Τα πρώτα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης στο φορολογικό νομοσχέδιο

Τα πρώτα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης στο φορολογικό νομοσχέδιο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 17:27 Δημιουργία 15/07/19, 17:04

Για τις πρώτες αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ στην οικονομία και οι οποίες θα εμπεριέχονται στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Αυγούστου μίλησε στέλεχος του υπουργείο Οικονομικών τη Δευτέρα, μετά από τη συνάντηση που είχε ο Χρήστος Σταϊκούρας με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό αξιωματούχο, γα τις διατάξεις του νομοσχεδίου θα γίνουν συζητήσεις, ενώ πολλές εξ αυτών έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα. Στις τελευταίες περιλαμβάνονται αλλαγές στη «χρυσή βίζα» αλλά και στο leasing αυτοκινήτων.

Κατά τις ίδιες πηγές, πολύ σύντομα θα παρουσιαστεί το κείμενο στους δανειστές. Δεν αλλάζει ο στόχος σε ότι αφορά την κατάθεσή του και την ψήφισή του μέχρι τις 10 Αυγούστου.

Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2019, ενώ διαμηνύεται ότι υπάρχει εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες του υπουργείου που κάνουν τις σχετικές προβλέψεις.

«Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι όποια υστέρηση εσόδων διαπιστωθεί τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο αποτελεί ένα κυκλικό φαινόμενο το οποίο αναστρέφεται από τον Αύγουστο» σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ.

Σχετικά με την επικείμενη έκδοση του 7ετούς ομολόγου, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι η πολιτική κατεύθυνση προς τον ΟΔΔΗΧ είναι πως «μας ενδιαφέρει η ποιότητα της έκδοσης», ήτοι να μετάσχουν θεσμικοί επενδυτές και όχι μόνον funds.

Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα αποφασίσει για τον χρόνο της έκδοσης και παράλληλα θα κρίνει και θα αξιολογήσει το ενδιαφέρον των επενδυτών, το κόστος δανεισμού και το ύψος της έκδοσης. Προσθέτουν δε, πως σκοπός της ηγεσίας του υπουργείου είναι να βγαίνουν όλοι οι «παίκτες» (Δημόσιο, τράπεζες και επιχειρήσεις) στις αγορές με ασφάλεια και σε καλές συνθήκες.

Από την πλευρά του ESM, σημειώνεται πως η συνάντηση Ρέγκλινγκ με Σταϊκούρα διεξήχθη σε θετική ατμόσφαιρα.

Όπως αναφέρεται, πρόκειται για την πρώτη επίσημη συνάντηση των δυο ανδρών και στα θέματα που συζητήθηκαν περιλαμβάνονταν «η σημερινή κατάσταση στην ελληνική οικονομία, οι δεσμεύσεις της χώρας, οι προτεραιότητες της κυβέρνησης και οι προκλήσεις και οι προοπτικές της Ελλάδας».


Οι δυο άνδρες «συμφώνησαν να συνεχίσουν να έχουν στενή και εποικοδομητική συνεργασία για το καλό της Ελλάδας, των πολιτών της και για την προώθηση της περαιτέρω ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Κύκλοι του υπουργείου υποστηρίζουν ότι από την πλευρά των δανειστών δίνεται περιθώριο για αλλαγές στην δημοσιονομική πολιτική υπό την προϋπόθεση ότι «πιάνονται οι στόχοι».

Αν σου άρεσε κάνε