«Σπάει» το φορολογικό νομοσχέδιο σε 2 ή 4 δόσεις

«Σπάει» το φορολογικό νομοσχέδιο σε 2 ή 4 δόσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 10:26 Δημιουργία 18/07/19, 08:44

H κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να φέρει τις φοροελαφρύνσεις στη Βουλή σε δυο, ή ακόμα και σε τέσσερα ξεχωριστά νομοσχέδια. Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, το ένα θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες και το άλλο το φθινόπωρο με το προϋπολογισμό του 2020.

Στην περίπτωση που η φορολογική μεταρρύθμιση σπάσει σε δυο δόσεις το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή αναμένεται να περιέχει τις αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων, τα κίνητρα για την αγορά ακινήτων και αρκετές παρεμβάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα. Δεν αποκλείεται επίσης να περιλαμβάνει και το χρονοδιάγραμμα μείωσης του ΕΝΦΙΑ για τον οποίο η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει μείωση κατά 30% εντός διετίας.

Το δεύτερο νομοσχέδιο που θα ενσωματώνει τις μειώσεις φόρων στα φυσικά και νομικά πρόσωπα, τις αλλαγές στο Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, τη σταδιακή μείωση των συντελεστών ΦΠΑ μάλλον θα έλθει το φθινόπωρο με την οριστικοποίηση του νέου προϋπολογισμού.

Πάντως, ο επικεφαλής του ΕSM, Κλάους Ρέγκλινγκ σε χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη (ΕΡΤ) διατηρεί ανοιχτό το θέμα του αφορολόγητου ορίου. Αφού χαρακτήρισε θετική επί της αρχής την πρόθεση μείωσης των φόρων καθώς είναι φιλική προς την ανάπτυξη, πρόσθεσε πως «ένα θέμα στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης καθώς ο αριθμός πολιτών που πληρώνουν φόρο εισοδήματος είναι σχετικά μικρός σε σχέση με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Όπως είπε, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές είναι ένας πιθανός τρόπος, τονίζοντας πάντως πως είναι σχετικά νωρίς για αυτό και πως «οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα επιστρέψουν το Σεπτέμβριο ώστε να το μελετήσουν λεπτομερώς». Κυβερνητικές πηγές, ξεκαθαρίζουν ότι οι αλλαγές στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος με τις μειώσεις φόρου στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις θα έρθουν πακέτο σε ένα νομοσχέδιο.

Μια πρώτη συζήτηση για όλες τις παρεμβάσεις καθώς και τις εκκρεμότητες σε μεταρρυθμίσεις, αποκρατικοποιήσεις ,αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και οι φοροελαφρύνσεις θα έχουν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Ενέργειας και Δικαιοσύνης, με τους επικεφαλής των θεσμών Ντέκλαν Κοστέλο της Κομισιόν, Φρανσέσκο Ντρούντι της ΕΚΤ και Νικολα Τζιαμαρόλι του ΕSM.

Πρόκειται για τον πρώτο γύρο διαβουλεύσεων, δια ζώσης, με τους εκπροσώπους των πιστωτών ενώ έχει ξεκινήσει ήδη η αποστολή στοιχείων μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων για την κοστολόγηση των φορολογικών παρεμβάσεων που σχεδιάζονται. Η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές αναμένεται να κορυφωθεί το Σεπτέμβριο, με πρώτο μεγάλο ορόσημο τη συνεδρίαση του EWG στις 5 Σεπτεμβρίου και την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2020.

Αν σου άρεσε κάνε