Το «στοίχημα» της νέας εξόδου στις αγορές

Το «στοίχημα» της νέας εξόδου στις αγορές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 16/07/19, 08:11
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Στις 19 Ιουνίου το «Xrimaonline.gr» αποκάλυπτε τα σχέδια της Πειραιώς για έξοδο στις αγορές, αμέσως μετά το σχηματισμό κυβέρνησης για να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα που επικρατεί στις αγορές ομολόγων.

Στο τραπέζι είχε πέσει η έκδοση 15ετούς ομολόγου με στόχο να περάσει ένα μήνυμα στις αγορές ότι η Ελλάδα μπορεί να δανειστεί και πέραν του 2032, όταν και λήγουν τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Έως το 2032 τα ομόλογα θεωρούνται βιώσιμα και μετά το 2032 μη βιώσιμα με βάση την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από το ΔΝΤ.

Όμως επικράτησε η άποψη για έκδοση 7ετούς ομολόγου με στόχο την άντληση περί των 2,5 δισ. ευρώ

Σχετικά με την επικείμενη έκδοση του 7ετούς ομολόγου, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι η πολιτική κατεύθυνση προς τον ΟΔΔΗΧ είναι πως «μας ενδιαφέρει η ποιότητα της έκδοσης», ήτοι να μετάσχουν θεσμικοί επενδυτές και όχι μόνον funds.

Προσθέτουν δε, πως σκοπός της ηγεσίας του υπουργείου είναι να βγαίνουν όλοι οι «παίκτες» (Δημόσιο, τράπεζες και επιχειρήσεις) στις αγορές με ασφάλεια και σε καλές συνθήκες.

Μία επιτυχής έξοδος στις αγορές εκτιμάται ότι θα επιταχύνει τις αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης. Εκτιμάται ότι οι οίκοι αξιολόγησης τον Αύγουστο αναμένεται να αναβαθμίσουν την Ελλάδα σε ΒΒ ή 2 βαθμίδες κάτω από investment grade.

Τον Αύγουστο του 2019 και συγκεκριμένα στις 2 Αυγούστου η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί από την Fitch κατά 1 κλίμακα σε ΒΒ, την υψηλότερη βαθμολογία που έχει πάρει η χώρα τα τελευταία χρόνια και δύο κλίμακες χαμηλότερα από την κατηγορία investment grade – επενδυτική βαθμίδα – στο πλαίσιο της επαναξιολόγησης της πορείας της ελληνικής οικονομίας.

Έως τώρα οι διαχειριστές των ξένων οίκων προέβλεπαν ότι, επειδή η Ελλάδα έχει αργό αναπτυξιακό βηματισμό, θα αργήσει τουλάχιστον άλλα δύο χρόνια να επανέλθει στην επενδυτική βαθμίδα (investment grade) των οίκων αξιολόγησης, ώστε να επανέλθουν στα ελληνικά ομόλογα τα τεράστια επενδυτικά funds της παγκόσμιας αγοράς ομολόγων, που επενδύουν μόνο σε υψηλής ποιότητας χρεόγραφα.

Το αναπτυξιακό σενάριο

Το νέο σενάριο που τιμολογείται ήδη από τους επενδυτές προβλέπει ότι θα αλλάξει ακριβώς αυτή η πορεία προς την πλήρη επάνοδο στη διεθνή αγορά: μια νέα κυβέρνηση, που έχει την τόλμη να προχωρήσει σε όλα τα μέτρα που χρειάζονται για να τονωθεί η επιχειρηματικότητα και η επενδυτική δραστηριότητα, θα μπορέσει πολύ γρήγορα να απελευθερώσει το δυναμισμό της οικονομίας, ώστε ο ρυθμός ανάπτυξης να κινηθεί γρήγορα προς το 3% ή και στο 4% και ο μακροπρόθεσμος ρυθμός ανάπτυξης να φθάσει ή να ξεπεράσει το 2% και να φύγουν από το προσκήνιο οι τελευταίες αμφιβολίες για τη δυνατότητα της χώρας να αντέξει το υψηλό χρέος της μακροπρόθεσμα.

Ο Κ. Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να επαναφέρει σύντομα την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα( investment grade) με στόχο η Ελλάδα να δανείζεται σχεδόν με μισά επιτόκια από τα σημερινά και την ένταξή της χώρας στο όποιο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Η επιστροφή της Ελλάδος στην κατηγορία investment grade ή επενδυτική βαθμίδα, σημαίνει πραγματική επιστροφή στην κανονικότητα.

Η επιστροφή στην κανονικότητα θα έρθει επί κυβέρνησης ΝΔ καθώς οι οίκοι αξιολόγησης θα αποτιμήσουν την πρόοδο της οικονομίας.

Έχει πολύ μεγάλη σημασία η βαθμολογία της Ελλάδος να είναι τουλάχιστον ΒΒΒ- δηλαδή 3 βαθμίδες υψηλότερα από την σημερινή υψηλότερη βαθμολογία ΒΒ- της Fitch… γιατί θα αποτελεί σφραγίδα πιστοποίησης ότι η ελληνική οικονομία πραγματικά και όχι με τρικ ή λογιστικά έχει επανέλθει στην κανονικότητα

Αν σου άρεσε κάνε