Μήνυμα Κοστέλο για «κόκκινα» δάνεια και δημόσιες επενδύσεις

Μήνυμα Κοστέλο για «κόκκινα» δάνεια και δημόσιες επενδύσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 14:44 Δημιουργία 16/07/19, 14:38

Τα «γκάζια» της Κομισιόν για τα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ΝΔ περιέγραψε ο Ντέκλαν Κοστέλο, στην παρέμβαση του Ευρωπαίου αξιωματούχου στο συνέδριο του Economist.

«Υπάρχει σημαντικό περιθώριο βελτίωσης του κλίματος για την επιχειρηματική δραστηριότητα και τις επενδύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ μιλώντας εμμέσως πλην σαφώς, για ττον τρόπο επίτευξης των υπερπλεονασμάτων από την απελθούσα κυβέρνηση, τόνισε: «Δεν ζητήσαμε ποτέ από την Ελλάδα να μην εκτελέσει το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων».

Σύμφωνα με τον κ. Κοστέλο, οι κρισιμότερες προκλήσεις για την Ελλάδα είναι «να διασφαλίσει ότι τα δημόσια οικονομικά υποστηρίζουν καλύτερα την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, συμπεριλαμβανομένης όμως της μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης».

Όπως είπε, απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την ενδυνάμωση του τραπεζικού συστήματος. «Η πρόοδος θα εξαρτηθεί επίσης από φιλόδοξες και ανανεωμένες προσπάθειες εκσυγχρονισμού των συστημάτων δημόσιας διοίκησης και δικαιοσύνης», σημείωσε.

Σε κάθε περίπτωση, μίλησε για «σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια», υπογραμμίζοντας ότι η ανάπτυξη έχει θετικό πρόσημο και οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν επιτευχθεί για αρκετά χρόνια. Ωστόσο, «πρέπει να γίνουν πολλά για την επίτευξη διαρκούς και βιώσιμης οικονομικής ανάκαμψης».

Η Κομισιόν ανυπομονεί να συνεργαστεί με τη νέα ελληνική διοίκηση, σύμφωνα με τον κ. Κοστέλο, ο οποίος χαρακτήρισε το μεγαλύτερο ρίσκο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τις προκλήσεις στις τράπεζες. Επιπλέον, διαφώνησε με τη θέση του ΔΝΤ για την ανάγκη περαιτέρω παρεμβάσεων στην αγορά εργασίας: «Θεωρώ ότι έχουν γίνει πολλά εκεί. Η έμφαση τώρα θα πρέπει να δοθεί σε τομείς όπως η αγορά προϊόντων και η ενέργεια».

Αν σου άρεσε κάνε