Φορολογική «ανάσα» σε εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Φορολογική «ανάσα» σε εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:32 Δημιουργία 24/07/19, 08:07
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Με στόχο να δώσει «ανάσα» στους φορολογούμενους, αλλά και να μειώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές η κυβέρνηση έχει καταρτίσει σχέδιο, η υλοποίηση του οποίου αρχίζει με την άμεση εφαρμογή της νέας ρύθμισης των 120 δόσεων, η οποία διαφέρει κατά πολύ από τις προηγούμενες οι οποίες δεν είχαν το αποτέλεσμα που προσδοκούσαν οι τότε κυβερνήσεις.

Μικρή ελάχιστη δόση (μόλις 20 ευρώ), χαμηλό επιτόκιο προσαυξήσεων (3%), “πάγωμα” των κατασχέσεων για όσους έχουν υποστεί δέσμευση τραπεζικού λογαριασμού και υπαγωγή όλων επιχειρήσεων με μοναδικό κριτήριο το ύψος της οφειλής (ως 1 εκατ. Ευρώ), είναι ένας συνδυασμός που δύσκολα μπορεί να απορρίψει κάποιος οφειλέτης.

Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει να προχωρήσει ακόμη και στην εξάλειψη των εισοδηματικών κριτηρίων που επηρεάζουν την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Με τους υφιστάμενους κανόνες το πλήθος των δόσεων καθορίζεται σε συνάρτηση με το εισόδημα του οφειλέτη και μία σειρά άλλων συντελεστών.

Συγκεκριμένα θα προβλέπεται:

- Η μείωση της ελάχιστης μηνιαίας δόσης από 30 ευρώ σε 20 ευρώ. Η μείωση αυτή θα δώσει τη δυνατότητα στους μικροοφειλέτες να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε περισσότερες δόσεις.

- Η μείωση του επιτοκίου από 5% σε 3%, με το οποίο επιβαρύνεται η οφειλή η οποία υπάγεται στη ρύθμιση.

- Η ένταξη στις 120 δόσεις όλων των επιχειρήσεων, με βασική οφειλή έως 1 εκατ. ευρώ.

- Η αναστολή των κατασχέσεων και των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης για όσους εντάσσονται και παραμένουν στη ρύθμιση.

Όμως, η κυβέρνηση προχωρά και σε μία ακόμη κίνηση με στόχο να φέρει περισσότερος οφειλέτες στα ταμεία: την θέσπιση νέας πάγιας ρύθμισης των οφειλών προς την εφορία από 12 σε 24 δόσεις, προκειμένου να διευκολυνθούν όσοι έχουν δυσκολίες στην αποπληρωμή των οφειλών τους προς το Δημόσιο, ενώ για έκτακτες φορολογικές υποχρεώσεις όπως π.χ. φόρος κληρονομιάς, οι δόσεις θα φτάνουν στις 36 από 24 σήμερα.

Αν σου άρεσε κάνε