Δεν κόβονται αφορολόγητο και επιδόματα - Δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό

Δεν κόβονται αφορολόγητο και επιδόματα - Δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 13:59 Δημιουργία 23/07/19, 13:22

Με τη μορφή του κατεπείγοντος κατατίθεται έως την Παρασκευή το νομοσχέδιο για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και για τις βελτιώσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων, το οποίο μάλιστα αναμένεται να έχει ψηφιστεί μέχρι την 1η Αυγούστου, όπως προκύπτει από την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Στέλιο Πέτσα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε το χρονοδιάγραμμα της υποβολής των πρώτων νομοσχεδίων της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ενώ ο ίδιος παράλληλα ξεκαθάρισε πως δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο όριο.

Όπως δήλωσε ο κ. Πέτσας, «ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί ότι δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο όριο. Αυτό που θα γίνει, είναι να εισαχθεί ένας φορολογικός συντελεστής 9% για εισοδήματα ως 10.000 ευρώ». Σημείωσε δε ότι η κλίμακα θα ξεκαθαρίσει με το φορολογικό νομοσχέδιο του Σεπτεμβρίου.

Σχετικά με τα άλλα δύο νομοσχέδια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι αυτό για το επιτελικό κράτος που περιλαμβάνει επιλογή Γενικών Διευθύνων και άλλες διατάξεις, κατατίθεται την Τετάρτη και ψηφίζεται ως 8 Αυγούστου.

Τέλος, το νομοσχέδιο με σειρά διατάξεων από διάφορα υπουργεία, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την κατάργηση του ασύλου, κατατίθεται την ερχόμενη Δευτέρα και ψηφίζεται ως τις 8 Αυγούστου.

Τα μέτρα για το Μάτι

Στο μεταξύ, ένα χρόνο ακριβώς μετά την εθνική τραγωδία στο Μάτι και ενώ ο πρωθυπουργός παρευρέθηκε σήμερα στην περιοχή για το μνημόσυνο, ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση ξεμπλοκάρει 31 εκατ. ευρώ για τους πυρόπληκτους.

Όπως είπε ο ίδιος, τα χρήματα θα εξασφαλίσουν δωρεάν πρόσβαση στα φάρμακα για τους πυρόπληκτους, απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για πέντε χρόνια σε 4.400 περίπου ιδιοκτήτες ακινήτων (κόστος 10 εκατ. ευρώ), ενώ για την ανάπλαση της περιοχής θα δοθούν 20 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα επιτραπεί να γίνουν γρήγορα κινήσεις, όπως ο καθαρισμός οικοπέδου που έχει πολύ καύσιμη ύλη και την δημιουργία ειδικού φορέα για την αποκατάσταση της περιοχής.

Μειώσεις φόρου

Αναφορικά τώρα με τις μειώσεις φόρου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τύπου ξεκαθάρισε ότι η πρώτη είναι αυτή του ΕΝΦΙΑ.

Τόνισε δε ότι η ρύθμιση δεν είναι όπως αυτή του ΣΥΡΙΖΑ. Έφερε ως παράδειγμα περιουσία 80.000 – 100.000 ευρώ στην οποία η μείωση με ΝΔ είναι 20%, ενώ με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ 17,5%. Για περιουσία 100.000-120.000 ευρώ η μείωση είναι 20%, ενώ με ΣΥΡΙΖΑ 11%. Για περιουσία 120.000 – 140.000 ευρώ το όφελος είναι 20% και με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ 8,23%.

«Είναι σαφές ότι οι μειώσεις που φέρνει η κυβέρνηση στη μεσαία τάξη είναι υψηλότερες», δήλωσε ο κ. Πέτσας.

Τέλος στην υπερφορολόγηση

Επίσης, αναφερόμενος στις εκτιμήσεις της Κομισιόν για το πλεόνασμα φέτος, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα βάλει τέλος στην υπερφορολόγηση, σημειώνοντας ότι θα γίνει προσαρμογή στο πραγματικό επίπεδο μετά από επισκόπηση δαπανών.

Ζήτησε δε να μην παραγνωρίζεται το ότι η οικονομία το τελευταίο διάστημα πηγαίνει αρκετά καλύτερα, επικαλούμενος τις αποδόσεις των ομολόγων.

Κανένα δημοσιονομικό κενό

Απέρριψε δε το σενάριο του δημοσιονομικού κενού για φέτος, υπογραμμίζοντας ότι «όσοι έβλεπαν δημοσιονομικό κενό έβλεπαν μια σελίδα του χθες», τόνισε ο κ. Πέτσας. «Με τις παρεμβάσεις που θα κάνουμε, πιστεύουμε ότι θα έχουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη και άρα κανένα δημοσιονομικό κενό το 2019», είπε.

Όπως ανέφερε, στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα καταγράφεται μια υπεραπόδοση ως το 2021, ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Αυτό καταργείται με τη μείωση φόρων. Η άλλη πηγή χρηματοδότησης είναι 1,5 δισ. ευρώ από την επισκόπηση δαπανών και την υψηλότερη ανάπτυξη. Ένα ευρώ αύξησης ΑΕΠ οδηγεί σε 50 λεπτά αύξηση εσόδων.

Δεν θα μπει κόφτης στα επιδόματα

Απαντώντας για τα σενάρια περί κόφτη στα επιδόματα, ο κ. Πέτσας εμφανίστηκε κατξγορηματικά αρνητικός, ενώ σχετικά με την «13 σύνταξη» είπε ότι το ποσό θα εξακολουθήσει να χορηγείται ως μηχανισμός στήριξης των συνταξιούχων.

Αν σου άρεσε κάνε