Ιρλανδικό μοντέλο ανάπτυξης με μοχλό τη μείωση φόρων

Ιρλανδικό μοντέλο ανάπτυξης με μοχλό τη μείωση φόρων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 18/07/19, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στους εκπροσώπους των θεσμών, οι οποίοι βρέθηκαν στην Αθήνα και κυρίως στον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ότι δεν διαπραγματεύεται τη μείωση των φόρων που έχει υποσχεθεί προεκλογικά. Από την κυβέρνηση κάνουν ξεκάθαρο ότι υπάρχει απόφαση να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που επιτυγχάνει τους στόχους, χωρίς να πνίγει την οικονομία με την υπερφορολόγηση.

Στις συζητήσεις που γίνονται με τους θεσμούς, η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητεί τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί, όμως είναι αποφασισμένη να τους πετύχει εφαρμόζοντας το δικό της μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής.

Η έκδοση του 7ετούς ομολόγου με επιτόκιο 1,9% -το χαμηλότερο που έχει επιτύχει το ελληνικό δημόσιο – αποτέλεσε το ισχυρότερο χαρτί του Πρωθυπουργού στη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, στο Μέγαρο Μαξίμου. «Οι αγορές, που αποτελούν τον αυστηρότερο κριτή για την πορεία της οικονομίας, εμπιστεύονται την κυβέρνηση και το πρόγραμμα της. Δεν έχουν λόγο να το αμφισβητήσουν οι εταίροι», σημειώνει κυβερνητική πηγή, εξηγώντας ότι η επιτυχής έκδοση του ομολόγου είναι μια σαφής ένδειξη αποδοχής της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και εμπιστοσύνης στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην κυβέρνηση αποτελεί πεποίθηση ότι η ταχεία υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα ανοίξει το δρόμο για υψηλότερη ανάπτυξη και πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο. Αυτό το μονοπάτι, εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη, είναι το ασφαλέστερο για να οδηγήσει, σε δεύτερο χρόνο, στην επαναδιαπραγμάτευση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων.

Και εδώ να σημειώσουμε ότι χθες μιλώντας στην ΕΡΤ, ο επικεφαλής του ESM είπε ότι οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα «μπορούν να αλλάξουν στην πορεία του χρόνου, αλλά αυτό δεν είναι της στιγμής». Οι θεσμοί θέτουν ως προϋπόθεση για μείωση των φόρων τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, κάτι που πολλοί ερμηνεύουν ως πρόταση για μείωση του αφορολόγητου. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα τη μείωση του αφορολογήτου, καθώς αυτή η διεύρυνση θα μπορούσε να επιτευχθεί π.χ. με τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Στις 24 Ιουνίου, πριν ακόμη τις εκλογές το «xrimaonline.gr», σημείωνε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να φέρει στην Ελλάδα το ιρλανδικό μοντέλο ανάπτυξης.

Η Ιρλανδία ήταν η πρώτη ώρα που βγήκε από τα μνημόνια. Και εκεί υπήρξαν μέτρα λιτότητας. Όμως η κυβέρνηση πήγε κόντρα στους δανειστές και όχι μόνο δεν αύξησε τη φορολογία αλλά τη μείωσε και σε ορισμένες περιπτώσεις. Αποτέλεσμα οι ξένοι επενδυτές που υπήρχαν στη χώρα δεν την εγκατέλειψαν και η χαμηλή φορολογίας προσέλκυσε και νέα κεφάλαια, εν μέσω της κρίσης!

Έτσι προκλήθηκαν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης που έφθασαν έως και 7%(!) χωρίς να δημιουργηθεί κανέναν πρόβλημα στα δημοσιονομικά.

Στην Ελλάδα με μεγάλη ευθύνη και των δανειστών υπήρξε υπερφολογόγηση η οποία «απογειώθηκε» επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (ανακάλυψε και αύξηση 29 φόρους σε 4 χρόνια!) . Αποτέλεσμα η δραματική μείωση των επενδύσεων και οι ισχνοί ρυθμοί ανάπτυξης.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει σημαία τη μείωση της φορολογίας, ως βασικής λύσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος των περιορισμένων επενδύσεων και της χαμηλής ανάπτυξης.

Μπορεί να δεχθεί τις αντιδράσεις των δανειστών οι οποίοι φοβούνται ότι η μείωση των φόρων θα δημιουργήσεις «τρύπα» στα δημοσιονομικά, αλλά έχει ένα ισχυρό επιχείρημα.

Όταν επί της κυβέρνησης Σαμαρά υπήρξε σημαντική μείωσε σε ορισμένες φόρους, τα έσοδα όχι μόνο δεν μειώθηκαν, αλλά αυξήθηκαν.

Ο Τραμπ…

Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία δείχνουν ευημερία και η ανάπτυξη στις ΗΠΑ. Η κυβέρνηση Τραμπ μπορεί να προκαλεί, όμως έχει συμβάλλει θετικά στην οικονομική ανάπτυξη μέσω της σημαντικότατης μείωσης της φορολογίας και την κατάργηση πολλών περιττών κρατικών ρυθμίσεων που κρατούσαν αιχμάλωτες τις παραγωγικές δυνάμεις των Αμερικανών. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ευχόμενος στον νέο Έλληνα Πρωθυπουργό τον πρ0έτρεψε να μειώσεις την γραφειοκρατία και να τονώσει τις επενδύσεις μέσω της μείωση της φορολογίας.

Με ανάπτυξη της τάξεως του 1,5-2% δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα του δημοσίου και του ιδιωτικού χρέους της χώρας. Άρα το ζητούμενο είναι η υψηλή ανάπτυξη, μέσω της αύξηση των επενδύσεων και της μείωσης της φορολογίας.

Αν σου άρεσε κάνε