Ομόλογα: Πως η Ελλάδα δανείζεται με τα ίδια επιτόκια με τις ΗΠΑ

Ομόλογα: Πως η Ελλάδα δανείζεται με τα ίδια επιτόκια με τις ΗΠΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:20 Δημιουργία 25/07/19, 08:30
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Νέο εντυπωσιακό ράλι καταγράφηκε στην εγχώρια αγορά ομολόγων την περασμένη Τετάρτη, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να διαμορφώνεται σε νέα ιστορικά χαμηλά και συγκεκριμένα στο 2,011% και το spread να κινείται στις 2,38 μονάδες βάσης και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2010.

Την ίδια ώρα, η απόδοση του αμερικάνικου 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 2,057%.

Παράλληλα, «βουτιά» σε νέα ιστορικά χαμηλά σημειώνει και η απόδοση του ελληνικού 5ετούς ομολόγου, η οποία διαμορφώνεται στο 1,051%, τη στιγμή που ο αντίστοιχος τίτλος των ΗΠΑ βλέπει την απόδοσή του να διαμορφώνεται στο 1,808%.

Μάλιστα, σύμφωνα με αναλυτές εάν τα ελληνικά ομόλογα είχαν ενταχθεί σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα εμφανίζουν αποδόσεις κάτω και από το 1,50% στη δεκαετία.

Πολλοί αναλυτές επισημαίνουν το παράδοξο η Ελλάδα να δανείζεται σχεδόν με τα ίδια επιτόκια με τις ΗΠΑ!

Οι ΗΠΑ έχουν βιώσιμο χρέος και λαμβάνουν την ανώτατη βαθμίδα πιστοληπτικής ικανότητας ΑΑΑ.

Η Ελλάδα με χρέος μη βιώσιμο σύμφωνα με το ΔΝΤ και τα ελληνικά ομόλογα δεν έχουν επενδυτική βαθμίδα.

Μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ υπάρχει μεγάλη διαφορά με όρους ΑΕΠ, ανάπτυξης, δυναμικής, εισοδημάτων, πιστοληπτικής διαβάθμισης.

Η βασική απάντηση σε αυτό το παράδοξο εξηγείται ως εξής: η Ελλάδα ευνοείται σημαντικά από τα αρνητικά επιτόκια που υπάρχουν στην Ε.Ε καθώς και από την ύπαρξη του «μαξιλαριού» των 30 δισ. ευρώ.

Η ΕΚΤ αγοράζει ομόλογα σε μεγάλη έκταση προκειμένου να στηρίξει την αγορά και να μειώσει τις αποκλίσεις που υπάρχουν μεταξύ των διαφορετικών επιτοκίων στις χώρες της ευρωζώνης. Και όπως επισημαίνει, παρά το γεγονός ότι από 1ης Ιανουαρίου 2018 η ΕΚΤ έχει μειώσει την έκταση συμμετοχής της (στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων) στα 30 δις ευρώ από 60 δισ. ευρώ, εξακολουθεί να δίνει μεγάλες ενέσεις στις αγορές, με αποτέλεσμα να επωφελούνται τελικά ακόμα και τα ελληνικά ομόλογα.

Την ίδια ώρα οι επενδυτές στρέφονται στα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας που δίνουν ικανοποιητκές αποδόσεις σε σχέση με τα αρνητικά επιτόκια που υπάρχουν σε χώρες της Ε. Ε, όπως τα γερμανικά.

Η διαφορά όμως στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων με τα αντίστοιχα γερμανικά μικραίνει συνεχώς, κυρίως επειδή οι επενδυτές θέλουν να αποφύγουν τα αρνητικά πλέον γερμανικά επιτόκια δανεισμού, αναζητώντας εναλλακτικές μορφές επενδύσεων τις οποίες βρίσκουν με τον καλύτερο τρόπο στην περίπτωση της Ελλάδας.

Ιδίως τώρα που στην ελληνική οικονομία δημιουργούνται υψηλές προσδοκίες μετά την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας και οι επενδυτές αισθάνονται μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε σχέση με την περίοδο Τσίπρα.

Επίσης όπως αναφέρουν οι αναλυτές δεν θα πρέπει να αποκλείσει κανείς τη συμμετοχή της Ελλάδας σε πρόγραμμα QE της ΕΚΤ όπως επεσήμανε τελευταία και ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γ. Στουρνάρας.

Αν σου άρεσε κάνε