Σύγχρονο ασφαλιστικό σε τέσσερις πυλώνες

Σύγχρονο ασφαλιστικό σε τέσσερις πυλώνες

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:50 Δημιουργία 22/07/19, 09:41

Ένα σύγχρονο ασφαλιστικό, βασισμένο σε τέσσερις πυλώνες, προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι βασικές προτεραιότητες του υπουργείου είναι Η προώθηση ενός σύγχρονου ασφαλιστικού συστήματος, η διεύρυνση των κοινωνικών επιδομάτων, η ψηφιακή σύηταξη μιας ημέρας, το ηλεκτρονικό μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων και η καθιέρωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις διαδικασίες για τις απεργίες, η κωδικοποίηση της ΕΡΓΑΝΗΣ και η δημιουργία Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων.

Πιο αναλυτικά, οι τέσσερις πυλώνες είναι οι εξής:

-Του δημόσιου καθολικού και υποχρεωτικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης. «Αυτή είναι η θέση μας κι όποια άλλη άποψη ακούγεται έρχεται κόντρα στην πραγματικότητα. Αυτός είναι ο δικός μας αξιακός κώδικας. Εμείς διαμορφώσαμε την κοινωνική ασφάλιση έτσι θα την συνεχίσουμε και θα την ενδυναμώσουμε» είπε ο υπουργός Εργασίας.

-Της επικουρικής σύνταξης, για την οποία, όπως διευκρίνισε ο κ. Βρούτσης, «η όποια μετάλλαξη γίνει σε κεφαλοποιητικό σύστημα θα γίνει κάτω από όρους διαφάνειας και κάτω από την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδας και υπό το ηλεκτρονικό μάτι και την εποπτεία της Κεφαλαιαγοράς, με δέσμευση ότι κανένας συνταξιούχος που παίρνει επικουρική σύνταξη δεν θα χάσει ούτε ένα ευρώ και θα αφορά μόνον τους νέους συνταξιούχους».

-Της ενδυνάμωσης του θεσμού των επαγγελματικών ταμείων, όπως σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, και

-Των κινήτρων της (προαιρετικής όπως και σήμερα) επιλογής των ασφαλισμένων να συμπληρώσουν το μελλοντικό συνταξιοδοτικό δικαίωμά τους μέσω των φορέων της ιδιωτικής ασφάλισης, δεδομένου - όπως σημείωσε ο υπουργός - ότι αυτή η άσκηση -εθελοντικής- δυνατότητας εκ μέρους των Ελλήνων εργαζομένων κινείται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τον κοινοτικό μέσο όρο.

Ο υπουργός Εργασίας διαβεβαίωσε ότι κανένα κοινωνικό επίδομα δεν καταργείται αντιθέτως, όπως είπε, τα επιδόματα θα διευρυνθούν και θα ενισχυθούν. «Είναι δυνατόν να καταργήσουμε την δική μας πολιτική; Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα είναι δική μας πολιτική όπως και τα επιδόματα παιδιού και οικογένειας», ανέφερε.

Εκκρεμείς συντάξεις: Βαριά η «κληρονομιά» ΣΥΡΙΖΑ

Αναφερόμενος στη «μεγάλη πρόκληση», όπως τη χαρακτήρισε, των εκκρεμών συντάξεων ο κ. Βρούτσης μίλησε για εμπαιγμό της προηγούμενης κυβέρνησης, «η οποία άφησε βαριά κληρονομιά» πολλών χιλιάδων εκκρεμών συντάξεων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στις επικουρικές και στα εφάπαξ υπάρχει εκκρεμότητα 90.000, στις κύριες συντάξεις ο αριθμός φτάνει τις 107.419, στις συντάξεις του Δημοσίου είναι 17.657, στις συντάξεις χηρείας η εκκρεμότητα φτάνει τον αριθμό των 57.522, στις νέες συντάξεις χηρείας η εκκρεμότητα είναι για 32.296 ενώ – όπως είπε - σύμφωνα με εγκύκλιο προ τεσσάρων μηνών, η οποία φέρνει νέα δεδομένα στην παράλληλη και διαδοχική ασφάλιση η εκτίμηση αφορά σε 20.000 εκκρεμότητες. «Σύνολο 324.000 και αν σε αυτό προστεθεί η τραγική εικόνα στο Δημόσιο με τις εκκρεμείς υποθέσεις που είναι 140.000 φτάνει ο αριθμός των 464.000» σημείωσε ο κ. Βρούτσης,

Απευθυνόμενος στην πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός είπε: «Αυτά μας παραδίδετε σαν βαριά κληρονομιά κι έτσι εξηγείται γιατί μας απαντούσατε προσβλητικά ή καθόλου στις ερωτήσεις μας. Κι έτσι εξηγούνται οι μεθοδεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης η οποία μιλούσε για πλεονασματικό προϋπολογισμό στον ΕΦΚΑ. Δεν υπήρξε ποτέ πλεονασματικός προϋπολογισμός στον ΕΦΚΑ. Απλώς δεν πλήρωναν συντάξεις και έλεγαν ότι έχουν πλεονάσματα».

Όπως σημείωσε ο κ. Βρούτσης, το 2019 οι δαπάνες για κύριες συντάξεις ήταν 24,6 δισ., τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές 9,2 δισ., τα έσοδα από ΚΕΑΟ και από διαχείριση περιουσίας ασφαλιστικών ταμείων 2 δισ., άρα 11,2 δισ., το άνοιγμα είναι 13,4 δισ. κι αν σε αυτό προστεθεί το 1 δισ. της επιδοματικής σύνταξης, ο φορολογούμενος θα πληρώσει 14,1 δισ., από τον κρατικό προϋπολογισμό. «Πού είναι λοιπόν το πλεόνασμα που εμφανίζεται στον κρατικό προϋπολογισμό;. Ουσιαστικά πρόκειται για αλχημεία η οποία λαμβάνει οριστικό τέλος» πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα θα εκδοθούν τα οχτώ τεύχη του ΗΛΙΟΣ που θα εκδίδονται μέχρι τις 10 κάθε μήνα και κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι άλλαξε την μεθοδολογία και ακούστηκε το πρωτοφανές ότι επί ΣΥΡΙΖΑ αυξήθηκαν οι συντάξεις.

Ανακοίνωσε επίσης:

  • Την άμεση δημοσιοποίηση των εκκαθαριστικών των συνταξιούχων
  • Την έκδοση ισολογισμών στον ΕΦΚΑ ώστε να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια
  • Νομοθετική πρωτοβουλία που θα κατατεθεί τον Νοέμβριο με την επωνυμία «ΑΤΛΑΣ - ψηφιακή σύνταξη», μέσα από την οποία οι Έλληνες θα απολαμβάνουν στο μέλλον την ψηφιακή σύνταξη της μίας μέρας. Σύμφωνα με αυτή, την 1η Ιουνίου του 2020, το 34,48% των νέων συντάξεων θα βγουν ψηφιακά, τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο του 2021 το 24,39% των συντάξεων και τον Ιούνιο του 2021 το 90% των συντάξεων θα βγαίνει ψηφιακά.

Την μετατροπή των συνταξιούχων σε ισότιμους κοινωνικούς εταίρους της Πολιτείας όπως είναι και οι άλλοι κοινωνικοί φορείς

Ηλεκτρονικό μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων

Αφού τόνισε ότι η Ν.Δ. πιστεύει στον ανεξάρτητο αδέσμευτο συνδικαλισμό, ο κ. Βρούτσης επισήμανε ότι μετά τις εικόνες του τελευταίου συνεδρίου της ΓΣΕΕ, που δεν τιμούν του συνδικαλισμό, θα πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες. «Πρέπει να κλείσουμε τις ανοιχτές πληγές που υπάρχουν στον κρίσιμο αυτό θεσμικό πυλώνα της χώρας που λέγεται συνδικαλισμός» είπε και προανήγγειλε διάλογο με όλους τους κοινωνικούς φορείς για την «θεραπεία» του συγκεκριμένου ζητήματος.

Συγκεκριμένα προανήγγειλε ότι:

  • Πρώτον, δημιουργείται ηλεκτρονικό μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων και στελεχών
  • Δεύτερον σε ό,τι αφορά το θέμα της απεργίας, καθιερώνεται ηλεκτρονική ψηφοφορία στις διαδικασίες για τις απεργίες για να υπάρχει το δικαίωμα στον κάθε εργαζόμενο να ψηφίζει κι όχι οι λίγοι να αποφασίζουν για τους πολλούς.

Κωδικοποίηση της ΕΡΓΑΝΗΣ και Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων

Ανέφερε ακόμη ότι κωδικοποιείται η ΕΡΓΑΝΗ και ότι θα ληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία για το Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων ώστε να υπάρχει η επιβράβευση του συνεπούς επιχειρηματία.

Τέλος, όπως είπε, ΣΕΠΕ αναβαθμίζεται αφού αποτελεί την προμετωπίδα της αντιμετώπισης καταχρηστικών συμπεριφορών και «ενδυναμώνεται η ρύθμιση των 120 δόσεων, δίνοντας μια τελευταία ευκαιρία να ενταχθούν όλοι και να κλείσουν οι εκκρεμότητες του παρελθόντος».

Αν σου άρεσε κάνε