«Ψήφος εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και από τους καταθέτες

«Ψήφος εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και από τους καταθέτες

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:16 Δημιουργία 25/07/19, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

«Ψήφο εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, πριν καν αυτή σχηματιστεί, έδωσαν οι καταθέτες, τοποθετώντας 1,8 δισ. ευρώ στις τράπεζες στο διάστημα μεταξύ των ευρωεκλογών και του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών.

Κατά 1,766 δισεκατομμύρια ευρώ αυξήθηκαν οι καταθέσεις ιδιωτών στις ελληνικές τράπεζες τον Ιούνιο, λίγο πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων ξεπέρασαν τα 136,9 δισεκ. ευρώ.

Η σταδιακή αύξηση των καταθέσεων πάντως δεν έχει τονώσει εμφανώς την παροχή δανείων τον ιδιωτικό τομέα, που θεωρείται «κλειδί» για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Η βάση καταθέσεων των ελληνικών τραπεζών παραμένει πολύ μικρότερη από τα επίπεδα που καταγράφονταν πριν πρώτη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιανουάριο του 2015, η οποία συνέπεσε με μεγάλη εκροή κεφαλαίων προς το εξωτερικό.

Τον Δεκέμβριο του 2014 οι καταθέσεις υπερέβαιναν τα 160 δισεκ. ευρώ. Επτά μήνες αργότερα, αφού η «αιμορραγία» διακόπηκε με την επιβολή capital controls, είχαν κατρακυλήσει στα 120,8 δισεκ. ευρώ.

Πιο κοντά στην άρση των capital control

Η αύξηση των καταθέσεων σε συνδυασμό με την απεξάρτηση των τραπεζών από τον δανεισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, βελτιώνουν τις συνθήκες ρευστότητας και καθιστούν ευχερέστερη την πλήρη άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η πλήρης άρση των capital controls δρομολογείται για τις αρχές του φθινοπώρου.

Με δεδομένο το θετικό κλίμα που υπάρxει στις αγορές με τον σχηματισμό της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας επανέρχεται και η εμπιστοσύνη, βασική προϋπόθεση για πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών.

Με την πλήρη κατάργηση των capital controls θα αυξηθεί σταδιακά η ρευστότητα στην αγορά, θα μειωθεί το κόστος αλλά και η γραφειοκρατική διαδικασία στην οποία υποβάλλονταν οι ελληνικές επιχειρήσεις προκειμένου να πραγματοποιήσουν εισαγωγές προϊόντων ή πρώτων υλών. Οι επιπτώσεις αυτές από την επιβολή των capital controls αποτελούσαν καθημερινό βαρίδι για τις επιχειρήσεις. Oι εξαγωγές μειώθηκαν από 26,2 δισ. ευρώ σε 21,9 δισ. και οι εισαγωγές από 47,1 σε 36,4 δισ. ευρώ σε μια διετία. Επλήγησαν κυρίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πολλαπλιάστηκαν τα λουκέτα, έχασαν τη δουλειά τους χιλιάδες άνθρωποι, εξαϋλώθηκε η μετοχική αξία των τραπεζών (40 δισ. ευρώ), υπέστησαν ζημιά το Δημόσιο και οι μικρομέτοχοί τους και επωμίστηκαν μεγάλο βάρος οι φορολογούμενοι, μειώθηκαν οι εισπράξεις από τη ναυτιλία, δέχθηκε πλήγμα το Χρηματιστήριο Αθηνών κ.ά.

Αν σου άρεσε κάνε