοση 10ετούς ομολόγου με στόχο την άντληση 4 με 5 δις.ευρώ..

Εάν οι αγορές επιβραβεύσουν τη Νέα Κυβέρνηση τότε θα είναι δύσκολο στους δανειστές και στους γραφειοκράτες των Βρυξελλών «να βάλουν το μαχαίρι στο λαιμό» της νέας κυβέρνησης.

Η Νέα Δημοκρατία έχει υποσχεθεί μειώσεις φόρων και μια ατζέντα με πολιτικές που θα είναι περισσότερο φιλικές προς τις επιχειρήσεις και που μπορεί να προσελκύσουν επιπλέον ξένες επενδύσεις. Το τελευταίο είναι απαραίτητο μέσο χρηματοδότησης για μια μικρή οικονομία που εξακολουθεί να πλήττεται από την περιορισμένη ρευστότητα στο εσωτερικό της. Μία ισχυρότερη ανάκαμψη θα βοηθήσει τη χώρα να πετύχει τους μεταμνημονιακούς στόχους, κυρίως τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ. Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υποσχεθεί να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές τη μείωση του συγκεκριμένου στόχου.

Μάλιστα στην Πειραιώς ευελπιστούν θα υπάρξει και «βροχή» αναβαθμίσεων από ξένους οίκους στέλνοντας την Ελλάδα πιο κοντά σε «επενδυτική βαθμίδα»( investment grade).

Αν σου άρεσε κάνε